Politiet reagerede alt for sent på Telenors ulovlige udlevering af kundernes data

Politiet reagerede for sent, da man blev opmærksom på, at Telenor sendte alt for mange data til politiet om brugerne, konkluderes det i redegørelse om teleskandalen. Syv initiativer skal forhindre en gentagelse.

Rigspolitiet reagerede alt for sent på oplysninger om, at man ulovligt modtog data fra Telenor.

Det fremgår af en ny redegørelse fra politiet om Telenors udlevering af såkaldt signaliseringsdata på baggrund af misforståede retskendelser.

Telenor udleverede for mange data til politiet på grund af en misforståelse hos selskabet.

De betød, at Telenor sendte politiet data om, hvem efterforskede personer har været i kontakt med, selv om politiet kun havde bedt om lokationsdata.

Det kræver en retskendelse at få udleveret data om, hvem en telekunde har været i kontakt med - og det får man kun i sager, der kan give mindst seks års fængsel, hvilket ikke har været tilfældet i disse sager.

“Der gik for lang tid, før Rigspolitiet rettede henvendelse til Telenor om problemet,” lyder det nu fra Rigspolitiet i denne udsendte meddelelse.

Gik for længe
Her meddeler politiet dog også, at man ‘handlede så snart, man blev opmærksom på,’ at Telenor havde udleveret forkerte data - men det skete først og fremmest med fokus på at udvikle ‘en operativ løsning,’ hedder det.

“Der gik for længe, før vi orienterede teleselskabet om, at de fejlagtigt havde udleveret oplysninger til politiet, og det skal jeg beklage,” lyder det fra rigspolitichef Thorkild Fogde.

Under efterforskningen af sagen er det desuden kommet frem, at politiet også fejlagtigt har modtaget oplysninger fra andre teleselskaber end Telenor.

Telenor-sagen er en del af den store teleskandale, der ramte politiet sidste sommer.

Her kom det frem, at politiet i en lang række tilfælde gennem syv år på grund af en systemfejl havde fejlbehandlet de lokationsdata, som politiet modtager fra de danske teleselskaber.

Data er imidlertid blevet anvendt under retssager som bevismateriale.

Det kan du læse mere om her: It-fejl hos politiet kan have givet forkerte domme gennem syv år

De to sager har nu ført til, at der er blevet taget en række initativer, smo skal forhindre en gentagelse.

De er ifølge politiet:

- Et nyt uafhængigt tilsyn med brugen af tekniske efterforskningsmidler og beviser

- Certificering og akkreditering af telecentrets kvalitetskontroller

- Telecentret styrkes med flere og specialiserede kompetencer

- Et nyt samarbejdsforum mellem politiet og telebranchen skal sikre en systematisk dialog såvel på direktørniveau som operationelt (juridisk og teknisk)

- Målrettet uddannelse og kompetenceudvikling for brugere af teledata, dvs. efterforskere, analytikere og anklagere

- Nye retningslinjer for sletning og kontrol med at reglerne overholdes

- Modernisering af retsplejelovens regler om tvangsindgreb.

Læs også:

400 it-systemer hos politiet skal kulegraves som direkte konsekvens af teleskandale

Telenor har sendt op til 1.000 danskeres sms'er til politiet: Nu beklager teleselskabet dybt

Fem dømte vil have sager til at gå om efter teleskandale: Rocker kan få millionerstatning

Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Customer Experience 2021 - fokus på CX-strategi og teknologi til at forankre kundeoplevelsen

De gode kundeoplevelser er altafgørende for virksomheden, og netop derfor er det nødvendigt at have fokus på CX-strategi og teknologi, der kan være med til at forbedre kundeoplevelsen endnu mere. Det kræver tid og ressourcer, men det gavner hele virksomheden på lang sigt.

03. december 2020 | Læs mere


Træf det rigtige cloud-valg: Hør om mulighederne med hybrid- og multi-cloud

Vi kan ikke komme udenom, at cloud-teknologien bare vokser og vokser. Den giver adgang til store fordele for din virksomhed, men det kræver at virksomheden træffer strategiske, arkitektoniske og teknologiske vælg. Få indblik i, hvordan ud kan få sikkerhed, release cycles og andet til at gå op i en højere enhed.

09. december 2020 | Læs mere


Er du klar til at rekruttere de attraktive it-talenter i 2021?

Hvad betyder aller mest for danske it-kandidater, og har corona været med til at skubbe til it-kandidaternes værdisæt? Det gennemgår vi på denne times webinar, hvor der naturligvis også vil være plads til spørgsmål og mulighed for videre dialog.

10. december 2020 | Læs mere


Computerworld
Bitcoinen nåede lige at kulminere igen – men så kom krakket
Der blev sat en ny rekord for bitcoinens værdi i år – men godt 24 timer efter blev der høvlet næsten 20.000 kroner af den.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Digital transformation tvinger organisationer til at nå deres digitale mål på nye måder
Allerede for to år siden hævdede nordiske virksomheder, at virksomhedernes konkurrenceevne og sågar overlevelse var afhængig af en vellykket digitalisering. De var klar, fulde af håb og på vej mod det digitale paradis. Hvordan gik det så? Hvor er de nu? For at finde ud af det, interviewede DigiPlex og Norstat 377 forretningsledere og IT-beslutningstagere fra organisationer fordelt over hele Danmark, Sverige og Norge om deres digitaliseringsfremskridt, om hvordan de har håndteret pandemien, og om hvordan IT understøtter eller står i vejen for indfrielsen af deres bæredygtighedsmål. DigiPlex kan nu dele en rapport med resultaterne fra undersøgelsen samt tanker om, hvordan man håndterer dem. De deler også nogle nyttige tips til, hvordan man skaber en pålidelig infrastruktur, der kan tilskynde til og understøtte ambitioner i den digitale økonomi. Læs mere i rapporten Nordic Data Center Trends 2020: Riding out the Storm.