Politiet reagerede alt for sent på Telenors ulovlige udlevering af kundernes data

Politiet reagerede for sent, da man blev opmærksom på, at Telenor sendte alt for mange data til politiet om brugerne, konkluderes det i redegørelse om teleskandalen. Syv initiativer skal forhindre en gentagelse.

Rigspolitiet reagerede alt for sent på oplysninger om, at man ulovligt modtog data fra Telenor.

Det fremgår af en ny redegørelse fra politiet om Telenors udlevering af såkaldt signaliseringsdata på baggrund af misforståede retskendelser.

Telenor udleverede for mange data til politiet på grund af en misforståelse hos selskabet.

De betød, at Telenor sendte politiet data om, hvem efterforskede personer har været i kontakt med, selv om politiet kun havde bedt om lokationsdata.

Det kræver en retskendelse at få udleveret data om, hvem en telekunde har været i kontakt med - og det får man kun i sager, der kan give mindst seks års fængsel, hvilket ikke har været tilfældet i disse sager.

“Der gik for lang tid, før Rigspolitiet rettede henvendelse til Telenor om problemet,” lyder det nu fra Rigspolitiet i denne udsendte meddelelse.

Gik for længe
Her meddeler politiet dog også, at man ‘handlede så snart, man blev opmærksom på,’ at Telenor havde udleveret forkerte data - men det skete først og fremmest med fokus på at udvikle ‘en operativ løsning,’ hedder det.

“Der gik for længe, før vi orienterede teleselskabet om, at de fejlagtigt havde udleveret oplysninger til politiet, og det skal jeg beklage,” lyder det fra rigspolitichef Thorkild Fogde.

Under efterforskningen af sagen er det desuden kommet frem, at politiet også fejlagtigt har modtaget oplysninger fra andre teleselskaber end Telenor.

Telenor-sagen er en del af den store teleskandale, der ramte politiet sidste sommer.

Her kom det frem, at politiet i en lang række tilfælde gennem syv år på grund af en systemfejl havde fejlbehandlet de lokationsdata, som politiet modtager fra de danske teleselskaber.

Data er imidlertid blevet anvendt under retssager som bevismateriale.

Det kan du læse mere om her: It-fejl hos politiet kan have givet forkerte domme gennem syv år

De to sager har nu ført til, at der er blevet taget en række initativer, smo skal forhindre en gentagelse.

De er ifølge politiet:

- Et nyt uafhængigt tilsyn med brugen af tekniske efterforskningsmidler og beviser

- Certificering og akkreditering af telecentrets kvalitetskontroller

- Telecentret styrkes med flere og specialiserede kompetencer

- Et nyt samarbejdsforum mellem politiet og telebranchen skal sikre en systematisk dialog såvel på direktørniveau som operationelt (juridisk og teknisk)

- Målrettet uddannelse og kompetenceudvikling for brugere af teledata, dvs. efterforskere, analytikere og anklagere

- Nye retningslinjer for sletning og kontrol med at reglerne overholdes

- Modernisering af retsplejelovens regler om tvangsindgreb.

Læs også:

400 it-systemer hos politiet skal kulegraves som direkte konsekvens af teleskandale

Telenor har sendt op til 1.000 danskeres sms'er til politiet: Nu beklager teleselskabet dybt

Fem dømte vil have sager til at gå om efter teleskandale: Rocker kan få millionerstatningYtringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
Cloud-teknologi sikrede dronningens corona-tale - men DRs CIO Mikkel Müller er slet ikke færdig med cloud endnu
Uden cloud og den rette cloud-strategi havde DR ikke haft samme muligheder eller nye digitale produkter. Det fortæller CIO Mikkel Müller til Computerworld - hvor han også uddyber hvordan han ser resten af it-landskabet bevæge sig mod cloud og hvordan udviklere efterspørger de moderne værktøjer.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Få styr på de 8 store megatrends - og de udfordringer der følger med
Brancher og forretningsmodeller ændrer sig konstant – og truslerne, skurkene og udfordringerne følger med. For mens hver megatrend rummer muligheder for større markeder og nye produkter, så rummer de også større risici for at blive ramt på pengepungen i takt med at finansielle tjenesteydelser som banker, forsikringsselskaber og pensionskasser står over for nye trusler. I dette whitepaper kan du derfor læse om, hvilke trends der dominerer den finansielle sektor pt. – og hvilket trusler der følger med trends som fintech, blockchain, IoT, machine learning og open banking.