Artikel top billede

(Foto: Telenor/PR)

Politiet reagerede alt for sent på Telenors ulovlige udlevering af kundernes data

Politiet reagerede for sent, da man blev opmærksom på, at Telenor sendte alt for mange data til politiet om brugerne, konkluderes det i redegørelse om teleskandalen. Syv initiativer skal forhindre en gentagelse.

Rigspolitiet reagerede alt for sent på oplysninger om, at man ulovligt modtog data fra Telenor.

Det fremgår af en ny redegørelse fra politiet om Telenors udlevering af såkaldt signaliseringsdata på baggrund af misforståede retskendelser.

Telenor udleverede for mange data til politiet på grund af en misforståelse hos selskabet.

De betød, at Telenor sendte politiet data om, hvem efterforskede personer har været i kontakt med, selv om politiet kun havde bedt om lokationsdata.

Det kræver en retskendelse at få udleveret data om, hvem en telekunde har været i kontakt med - og det får man kun i sager, der kan give mindst seks års fængsel, hvilket ikke har været tilfældet i disse sager.

“Der gik for lang tid, før Rigspolitiet rettede henvendelse til Telenor om problemet,” lyder det nu fra Rigspolitiet i denne udsendte meddelelse.

Gik for længe

Her meddeler politiet dog også, at man ‘handlede så snart, man blev opmærksom på,’ at Telenor havde udleveret forkerte data - men det skete først og fremmest med fokus på at udvikle ‘en operativ løsning,’ hedder det.

“Der gik for længe, før vi orienterede teleselskabet om, at de fejlagtigt havde udleveret oplysninger til politiet, og det skal jeg beklage,” lyder det fra rigspolitichef Thorkild Fogde.

Under efterforskningen af sagen er det desuden kommet frem, at politiet også fejlagtigt har modtaget oplysninger fra andre teleselskaber end Telenor.

Telenor-sagen er en del af den store teleskandale, der ramte politiet sidste sommer.

Her kom det frem, at politiet i en lang række tilfælde gennem syv år på grund af en systemfejl havde fejlbehandlet de lokationsdata, som politiet modtager fra de danske teleselskaber.

Data er imidlertid blevet anvendt under retssager som bevismateriale.

Det kan du læse mere om her: It-fejl hos politiet kan have givet forkerte domme gennem syv år

De to sager har nu ført til, at der er blevet taget en række initativer, smo skal forhindre en gentagelse.

De er ifølge politiet:

- Et nyt uafhængigt tilsyn med brugen af tekniske efterforskningsmidler og beviser

- Certificering og akkreditering af telecentrets kvalitetskontroller

- Telecentret styrkes med flere og specialiserede kompetencer

- Et nyt samarbejdsforum mellem politiet og telebranchen skal sikre en systematisk dialog såvel på direktørniveau som operationelt (juridisk og teknisk)

- Målrettet uddannelse og kompetenceudvikling for brugere af teledata, dvs. efterforskere, analytikere og anklagere

- Nye retningslinjer for sletning og kontrol med at reglerne overholdes

- Modernisering af retsplejelovens regler om tvangsindgreb.

Læs også:

400 it-systemer hos politiet skal kulegraves som direkte konsekvens af teleskandale

Telenor har sendt op til 1.000 danskeres sms'er til politiet: Nu beklager teleselskabet dybt

Fem dømte vil have sager til at gå om efter teleskandale: Rocker kan få millionerstatning
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Enterprise Architecture Day 2023: Strategi styring og sikkerhed

Mange it-afdelinger har de seneste år har oprustet på it-arkitektursiden. Både gennem individuelle ansættelser og med oprettelse af egentlige arkitektafdelinger. Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu?

30. marts 2023 | Læs mere


Seminar: Optimér databasen og styrk kritiske processer på tværs af platform, cloud og on-premise

Det er lettere sagt end gjort at optimere databasemiljøet i en hybrid, distribueret infrastruktur, hvor funktionalitet og stabilitet er afhængig af en lang række integrationer med platforme og teknologier fra talrige leverandører. Derfor sætter vi fokus på, hvordan du som DBA’er, infrastrukturspecialist eller IT-chef får de bedste forudsætninger for at lykkes med indsatsen. Du får konkret og opdateret viden om værktøjer og kompetencer, der gør det muligt at løfte opgaven i din virksomhed. Uanset om I satser på Oracle DB, Microsoft SQL eller PostgreSQL på eksempelvis IBM Cloud – eller en blanding heraf.

30. marts 2023 | Læs mere


SAP Excellence Day 2023

På SAP Excellence Day 2023 får du det fulde overblik, der gør det lettere at prioritere mellem de mange muligheder og informeret grundlag for at vælge til og fra. Du får viden om, hvilke muligheder de nye tilbud og services giver – men også om risikoen ved at vælge de nyeste løsninger fra. Samtidig får du senest opdaterede indsigt i SAPs egne planer for de kommende 2-3 år.

13. april 2023 | Læs mere