Brevudveksling afslører: Huawei truede den danske statsminister i spil om 5G-netværk

Breve viser, at den kinesiske netværksgigant Huawei har brugt ufine midler i spillet om en stor dansk netværkskontrakt.

Den kinesiske netværks- og mobilgigant Huawei har igennem en årrække at forsøgt at presse den danske statsminister, viser et sæt breve som Berlingske har fået aktindsigt i.

Brevene er adresseret til både forhenværende Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og nuværende statsminister Mette Frederiksen (S) og vedrører virksomhedens rolle i udbygningen af den danske teleinfrastruktur, hvor 5G-teknologien får en nøglerolle.

I et af brevene, forud for TDC’s forhandlinger med Huawei om etableringen af 5G-netværket, har Huawei-brevet karakter af en trussel.

I marts 2019 får daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen besked om, at andre kinesiske virksomheders lyst til at investere i Danmark vil blive ’alvorligt påvirket’, hvis Huawei kommer i ’knibe’.

”Det er åbne trusler, der bør få os til at vågne op og afbalancere vores forretningsmæssige bånd til Kina,” siger Thorsten Benner, direktør i den tyske forskningsinstitution Global Public Policy Institute, til mediet.

Den 18. marts 2019 lød det, at TDC og Huaweis samarbejde om 5G blev skrinlagt.

I en senere korrespondance med nuværende statsminister Mette Frederiksen er tonen mere desperat. Her omtaler selskabet sig selv som en lille båd fanget i et politisk stormvejr, som ”næsten har kæntret en lille båd ved navn Huawei Danmark.”

Huawei er verdens største leverandør af 5G-udstyr, men har igennem de seneste år mødt anklager fra særligt USA, om at Huawei samarbejder for tæt med den kinesiske regering.

Bekymringerne har blandt andet ført til forbud og sanktioner i USA, ligesom TDC herhjemme i foråret vragede Huawei til fordel for Ericsson som leverandør af teleselskabets kommende 5G-netværk.

I december 2019 lød det i en lækket optagelse mellem den kinesiske ambassadør i Danmark, Feng Tie, og den færøske lagmand, Bárður á Steig Nielsen, at det ville få alvorlige konsekvenser for Færøernes handel med Kina, hvis Færøerne fravalgte Huawei som 5G-leverandør.

Læs også: Hemmelig optagelse afslører: Kinas ambassadør pressede Færøerne til at vælge Huawei som 5G-leverandør
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
AlfaPeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
RPA og software-robotter: Businesscase og teknologi

Robot process automation - RPA - har i det seneste års tid for alvor fået et gennembrud i både virksomheder, organisationer og (ikke mindst) i den offentlige sektor, hvor både kommuner, styrelser og andre institutioner har taget de små software-robotter til sig.

23. september 2020 | Læs mere


"One Minute Workflow" til ad hoc-opgaver

De seneste mange måneder har givet os alle en helt ny opfattelse af arbejdspladsen. Fjernarbejde forventes at blive en del af den nye hverdag, som vi alle kigger ind i. Det har været en øjenåbner for mange, men det har også givet os vigtig læring - hvordan sikrer du, at dine medarbejdere har samme muligheder og kan opretholde effektiviteten, også når de ikke arbejder på kontoret?

23. september 2020 | Læs mere


Digitalt seminar: Styrk økonomistyringen i en krisetid med AI og robotter

Det stiller store krav til virksomhedens økonomistyring. Blandt andet fordi det er blevet sværere end nogensinde at tage bestik af virksomhedens økonomi, konkurrence- og driftssituation på selv den korte bane. Få inspiration til at komme i gang med at styrke økonomistyringen med AI og ML på grundlag af konkrete input og erfaringer.

24. september 2020 | Læs mere


Premium
Sådan endte Jesper Trolle som topchef i fransk milliardkoncern: "Hvis jeg skulle prøve noget andet end Arrow, så var tiden nu"
Interview: Udlandsdanskeren Jesper Trolle sagde farvel til Arrow efter 20 år i forskellige topposter til fordel for et CEO-job i en fransk milliardkoncern. "Hvis jeg skulle prøve noget andet end Arrow, så var tiden nu," fortæller Jesper Trolle, der nu skal udskifte bopælen i USA med Frankrig.
Computerworld
Så kom der pris og dato på de nye PlayStation 5-modeller
Sony slipper de nye PlayStation 5 konsoller løs blot halvanden uge efter lanceringen af Microsofts Xbox-kollektion.
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Midt i en Corona-tid: Holder du sikre og brugervenlige onlinemøder?
Åbne kontormiljøer, personlige møder, teambuilding og håndtryk har tidligere været en del af hverdagen for mange danske virksomheder, men det har covid-19 ændret på. Tidligere klassiske arbejdsformer er blevet erstattet af nye og mange medarbejdere arbejder f.eks. hjemmefra, på skift eller under nye og mere beskyttede forhold. Denne nye virkelighed har resulteret i en større produktivitet og effektivitet blandt de medarbejdere, som trives med at arbejde hjemmefra. Eksempler som øget fokus, effektiv brug af tid og færre forstyrrelser er blandt de positive tendenser. Det har fået flere ledere til at overveje at implementere muligheder for fleksible arbejdsmiljøer og faste hjemmearbejdsdage. Er det også tilfældet i din virksomhed? Hvis ja, så læs med i denne e-guide og find inspiration til, hvordan din virksomhed kan opnå de største fordele med online møder baseret på Cisco Webex.