Artikel top billede

Brevudveksling afslører: Huawei truede den danske statsminister i spil om 5G-netværk

Breve viser, at den kinesiske netværksgigant Huawei har brugt ufine midler i spillet om en stor dansk netværkskontrakt.

Den kinesiske netværks- og mobilgigant Huawei har igennem en årrække at forsøgt at presse den danske statsminister, viser et sæt breve som Berlingske har fået aktindsigt i.

Brevene er adresseret til både forhenværende Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og nuværende statsminister Mette Frederiksen (S) og vedrører virksomhedens rolle i udbygningen af den danske teleinfrastruktur, hvor 5G-teknologien får en nøglerolle.

I et af brevene, forud for TDC’s forhandlinger med Huawei om etableringen af 5G-netværket, har Huawei-brevet karakter af en trussel.

I marts 2019 får daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen besked om, at andre kinesiske virksomheders lyst til at investere i Danmark vil blive ’alvorligt påvirket’, hvis Huawei kommer i ’knibe’.

”Det er åbne trusler, der bør få os til at vågne op og afbalancere vores forretningsmæssige bånd til Kina,” siger Thorsten Benner, direktør i den tyske forskningsinstitution Global Public Policy Institute, til mediet.

Den 18. marts 2019 lød det, at TDC og Huaweis samarbejde om 5G blev skrinlagt.

I en senere korrespondance med nuværende statsminister Mette Frederiksen er tonen mere desperat. Her omtaler selskabet sig selv som en lille båd fanget i et politisk stormvejr, som ”næsten har kæntret en lille båd ved navn Huawei Danmark.”

Huawei er verdens største leverandør af 5G-udstyr, men har igennem de seneste år mødt anklager fra særligt USA, om at Huawei samarbejder for tæt med den kinesiske regering.

Bekymringerne har blandt andet ført til forbud og sanktioner i USA, ligesom TDC herhjemme i foråret vragede Huawei til fordel for Ericsson som leverandør af teleselskabets kommende 5G-netværk.

I december 2019 lød det i en lækket optagelse mellem den kinesiske ambassadør i Danmark, Feng Tie, og den færøske lagmand, Bárður á Steig Nielsen, at det ville få alvorlige konsekvenser for Færøernes handel med Kina, hvis Færøerne fravalgte Huawei som 5G-leverandør.

Læs også: Hemmelig optagelse afslører: Kinas ambassadør pressede Færøerne til at vælge Huawei som 5G-leverandør
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
SAP Excellence Day 2023

På SAP Excellence Day 2023 får du det fulde overblik, der gør det lettere at prioritere mellem de mange muligheder og informeret grundlag for at vælge til og fra. Du får viden om, hvilke muligheder de nye tilbud og services giver – men også om risikoen ved at vælge de nyeste løsninger fra. Samtidig får du senest opdaterede indsigt i SAPs egne planer for de kommende 2-3 år.

13. april 2023 | Læs mere


Digitale forretningsprocesser 2023

Virksomhedens digitale processer er fuldkommen afgørende for, hvor hurtigt du kan transformere forretningen, udvikle nye forretningsmuligheder skabe overblik og rapportere effektivt, hurtigt og retvisende. Samtidig er de digitale processer – i tæt samspil med dine systemløsninger – afgørende for samarbejdet med partnere og leverandører – og for den oplevelse og værdiskabelse, du tilbyder ansatte og kunder. Herunder for ambitionerne om at skabe og tilpasse de muligheder, der karakteriserer en moderne arbejdsplads.

18. april 2023 | Læs mere


Digital bæredygtighed - den grønne transformation er over os

Kom med, når vi i giver et overblik over, hvordan nogle af de mest innovative it-selskaber går til bæredygtighed som forretningsområde - og hvorfor de har valgt at sætte ind på netop bæredygtighed som område. Du får også indblik i, hvordan innovative virksomheder udvikler teknologier direkte rettet mod øget bæredygtighed - og inspiration til, hvordan du selv kan komme videre med bæredygtigheden og blive en del af det spirende kæmpemarked for bæredygtighed - en af verdens for tiden tungeste dagsordener.

25. april 2023 | Læs mere