Artikel top billede

Brevudveksling afslører: Huawei truede den danske statsminister i spil om 5G-netværk

Breve viser, at den kinesiske netværksgigant Huawei har brugt ufine midler i spillet om en stor dansk netværkskontrakt.

Den kinesiske netværks- og mobilgigant Huawei har igennem en årrække at forsøgt at presse den danske statsminister, viser et sæt breve som Berlingske har fået aktindsigt i.

Brevene er adresseret til både forhenværende Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og nuværende statsminister Mette Frederiksen (S) og vedrører virksomhedens rolle i udbygningen af den danske teleinfrastruktur, hvor 5G-teknologien får en nøglerolle.

I et af brevene, forud for TDC’s forhandlinger med Huawei om etableringen af 5G-netværket, har Huawei-brevet karakter af en trussel.

I marts 2019 får daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen besked om, at andre kinesiske virksomheders lyst til at investere i Danmark vil blive ’alvorligt påvirket’, hvis Huawei kommer i ’knibe’.

”Det er åbne trusler, der bør få os til at vågne op og afbalancere vores forretningsmæssige bånd til Kina,” siger Thorsten Benner, direktør i den tyske forskningsinstitution Global Public Policy Institute, til mediet.

Den 18. marts 2019 lød det, at TDC og Huaweis samarbejde om 5G blev skrinlagt.

I en senere korrespondance med nuværende statsminister Mette Frederiksen er tonen mere desperat. Her omtaler selskabet sig selv som en lille båd fanget i et politisk stormvejr, som ”næsten har kæntret en lille båd ved navn Huawei Danmark.”

Huawei er verdens største leverandør af 5G-udstyr, men har igennem de seneste år mødt anklager fra særligt USA, om at Huawei samarbejder for tæt med den kinesiske regering.

Bekymringerne har blandt andet ført til forbud og sanktioner i USA, ligesom TDC herhjemme i foråret vragede Huawei til fordel for Ericsson som leverandør af teleselskabets kommende 5G-netværk.

I december 2019 lød det i en lækket optagelse mellem den kinesiske ambassadør i Danmark, Feng Tie, og den færøske lagmand, Bárður á Steig Nielsen, at det ville få alvorlige konsekvenser for Færøernes handel med Kina, hvis Færøerne fravalgte Huawei som 5G-leverandør.

Læs også: Hemmelig optagelse afslører: Kinas ambassadør pressede Færøerne til at vælge Huawei som 5G-leverandør
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere