Artikel top billede

Brevudveksling afslører: Huawei truede den danske statsminister i spil om 5G-netværk

Breve viser, at den kinesiske netværksgigant Huawei har brugt ufine midler i spillet om en stor dansk netværkskontrakt.

Den kinesiske netværks- og mobilgigant Huawei har igennem en årrække at forsøgt at presse den danske statsminister, viser et sæt breve som Berlingske har fået aktindsigt i.

Brevene er adresseret til både forhenværende Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og nuværende statsminister Mette Frederiksen (S) og vedrører virksomhedens rolle i udbygningen af den danske teleinfrastruktur, hvor 5G-teknologien får en nøglerolle.

I et af brevene, forud for TDC’s forhandlinger med Huawei om etableringen af 5G-netværket, har Huawei-brevet karakter af en trussel.

I marts 2019 får daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen besked om, at andre kinesiske virksomheders lyst til at investere i Danmark vil blive ’alvorligt påvirket’, hvis Huawei kommer i ’knibe’.

”Det er åbne trusler, der bør få os til at vågne op og afbalancere vores forretningsmæssige bånd til Kina,” siger Thorsten Benner, direktør i den tyske forskningsinstitution Global Public Policy Institute, til mediet.

Den 18. marts 2019 lød det, at TDC og Huaweis samarbejde om 5G blev skrinlagt.

I en senere korrespondance med nuværende statsminister Mette Frederiksen er tonen mere desperat. Her omtaler selskabet sig selv som en lille båd fanget i et politisk stormvejr, som ”næsten har kæntret en lille båd ved navn Huawei Danmark.”

Huawei er verdens største leverandør af 5G-udstyr, men har igennem de seneste år mødt anklager fra særligt USA, om at Huawei samarbejder for tæt med den kinesiske regering.

Bekymringerne har blandt andet ført til forbud og sanktioner i USA, ligesom TDC herhjemme i foråret vragede Huawei til fordel for Ericsson som leverandør af teleselskabets kommende 5G-netværk.

I december 2019 lød det i en lækket optagelse mellem den kinesiske ambassadør i Danmark, Feng Tie, og den færøske lagmand, Bárður á Steig Nielsen, at det ville få alvorlige konsekvenser for Færøernes handel med Kina, hvis Færøerne fravalgte Huawei som 5G-leverandør.

Læs også: Hemmelig optagelse afslører: Kinas ambassadør pressede Færøerne til at vælge Huawei som 5G-leverandør




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere