Artikel top billede

Datatilsynet vil undersøge britisk firma for indsamling af danske teleoplysninger efter norsk medie har købt følsom mobildata

Datatilsynet vil undersøge om det britiske firma Tamoco, som har solgt lokationsdata på norske statsborgere til mediet NRK, har lignende data på danske borgere.

For en pris på blot 35.000 norske kroner - svarende til omkring 24.000 kroner - har den norske public service tv-station NRK købt sig adgang til lokationsdata fra 140.000 norske mobiltelefoner og tablets fra intetanende norske borgere.

Teledatabasen er købt hos London-firmaet Tamoco og med de følsomme data, er det lykkedes for NRK at afsløre flere soldater og officerers færden på følsomme områder.

Og nu får afsløringerne for Norge også konsekvenser i Danmark, for Datatilsynet har besluttet sig for at gå ind i sagen.

Datatilsynet vil finde ud af om Tamoco også har indsamlet lokationsoplysninger på danskere, og om det er sket på lovlig vis.

Det fortæller Frederik Siegumfeldt, tilsynschef i Datatilsynet, til DR.

"I en sag som denne her, hvor vi får mistanke om, at der indsamles oplysninger om danskere, så kan vi godt frygte, at oplysningerne bruges på en måde - og til formål - som ligger langt udover, hvad almindelige brugere kan forvente. Og derfor vælger vi at gå ind i sådan en sag her," siger Frederik Siegumfeldt til mediet.

Læs mere om sagen her: Norsk tv-station køber sig adgang til mobildata på 140.000 norske mobiler for bare 35.000 kroner: Datatilsyn går ind i sagen