Artikel top billede

Domstolsstyrelsen: Godt, at der nu er faldet en afgørelse i sagen om digital tinglysning - her er detaljerne

Domstolsstyrelsen er tilfreds med, at Højesteret nu har afgjort sagen om erstatning i forbindelse med den kaotiske implementering af digital tilglysning i 2009. Her er sagsforløbet, som Domstolsstyrelsen ser det.

Højesteret gav i går Domstolsstyrelsen medhold i et gruppesøgsmål om konsekvenserne af implementeringen af digital tinglysning i 2009.

”Vi har noteret os Højesterets afgørelse, og det er godt, at der nu er kommet endelig afklaring i sagen”, siger Kristian Hertz, direktør i Domstolsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Du kan læse mere om sagen her:
Staten slipper for at skulle betale erstatning for kæmpe it-skandale: Højesteret frifinder Domstolsstyrelsen for ansvar

Styrelsen opridser sagen således:

I 2009 blev det statslige tinglysningssystem digitaliseret. Den digitale tinglysning indebar, at sagsbehandlingen blev papirløs og automatiseret. Med automatiseringen af sagerne skete en væsentlig effektivisering og forbedring af tinglysningsprocessen. Men i overgangsperioden oplevede en række brugere beklageligvis længere sagsbehandlingstid.

I 2011 anlagde en gruppe borgere et såkaldt gruppesøgsmål mod Domstolsstyrelsen som repræsentant for Justitsministeriet, Domstolsstyrelsen og Tinglysningsretten. Borgerne ville have erstatning for økonomiske tab, som de mener at have lidt, fordi sagsbehandlingen tog længere tid end forventet i en periode i 2009 og 2010.

Østre Landsret afsagde dom i gruppesøgsmålet i 2019, hvor landsretten frifandt Domstolsstyrelsen. Gruppen af borgere ankede sagen til Højesteret.

Højesteret har nu også frifundet Domstolsstyrelsen. Højesterets dom kan læses her.

Forældelsesfristen for erstatningskrav som følge af forsinkelse i forbindelse med idriftsættelsen af det digitale tinglysningssystem er løbende blevet udskudt, mens afgørelsen i blandt andet gruppesøgsmålet har været afventet. Forældelsesfristen løber til den 31. december 2020.

Hvis du ønsker at gøre et erstatningskrav gældende, skal forældelsen afbrydes inden denne frist. Ellers risikerer du, at dit krav er forældet.

Fakta:

- Erstatningskravene i gruppesøgsmålet angik 426 sager om anmeldelse til tinglysning over en periode på 16 måneder. I samme periode blev der ekspederet i alt 2.090.868 tinglysninger. Kravene angår økonomiske tab, der ikke er opgjort.

- Den daværende justitsminister gav tilsagn om at ville tildele fri proces i sagen, og gruppen indgav ansøgning om fri proces, der blev tildelt af Civilstyrelsen 28. marts 2011.

- Retssagen blev anlagt i august 2011 og blev antaget som gruppesøgsmål 26. september 2013. Tilmeldingsfristen til gruppesøgsmålet løb indtil den 30. juni 2014.

- Siden har der været en omfattende skriftveksling mellem parterne, og der er fremlagt mere end 8.000 sider dokumenter. Efter ønske fra de erstatningssøgende har der været udpeget eksperter, der har udarbejdet to omfattende rapporter med svar på en række spørgsmål. Forberedelsen af retssagen har således været ekstraordinært omfattende og tidskrævende.

Se den overordnede tidslinje for sagsforløbet i gruppesøgsmålet (pdf).

- 27. maj 2019 afsagde Østre Landsret dom i gruppesøgsmålet. Landsretten frifandt Domstolsstyrelsen.

- Gruppen af borgere ankede herefter sagen til Højesteret.

- Østre Landsret behandler sideløbende med gruppesøgsmålet nogle retssager mod Domstolsstyrelsen, der er anlagt af ni erhvervsdrivende i 2013 og 2014.

- Landsretten har endnu ikke berammet mundtlig forhandling i erhvervssagerne.

- Der ekspederes hver måned cirka 190.000 tinglysninger. I cirka 87 procent af alle sager sker tinglysningen nu helt automatiseret på få sekunder, efter at dokumentet er anmeldt til tinglysning.

- Inden overgangen til digital tinglysning var sagsbehandlingstiden – udover den tid der gik med at sende dokumenterne frem og tilbage – i gennemsnit næsten syv dage.

Læs også:
Advokatformand stærkt utilfreds med frifindelse af Domstolsstyrelsen: En privat virksomhed havde haft et kæmpe erstatningsansvar
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
SAP Excellence Day 2023

På SAP Excellence Day 2023 får du det fulde overblik, der gør det lettere at prioritere mellem de mange muligheder og informeret grundlag for at vælge til og fra. Du får viden om, hvilke muligheder de nye tilbud og services giver – men også om risikoen ved at vælge de nyeste løsninger fra. Samtidig får du senest opdaterede indsigt i SAPs egne planer for de kommende 2-3 år.

13. april 2023 | Læs mere


Digitale forretningsprocesser 2023

Virksomhedens digitale processer er fuldkommen afgørende for, hvor hurtigt du kan transformere forretningen, udvikle nye forretningsmuligheder skabe overblik og rapportere effektivt, hurtigt og retvisende. Samtidig er de digitale processer – i tæt samspil med dine systemløsninger – afgørende for samarbejdet med partnere og leverandører – og for den oplevelse og værdiskabelse, du tilbyder ansatte og kunder. Herunder for ambitionerne om at skabe og tilpasse de muligheder, der karakteriserer en moderne arbejdsplads.

18. april 2023 | Læs mere


Digital bæredygtighed - den grønne transformation er over os

Kom med, når vi i giver et overblik over, hvordan nogle af de mest innovative it-selskaber går til bæredygtighed som forretningsområde - og hvorfor de har valgt at sætte ind på netop bæredygtighed som område. Du får også indblik i, hvordan innovative virksomheder udvikler teknologier direkte rettet mod øget bæredygtighed - og inspiration til, hvordan du selv kan komme videre med bæredygtigheden og blive en del af det spirende kæmpemarked for bæredygtighed - en af verdens for tiden tungeste dagsordener.

25. april 2023 | Læs mere