Domstolsstyrelsen: Godt, at der nu er faldet en afgørelse i sagen om digital tinglysning - her er detaljerne

Domstolsstyrelsen er tilfreds med, at Højesteret nu har afgjort sagen om erstatning i forbindelse med den kaotiske implementering af digital tilglysning i 2009. Her er sagsforløbet, som Domstolsstyrelsen ser det.

Højesteret gav i går Domstolsstyrelsen medhold i et gruppesøgsmål om konsekvenserne af implementeringen af digital tinglysning i 2009.

”Vi har noteret os Højesterets afgørelse, og det er godt, at der nu er kommet endelig afklaring i sagen”, siger Kristian Hertz, direktør i Domstolsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Du kan læse mere om sagen her:
Staten slipper for at skulle betale erstatning for kæmpe it-skandale: Højesteret frifinder Domstolsstyrelsen for ansvar

Styrelsen opridser sagen således:

I 2009 blev det statslige tinglysningssystem digitaliseret. Den digitale tinglysning indebar, at sagsbehandlingen blev papirløs og automatiseret. Med automatiseringen af sagerne skete en væsentlig effektivisering og forbedring af tinglysningsprocessen. Men i overgangsperioden oplevede en række brugere beklageligvis længere sagsbehandlingstid.

I 2011 anlagde en gruppe borgere et såkaldt gruppesøgsmål mod Domstolsstyrelsen som repræsentant for Justitsministeriet, Domstolsstyrelsen og Tinglysningsretten. Borgerne ville have erstatning for økonomiske tab, som de mener at have lidt, fordi sagsbehandlingen tog længere tid end forventet i en periode i 2009 og 2010.

Østre Landsret afsagde dom i gruppesøgsmålet i 2019, hvor landsretten frifandt Domstolsstyrelsen. Gruppen af borgere ankede sagen til Højesteret.

Højesteret har nu også frifundet Domstolsstyrelsen. Højesterets dom kan læses her.

Forældelsesfristen for erstatningskrav som følge af forsinkelse i forbindelse med idriftsættelsen af det digitale tinglysningssystem er løbende blevet udskudt, mens afgørelsen i blandt andet gruppesøgsmålet har været afventet. Forældelsesfristen løber til den 31. december 2020.

Hvis du ønsker at gøre et erstatningskrav gældende, skal forældelsen afbrydes inden denne frist. Ellers risikerer du, at dit krav er forældet.

Fakta:

- Erstatningskravene i gruppesøgsmålet angik 426 sager om anmeldelse til tinglysning over en periode på 16 måneder. I samme periode blev der ekspederet i alt 2.090.868 tinglysninger. Kravene angår økonomiske tab, der ikke er opgjort.

- Den daværende justitsminister gav tilsagn om at ville tildele fri proces i sagen, og gruppen indgav ansøgning om fri proces, der blev tildelt af Civilstyrelsen 28. marts 2011.

- Retssagen blev anlagt i august 2011 og blev antaget som gruppesøgsmål 26. september 2013. Tilmeldingsfristen til gruppesøgsmålet løb indtil den 30. juni 2014.

- Siden har der været en omfattende skriftveksling mellem parterne, og der er fremlagt mere end 8.000 sider dokumenter. Efter ønske fra de erstatningssøgende har der været udpeget eksperter, der har udarbejdet to omfattende rapporter med svar på en række spørgsmål. Forberedelsen af retssagen har således været ekstraordinært omfattende og tidskrævende.

Se den overordnede tidslinje for sagsforløbet i gruppesøgsmålet (pdf).

- 27. maj 2019 afsagde Østre Landsret dom i gruppesøgsmålet. Landsretten frifandt Domstolsstyrelsen.

- Gruppen af borgere ankede herefter sagen til Højesteret.

- Østre Landsret behandler sideløbende med gruppesøgsmålet nogle retssager mod Domstolsstyrelsen, der er anlagt af ni erhvervsdrivende i 2013 og 2014.

- Landsretten har endnu ikke berammet mundtlig forhandling i erhvervssagerne.

- Der ekspederes hver måned cirka 190.000 tinglysninger. I cirka 87 procent af alle sager sker tinglysningen nu helt automatiseret på få sekunder, efter at dokumentet er anmeldt til tinglysning.

- Inden overgangen til digital tinglysning var sagsbehandlingstiden – udover den tid der gik med at sende dokumenterne frem og tilbage – i gennemsnit næsten syv dage.

Læs også:
Advokatformand stærkt utilfreds med frifindelse af Domstolsstyrelsen: En privat virksomhed havde haft et kæmpe erstatningsansvar
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM

Hurtigere omstilling i virksomhedens supply chain er blevet et must og med de nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM får du en fleksibel og skalerbar MRP-motor.

20. januar 2021 | Læs mere


Digital Vækst 2021

Vi ved, at fremtidens vindervirksomheder er digitale. På konferencen undersøger vi de tre vigtigste aspekter i den digitale transformation: Forretningsmodellerne, de menneskelige og organisatoriske faktorer samt valget af teknologier. I tre Digitale Dilemmaer giver vi en række digitale frontløbere fem minutter hver til at levere deres bedste guldkorn, og herefter åbner vi for spørgsmål fra salen – også digitalt. Diskussionen modereres af chefredaktør på Computerworld, Lars Jacobsen.

21. januar 2021 | Læs mere


Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Premium
Fremtiden har aldrig set mere usikker ud for Intel: Her er det, der kan redde – og dødsdømme chip-kæmpen
Computerviews: Intels nyslåede topchef Pat Gelsinger står overfor en stribe rigtig svære beslutninger. Hvis han ikke træder varsomt, vil chip-giganten sandsynligvis sygne hen.
Computerworld
Akut mangel på chip tvinger verdens største bil-producenter til at drosle ned for produktionen af biler
Flere af verdens største bil-producenter er tvunget til at drosle ned for produktionen på grund af mangel på chip, som de ikke kan få leveret.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Microsoft i kæmpe dansk satsning - åbner tre store datacentre i Danmark
Microsoft lancerer kæmpe satsning fra hovedkvarteret i Lyngby. Selskabet åbner tre store bæredygtige datacentre på Sjælland.
White paper
Sådan kan du arbejde effektivt uanset tid, sted og type af enhed
Hvad nu hvis dit arbejde, din information, dine processer og teknologien bag ved, var organiseret på en måde så det passede til din organisation – alt sammen guidet af en intelligent udgave af det digitale arbejdsrum? Det er visionen bag Atea og Citrix´s samarbejde med digital workspace – en smartere og mere effektiv måde at arbejde på. I dette whitetpaper kan du derfor læse om, hvordan du kan skabe et mere effektivt og brugervenligt arbejdsrum uanset tid, sted og enhed. En løsning der på en gang er både enkel og som sætter brugeren i centrum.