Apple annoncerer kæmpe Mac-nyhed: Nu bliver Intel sparket på porten

I løbet af de kommende to år vil Apple sige farvel til Intel-processorer og i stedet udstyre Mac-computerne med Apples egen-udviklede ARM-processorer. Det giver mere regnekraft og bedre batteritid, lover Apple.

Rygterne har svirret længe, men i aften bekræftede Apple dem.

Det skete, da selskabets udvikler-konference WWDC blev skudt i gang.

Her meddelte Apple, at selskabets Mac-computere i fremtiden vil gøre brug af Apples egne chips baseret på ARM-standarden. Dermed siger Apple også farvel til de chips fra Intel, der indtil nu har siddet i Mac-computerne.

Med skiftet til de nye processorer vil Apple dermed overgå til at anvende de samme type af processorer på Mac-computerne, som i dag sidder i iPhone og iPad.

Apple bedyrer selv, at de nye chip give computerne mere regnekraft samtidig med, at det også bliver mere energieffektive.

Det betyder det for udviklerne
Det er dog ikke nogen simpel øvelse. For den indebærer også, at Mac-udviklerne skal tilpasse deres apps til den nye chip-arkitektur.

Ifølge Apples software-chef Craig Friderighi vil udviklerne relativt simpelt kunne konvertere deres apps til at understøtte de nye chips via Apples udviklingsværktøj Xcode.

Den nye udgave af Apples nye styresystem MacOS Big Sur vil naturligvis understøtte Apples egne chips, og Apple meddeler at Microsoft Office og en række af Adobe-programmer som eksempelvis Photoshop og Lightroom allerede understøtter de nye Arm-chips.

MacOS er bagud kompatibel
Apple forventer naturligvis, at langt de fleste udviklere vil stå på spring og øjeblikkeligt gør deres app kompatible med de nye chips.

Alligevel har MacOS også fået indbygget teknologien Rosetta 2, der betyder, at styresystemet vil være bagudkompatibelt og dermed kan afvikle gamle spil og programmer.

En interessant fordel ved den de nye chips er, at de betyder at Mac-computere vil være direkte kompatible med langt de fleste apps til iPhone og iPads.

Derfor vil iPhone og iPads-app i fremtiden også kunne downloades og afvikles via Macs App Store.

Overgangen tager to år
De første nye Macs med Apple egne chips vil blive lanceret i slutningen af 2020, og overgangen fra Intel til Apples egne chips forvente at tage to år.

Apple kan samtidig berolige eksisterende Mac-ejere med, at selskabet vil fortsætte med at understøtte computere med Intel-chips i mange år frem i tiden.

Apple har ifølge Tim Cook endda stadigvæk en række nye Intel-udstyrede Macs i sin produkt-pipelinen.

Sidste gang Apple foretog et stort processor-skifte på Mac-platformen var i 2005. Dengang annoncerede Steve Jobs, at Apple vil droppe PowerPC-processorerne til fordel for Intels x86-processorer.

Microsoft skiftede først, men med ringe resultater
Går man op i den slags, så placerer Apple sig i øvrigt på en andenplads med hensyn til skiftet til ARM.

For allerede i 2011 prøvede Microsoft sig frem med Windows RT, der baserede sig på ARM-processorer. System blev dog aldrig nogen succes da hverken hastighed eller batterilevetid kunne måle sig med de Intel-baserede enheder.

Det har dog ikke forhindret Microsoft i at blive ved med at lancere nye ARM-modeller. Senest med Surface Pro X som Computerworld anmeldte i april.

Her var løfterne stort set de samme som dem Apple netop har givet: Hastighed, batterilevetid og bagudkompatible programmer.

Vores test viste dig at det desværre blev ved løfterne. Men måske har Apple mere held med skiftet. De har i hvert fald prøvet det før.

Læs testen af Surface X her: En måned med Microsoft Surface Pro XPremium
Fremtiden har aldrig set mere usikker ud for Intel: Her er det, der kan redde – og dødsdømme chip-kæmpen
Computerviews: Intels nyslåede topchef Pat Gelsinger står overfor en stribe rigtig svære beslutninger. Hvis han ikke træder varsomt, vil chip-giganten sandsynligvis sygne hen.
Computerworld
Akut mangel på chip tvinger verdens største bil-producenter til at drosle ned for produktionen af biler
Flere af verdens største bil-producenter er tvunget til at drosle ned for produktionen på grund af mangel på chip, som de ikke kan få leveret.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Microsoft i kæmpe dansk satsning - åbner tre store datacentre i Danmark
Microsoft lancerer kæmpe satsning fra hovedkvarteret i Lyngby. Selskabet åbner tre store bæredygtige datacentre på Sjælland.
White paper
Cisco Umbrella: Sådan udvikler truslerne sig netop nu
Hver eneste dag håndterer de mere end 30 datacentre under Cisco Umbrella mere end 240 milliarder forespørgsler fra 190 lande. Det giver sikkerhedseksperter hos Cisco Talos et enestående datagrundlag for at kortlægge, hvordan cybertrusselsbilledet udvikler sig. I dette whitepaper kan du læse, hvordan trusselsbilledet har udviklet sig hen over 2020. Men – endnu vigtigere – om, hvordan din organisation bedst forbereder sig på at håndtere truslerne i tiden der kommer.