Apple annoncerer kæmpe Mac-nyhed: Nu bliver Intel sparket på porten

I løbet af de kommende to år vil Apple sige farvel til Intel-processorer og i stedet udstyre Mac-computerne med Apples egen-udviklede ARM-processorer. Det giver mere regnekraft og bedre batteritid, lover Apple.

Rygterne har svirret længe, men i aften bekræftede Apple dem.

Det skete, da selskabets udvikler-konference WWDC blev skudt i gang.

Her meddelte Apple, at selskabets Mac-computere i fremtiden vil gøre brug af Apples egne chips baseret på ARM-standarden. Dermed siger Apple også farvel til de chips fra Intel, der indtil nu har siddet i Mac-computerne.

Med skiftet til de nye processorer vil Apple dermed overgå til at anvende de samme type af processorer på Mac-computerne, som i dag sidder i iPhone og iPad.

Apple bedyrer selv, at de nye chip give computerne mere regnekraft samtidig med, at det også bliver mere energieffektive.

Det betyder det for udviklerne
Det er dog ikke nogen simpel øvelse. For den indebærer også, at Mac-udviklerne skal tilpasse deres apps til den nye chip-arkitektur.

Ifølge Apples software-chef Craig Friderighi vil udviklerne relativt simpelt kunne konvertere deres apps til at understøtte de nye chips via Apples udviklingsværktøj Xcode.

Den nye udgave af Apples nye styresystem MacOS Big Sur vil naturligvis understøtte Apples egne chips, og Apple meddeler at Microsoft Office og en række af Adobe-programmer som eksempelvis Photoshop og Lightroom allerede understøtter de nye Arm-chips.

MacOS er bagud kompatibel
Apple forventer naturligvis, at langt de fleste udviklere vil stå på spring og øjeblikkeligt gør deres app kompatible med de nye chips.

Alligevel har MacOS også fået indbygget teknologien Rosetta 2, der betyder, at styresystemet vil være bagudkompatibelt og dermed kan afvikle gamle spil og programmer.

En interessant fordel ved den de nye chips er, at de betyder at Mac-computere vil være direkte kompatible med langt de fleste apps til iPhone og iPads.

Derfor vil iPhone og iPads-app i fremtiden også kunne downloades og afvikles via Macs App Store.

Overgangen tager to år
De første nye Macs med Apple egne chips vil blive lanceret i slutningen af 2020, og overgangen fra Intel til Apples egne chips forvente at tage to år.

Apple kan samtidig berolige eksisterende Mac-ejere med, at selskabet vil fortsætte med at understøtte computere med Intel-chips i mange år frem i tiden.

Apple har ifølge Tim Cook endda stadigvæk en række nye Intel-udstyrede Macs i sin produkt-pipelinen.

Sidste gang Apple foretog et stort processor-skifte på Mac-platformen var i 2005. Dengang annoncerede Steve Jobs, at Apple vil droppe PowerPC-processorerne til fordel for Intels x86-processorer.

Microsoft skiftede først, men med ringe resultater
Går man op i den slags, så placerer Apple sig i øvrigt på en andenplads med hensyn til skiftet til ARM.

For allerede i 2011 prøvede Microsoft sig frem med Windows RT, der baserede sig på ARM-processorer. System blev dog aldrig nogen succes da hverken hastighed eller batterilevetid kunne måle sig med de Intel-baserede enheder.

Det har dog ikke forhindret Microsoft i at blive ved med at lancere nye ARM-modeller. Senest med Surface Pro X som Computerworld anmeldte i april.

Her var løfterne stort set de samme som dem Apple netop har givet: Hastighed, batterilevetid og bagudkompatible programmer.

Vores test viste dig at det desværre blev ved løfterne. Men måske har Apple mere held med skiftet. De har i hvert fald prøvet det før.

Læs testen af Surface X her: En måned med Microsoft Surface Pro X


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Premium
Cloud-teknologi sikrede dronningens corona-tale - men DRs CIO Mikkel Müller er slet ikke færdig med cloud endnu
Uden cloud og den rette cloud-strategi havde DR ikke haft samme muligheder eller nye digitale produkter. Det fortæller CIO Mikkel Müller til Computerworld - hvor han også uddyber hvordan han ser resten af it-landskabet bevæge sig mod cloud og hvordan udviklere efterspørger de moderne værktøjer.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Sådan kan du arbejde effektivt uanset tid, sted og type af enhed
Hvad nu hvis dit arbejde, din information, dine processer og teknologien bag ved, var organiseret på en måde så det passede til din organisation – alt sammen guidet af en intelligent udgave af det digitale arbejdsrum? Det er visionen bag Atea og Citrix´s samarbejde med digital workspace – en smartere og mere effektiv måde at arbejde på. I dette whitetpaper kan du derfor læse om, hvordan du kan skabe et mere effektivt og brugervenligt arbejdsrum uanset tid, sted og enhed. En løsning der på en gang er både enkel og som sætter brugeren i centrum.