Artikel top billede

(Foto: Kristian Granquist)

FE-chef advarer om 5G-spionage: "Der er altid en risiko for, at der er indlagt bagdøre"

Lars Findsen, chef for Forsvarets Efterretningstjeneste, ser to hovedtrusler, når det gælder fremtidens 5G-net. Han påpeger, at der altid vil være en risiko for indlagte bagdøre i netværket.

Med etableringen af fremtidens 5G-netværk kommer en reel risiko for spionage.

Sådan lyder det fra Lars Findsen, chef for Forsvarets Efterretningstjeneste.

Det skriver Berlingske.

Han ser to hovedtrusler, hvad angår fremtidens telenetværk.

Den ene trussel er muligheden for spionage via indlagte bagdøre i 5G-netværket.

"Det er vanskeligt i dag fuldt ud at overskue, hvad det giver af muligheder for spionage. Men der er altid en risiko for, at der er indlagt bagdøre. Det er ikke nemt eller ukompliceret at gøre, men det er noget, man bør tænke ind som en risiko," siger Lars Findsen til Berlingske.
Han henviser samtidig til den kinesiske efterretningslov, der blev vedtaget i 2018. Loven forpligter de kinesiske virksomheder til at samarbejde med staten. Det er et aspekt, som FE forholder sig til, når der skal købes udstyr til dansk kritisk infrastruktur lyder det.

Læs også: Forsvarets Efterretningstjeneste advarer mod for meget overvågning: "Vi er jo ikke en banarepublik"

Den anden trussel handler om afhængighed af bestemte lande, påpeger FE-chefen. 5G-teknologien kræver avanceret udstyr, opdateringer og reservedele, og hvis de udebliver, så åbner det op for en lang række sårbarheder.

Derfor mener Lars Findsen, at man som land bør overveje ikke at gøre sig afhængige af andre lande, som man ikke deler samme holdning med i forhold til sikkerhed- og forsvarspolitiske spørgsmål.

Læs også: Forsvaret søger hackere i stor kampagne: Ikke noget krav med ren straffeattest
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
SAP Excellence Day 2023

På SAP Excellence Day 2023 får du det fulde overblik, der gør det lettere at prioritere mellem de mange muligheder og informeret grundlag for at vælge til og fra. Du får viden om, hvilke muligheder de nye tilbud og services giver – men også om risikoen ved at vælge de nyeste løsninger fra. Samtidig får du senest opdaterede indsigt i SAPs egne planer for de kommende 2-3 år.

13. april 2023 | Læs mere


Digitale forretningsprocesser 2023

Virksomhedens digitale processer er fuldkommen afgørende for, hvor hurtigt du kan transformere forretningen, udvikle nye forretningsmuligheder skabe overblik og rapportere effektivt, hurtigt og retvisende. Samtidig er de digitale processer – i tæt samspil med dine systemløsninger – afgørende for samarbejdet med partnere og leverandører – og for den oplevelse og værdiskabelse, du tilbyder ansatte og kunder. Herunder for ambitionerne om at skabe og tilpasse de muligheder, der karakteriserer en moderne arbejdsplads.

18. april 2023 | Læs mere


Digital bæredygtighed - den grønne transformation er over os

Kom med, når vi i giver et overblik over, hvordan nogle af de mest innovative it-selskaber går til bæredygtighed som forretningsområde - og hvorfor de har valgt at sætte ind på netop bæredygtighed som område. Du får også indblik i, hvordan innovative virksomheder udvikler teknologier direkte rettet mod øget bæredygtighed - og inspiration til, hvordan du selv kan komme videre med bæredygtigheden og blive en del af det spirende kæmpemarked for bæredygtighed - en af verdens for tiden tungeste dagsordener.

25. april 2023 | Læs mere