Artikel top billede

(Foto: Kristian Granquist)

FE-chef advarer om 5G-spionage: "Der er altid en risiko for, at der er indlagt bagdøre"

Lars Findsen, chef for Forsvarets Efterretningstjeneste, ser to hovedtrusler, når det gælder fremtidens 5G-net. Han påpeger, at der altid vil være en risiko for indlagte bagdøre i netværket.

Med etableringen af fremtidens 5G-netværk kommer en reel risiko for spionage.

Sådan lyder det fra Lars Findsen, chef for Forsvarets Efterretningstjeneste.

Det skriver Berlingske.

Han ser to hovedtrusler, hvad angår fremtidens telenetværk.

Den ene trussel er muligheden for spionage via indlagte bagdøre i 5G-netværket.

"Det er vanskeligt i dag fuldt ud at overskue, hvad det giver af muligheder for spionage. Men der er altid en risiko for, at der er indlagt bagdøre. Det er ikke nemt eller ukompliceret at gøre, men det er noget, man bør tænke ind som en risiko," siger Lars Findsen til Berlingske.
Han henviser samtidig til den kinesiske efterretningslov, der blev vedtaget i 2018. Loven forpligter de kinesiske virksomheder til at samarbejde med staten. Det er et aspekt, som FE forholder sig til, når der skal købes udstyr til dansk kritisk infrastruktur lyder det.

Læs også: Forsvarets Efterretningstjeneste advarer mod for meget overvågning: "Vi er jo ikke en banarepublik"

Den anden trussel handler om afhængighed af bestemte lande, påpeger FE-chefen. 5G-teknologien kræver avanceret udstyr, opdateringer og reservedele, og hvis de udebliver, så åbner det op for en lang række sårbarheder.

Derfor mener Lars Findsen, at man som land bør overveje ikke at gøre sig afhængige af andre lande, som man ikke deler samme holdning med i forhold til sikkerhed- og forsvarspolitiske spørgsmål.

Læs også: Forsvaret søger hackere i stor kampagne: Ikke noget krav med ren straffeattest
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

20. juni 2024 | Læs mere


Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere