FE-chef advarer om 5G-spionage: "Der er altid en risiko for, at der er indlagt bagdøre"

Lars Findsen, chef for Forsvarets Efterretningstjeneste, ser to hovedtrusler, når det gælder fremtidens 5G-net. Han påpeger, at der altid vil være en risiko for indlagte bagdøre i netværket.

Med etableringen af fremtidens 5G-netværk kommer en reel risiko for spionage.

Sådan lyder det fra Lars Findsen, chef for Forsvarets Efterretningstjeneste.

Det skriver Berlingske.

Han ser to hovedtrusler, hvad angår fremtidens telenetværk.

Den ene trussel er muligheden for spionage via indlagte bagdøre i 5G-netværket.

"Det er vanskeligt i dag fuldt ud at overskue, hvad det giver af muligheder for spionage. Men der er altid en risiko for, at der er indlagt bagdøre. Det er ikke nemt eller ukompliceret at gøre, men det er noget, man bør tænke ind som en risiko," siger Lars Findsen til Berlingske.

Han henviser samtidig til den kinesiske efterretningslov, der blev vedtaget i 2018. Loven forpligter de kinesiske virksomheder til at samarbejde med staten. Det er et aspekt, som FE forholder sig til, når der skal købes udstyr til dansk kritisk infrastruktur lyder det.

Læs også: Forsvarets Efterretningstjeneste advarer mod for meget overvågning: "Vi er jo ikke en banarepublik"

Den anden trussel handler om afhængighed af bestemte lande, påpeger FE-chefen. 5G-teknologien kræver avanceret udstyr, opdateringer og reservedele, og hvis de udebliver, så åbner det op for en lang række sårbarheder.

Derfor mener Lars Findsen, at man som land bør overveje ikke at gøre sig afhængige af andre lande, som man ikke deler samme holdning med i forhold til sikkerhed- og forsvarspolitiske spørgsmål.

Læs også: Forsvaret søger hackere i stor kampagne: Ikke noget krav med ren straffeattest
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Business Tech Event: Kunstig intelligens som konkurrenceparameter - fra teknologi til etik

Kunstig intelligens og machine learning åbner op for utallige nye muligheder for virksomheder, borgere og samfund – men hvordan udnytter man teknologien til at skabe konkurrence fordele, og hvordan sikrer man sig, at teknologien udnyttes etisk ansvarligt? Hør blandt andet hvordan Vestas arbejder med kunstig intelligence.

25. august 2020 | Læs mere


Introduktion til AI – kom rigtigt fra start og drag fordel af kunstig intelligens

På dette digitale HowTo seminar får du en stribe eksempler på, hvordan AI kan hjælpe dig med at løse opgaver og skabe indsigt i din forretning. Tilmeld dig og få inspiration til at komme i gang med AI baseret på konkrete input og erfaringer.

27. august 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Test: Lenovos seneste budget-basker kan det hele - man skal dog leve med en alt for synlig svaghed
Computerworld tester Lenovos Ideapad 5. Maskinen er stærk, prisen er skarp og designet er vellykket. Men der er stadig en god grund til at springe modellen over.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Hvad skal der til for at opgradere fra Dynamics AX til 365?
En del virksomheder står - eller vil snart stå - over for et vigtigt valg. Skal vi opgradere fra Microsoft Dynamics AX til 365? I denne folder kan du se, hvordan du får det bedste beslutningsgrundlag med en struktureret proces for at analysere, klassificere og afveje alle de vigtige aspekter. DU FÅR BLANDT ANDET SVAR PÅ DISSE SPØRGSMÅL: • Hvorfor er forarbejdet vigtigt? • Hvilke områder skal afdækkes? • Hvordan kommer jeg i gang?