Artikel top billede

(Foto: Microsoft)

Microsoft tester brændselsceller som drivkraft til sine Azure-datacentre: Skal indgå i energirigtigt kredsløb

Microsoft er i gang med at teste, om brændselsceller kan anvendes som backup til energiforsyningen til de store datacentre.

Microsoft er i gang med at teste, om det er muligt at erstatte de nuværende store diesel-generatorer med miljøvenlige brændselsceller i backup-funktionerne i selskabets store datacentre.

Brændselsceller drives af brint, der sættes i forbindelse med ilt, hvilket skaber elektrisk energi. Eneste spildprodukt i ‘udstødningen’ er vand.

Det gør dem markant mere miljøvenlige end diesel-generatorerne.

Microsoft meddeler, at selskabet i et forsøg har drevet et sæt af servere i et af sine datacentere med strøm fra brændselsceller i 48 timer i træk.

Perspektiverne er store for selskabet, der i januar meddelte, at det i 2050 vil have fjernet hele det klimaaftryk, som det har sat siden etableringen i 1975.

Det kan du læse mere om her: Microsoft klar med ambitiøs klimaplan med 30 års sigte: Vil fjerne hele sit klima-aftryk afsat på jorden siden etableringen i 1975

Microsoft meddeler, at diesel i dag står for en procent af selskabets samlede udslip. Diesel-generatorerne anvendes stort set udelukkende som backup til Azure-datacentrene.

Men de er dyre, og det meste af tiden kører de slet ikke, men skal alligevel testes og vedligeholdes, lyder det fra Microsoft.

Selskabet arbejder - som stort set alle de øvrige datacenter-giganter i verden - efter et mål om at anvende grøn energi fra eksempelvis vind eller vandkraft til at drive de strømkrævende centre.

Kredsløb

Det er Microsofts ide, at brændselscellerne kan indgå i et kredsløb. Det er nemlig en energikrævende proces at danne brint, som i dette tilfælde vil ske via elektrolyse, hvor vand spaltes.

Det kræver meget strøm, og Microsoft forestiller sig, at man kan danne brint i anlæg knyttet til selve datacentrene i perioder, hvor der er overproduktion af strøm på dage, hvor der er meget sol, eller hvor det blæser meget.

Den dannede brint kan dernæst anvendes i brændselscellerne til produktion af strøm i perioder, hvor strøm-produktionen fra sol og vind er lav.

Du kan læse mere om Microsofts projekt med brændselsceller her.

Læs også:

Stiller din organisation disse klimaspørgsmål, når I vælger hardware?
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere