Artikel top billede

Trump kræver pludselig ‘en masse penge’ for at godkende Microsofts køb af TikTok

Præsident Donald Trump siger, at USA skal have ‘en masse penge’, hvis Microsoft skal have grønt lys til at købe kinesiske TikTok. Kina truer med at svare igen.

USA’s præsident Donald Trump åbner nu ganske usædvanligt for et krav om, at Microsoft skal betale et større beløb til den amerikanske statskasse, hvis selskabet skal have grønt lyst til at købe kinesiske TikTok.

Donald Trump siger ifølge flere amerikanske medier, at han er klar til at godkende handlen - men kun hvis den amerikanske regering ‘får en masse penge’ [‘recieves a lot of money,’ red] til gengæld.

Donald Trump sagde først nej til handlen, men skiftede efter en telefon-samtale med Microsoft-topchef Satya Nadella mening.

Det kan du læse mere om her: Microsoft vil købe TikTok - modvillig Trump giver grønt lys efter telefonsamtale med Satya Nadella

Donald Trump siger nu, at han i telefonsamtalen med Satya Nadella påpegede, at ‘en meget betydelig del af prisen [for TikTok, red] skal sendes til USA’s skattekasse, fordi vi gør det muligt, at denne handel finder sted.’

"Lige nu har de ikke lov [til opkøbet, red], medmindre vi giver dem lov. Og skal vi give dem lov, så...det skal komme tilbage til landet. Det er et stort aktiv, men det er ikke et stort aktiv i USA, medmindre de har en tilladelse i USA," siger Donald Trump.

Da han bliver spurgt om, hvorvidt det er Microsoft eller TikTok, der skal betale til statskassen i forbindelse med et opkøb, siger han 'enten eller' ['either way, red].

"Uanset om det er Microsoft eller nogle andre, hvis det er kineserne: Prisen er, at USA skal have en meget stor procentdel af prisen. Fordi vi gør det muligt," siger han.

Til Wall Street Journal siger han blot, at pengene skal ‘komme fra salget.’

“Uanset hvad størrelsen på beløbet er, så vil det komme fra salget. Hvilket ingen andre end mig har tænkt på. Men det er sådan, at jeg tænker. Og jeg mener også, at det er meget fair,” siger han.

TikTok - der aldrig har haft overskud - har omkring 100 millioner primært yngre brugere i USA, og Microsoft har bedyret, at al data om de mange brugere skal overflyttes til amerikanske servere, hvis handlen går igennem.

Kina ikke tilfreds

Kina er dog ikke tilfreds med udsigten til, at TikTok kan ende på amerikanske hænder.

Den kinesiske avis China Daily skriver, at Kina ikke vil acceptere ‘tyveriet’ at et kinesisk teknologi-selskab.

Kina mener ifølge avisen, at USA’s fremturen og offensive tilgang ikke efterlader andre valg for Kina end ‘overgivelse eller kamp til døden i tech-arenaen,' som det hedder.

Avisen skriver, at Kina ‘har masser af måder’ at svare igen på, hvis handlen går igennem.

Læs også:

Microsoft vil købe TikTok - modvillig Trump giver grønt lys efter telefonsamtale med Satya Nadella

Kontroversiel kinesisk app har værdi på trecifret milliardbeløb: Overvejer salg til USA