Artikel top billede

Microsoft vil købe TikTok - modvillig Trump giver grønt lys efter telefonsamtale med Satya Nadella

Der skulle en telefonsamtale med Microsofts topchef Satya Nadella til for at få præsident Donald Trump til at give grønt lys til Microsofts overtagelse af kinesiske TikTok. Microsoft lover at overføre al data til amerikanske servere.

Microsoft har 45 dage til at forhandle en aftale færdig med kinesiske ByteDance om overtagelsen af den omstridte videotjeneste TikTok.

Microsoft vil overtage den kinesiske video-tjeneste TikTok og får nu 45 dage af præsident Donald Trump til at forhandle en aftale på plads med ByteDance, der ejer TikTok.

Det sker efter, at Donald Trump i første omgang blankt afviste muligheden for, at Microsoft kunne overtage TikTok, som de amerikanske myndigheder mener udgør en sikkerhedsrisiko - i hvert fald under det nuværende kinesiske ejerskab.

Donald Trump sagde fredag efterfølgende, at han planlagde helt at forbyde TikTok i USA.

Samtale med Satya Nadella

Men Donald Trump - der som bekendt er kendt for sine spontane udfald - skiftede mening i weekenden efter en telefon-samtale med Microsofts topchef, Satya Nadella og en stribe rådgivere og politikere.

Microsoft meddelte søndag, at selskabet nu vil ‘vil fortsætte drøftelserne for at klarlægge muligheden for at køb af TikTok i USA.’

Dette inkluderer overtagelse af TikToks forretninger i USA, Canada, Australien og New Zealand, meddeler Microsoft.

Selskabet ‘vil rykke hurtigt’ og venter at være klar med en afgørelse senest 15. september.

Hele processen vil finde sted i tæt dialog med de amerikanske myndigheder og Donald Trump, meddeler selskabet.

Microsoft lægger samtidig vægt på netop de sikkerheds-bekymringer, som USA har om TikTok - blandt andet vedrørende lagringen af amerikanske videoer i massevis på kinesiske servere.

TikTok har forlængst meddelt, at selskabet aldrig vil udlevere data til de kinesiske myndigheder.

“Microsoft vil sikre, at alle private data om TikToks amerikanske brugere bliver overflyttet til og forbliver i USA. Microsoft vil sikre, at al data, der for nuværende lagres uden for USA, bliver slettet fra servere uden for dette land, efter de er blevet overført,” lyder det fra selskabet.

Du kan læse hele beskeden fra Microsoft her.

TikTok er grundlagt af kineseren Zhang Yiming, og den amerikanske del af appen er blandt de helt store.

Zhang Yiming har hele tiden sigtet efter, at TikTok over tid for alvor skulle kunne udfordre ikke mindst amerikanske Facebook, og derfor har han kæmpet for at undgå at blive nødt til sælge den amerikanske del af selskabet - blandt andet ved at foreslå, at der skulle etableres et uafhængigt TikTok-råd, der skulle overvåge selskabet.

Moderselskabet ByteDance venter, at TikTok i år vil omsætte for en milliard dollar - og seks milliarder dollar til næste år.

ByteDance selv har for tiden en markedsværdi på omkring 100 milliarder dollar, mens analytikere vurderer, at TikTok i sig selv er omkring 30 milliarder dollar værd.

Microsoft ejer også LinkedIn, og selskabet vil blive en seriøs udfordrer til Facebook, hvis det overtager TikTok, der for tiden har omkring 100 millioner brugere i USA.

Læs også:

Datatilsynet: I yderste konsekvens kan TikTok blive spærret i Danmark

Indien lukker ned for TikTok og 58 andre kinesiske apps

Kontroversiel kinesisk app har værdi på trecifret milliardbeløb: Overvejer salg til USA

USA undersøger om TikTok krænker børns privatliv

Flere sikkerhedshuller fundet i populær app: Hackere har fået adgang til mindreåriges personlige oplysninger