Artikel top billede

Morgen-briefing: Computer-musens opfinder død / Visma køber op i Holland / Booking.com fyrer hver fjerde medarbejder / Tidligere topudvikler hos Google idømt halvandet års fængsel

Computer-musens opfinder død. Visma køber op i Holland. Booking.com fyrer hver fjerde medarbejder. Tidligere topudvikler hos Google idømt halvandet års fængsel. Norske lufthavne indfører berøringsfri teknologi. Millioner til Flextribe. Pentia overtager Klausen + Partners.

Velkommen til onsdagens morgen-briefing fra Computerworld.

Din morgen-vært i dag er Dan Jensen.

Computer-musens opfinder død

En af mændene bag den måske mest revolutionerende og vigtige ide til computere overhovedet, computer-musen, er død.

Han hed William English og var trods navnet amerikaner, og han blev 91 år.

Han byggede verdens første computermus i 1963 på baggrund af en ide, som hans kollega Doug Engelbart havde fået.

Vi tager nok ikke munden for fuld ved at hævde, at verden ikke ville have været den samme i dag uden deres ide om styre begivenhederne på en skærm med dette lille bevægelige håndtag med hjul under.

Den første prototype blev udformet af et træstykke med to hjul under og en lille rød knap ovenpå, og på den måde ramte deres allerførste ide faktisk lige i plet, da de computermus, som vi anvender i dag, er stort set magen til denne allerførste prototype.

Du kan høre William English og Doug Engelbart fortælle om musen - og vise den første prototype - i denne video fra Computer History Museum

Visma køber op i Holland

Opkøbs-ivrige norske Visma køber op i Holland, hvor selskabet nu overtager selskabets Yuki, der står bag et cloud-baseret regnskabs-program, som ifølge selskabet anvendes af 1.300 revisions-firmaer og op mod 100.000 iværksættere.

Yuki har omkring 200 medarbejdere i Holland, Belgien og Spanien.

Visma meddeler, at det er selskabets tredje opkøb af et regnskabs-program inden for kort tid.

Det norske selskab ejer i forvejen en hel stribe selskaber i Holland og Belgien og er herhjemme også stærk på markedet for regnskabs-løsninger som ejer af blandt andet E-conomic, DataLøn og Dinero.

Du kan læse mere om det hollandske opkøb her.

Booking.com fyrer hver fjerde medarbejder

Booking.com fyrer hver fjerde af sine godt 17.000 medarbejdere verden over.

Det sker som en direkte konsekvens af, at corona-krisen har ramt Booking.com hårdt, da krisen har fået antallet af hotel-bookninger til at styrtdykke.

I en meddelelse til den amerikanske erhvervsstyrelse SEC oplyser Booking.com, at fyringsrunden skal indledes i september og forventes helt afsluttes ved årsskiftet.

Selskabet ejes af moderfirmaet Booking Holdings, der også står bag Kayak, Priceline og andre selskaber. Fyringerne rammer dog kun Booking.com.

Du finder hele meddelelsen til SEC her.

Tidligere topudvikler hos Google idømt halvandet års fængsel

Den tidligere Google-topudvikler Anthony Lewandowski skal tilbringe de næste 18 måneder i skyggen.

En amerikansk domstol har nemlig netop idømt ham 18 måneders fængsel for industrispionage.

Retten fandt det bevist, at han som Google-topudvikler stjal og kopierede teknologiske hemmeligheder om Googles selvkørende biler kort tid inden, at han tiltrådte som chef for Uber Technologies division for selvkørende biler.

Konkret overførte han mere end 14.000 Google-dokumenter - inklusive udviklingsplaner, produktdesign og lignende - til sin personlige pc i samme periode, hvor han forhandlede om stillingen hos Uber.

Han blev fyret fra Uber i 2017.

Anklagemyndigheden argumenterede for fængsel i 27 måneder, men domstolen landede altså på fængsel i 18 måneder.

Norske lufthavne indfører berøringsfri teknologi

17 af de 44 norske lufthavne indfører berøringsfri teknologi, der betyder, at alle passagerer kan tjekke ind, aflevere bagage, gå gennem sikkerhedskontrol og ombord på flyvemaskinen uden at røre ved andet end den bagagetag, der bliver udskrevet til dem.

Hele fidusen er en stregkode, som passagererne får tilsendt til deres mobiltelefon, og som skal anvendes til hele indtjekningsprocessen.

I første omgang bliver berøringsfriheden forbeholdt passagerer, der flyver med SAS, Norwegian Air og Widerøe, hedder det.

Millioner til Flextribe

Danske Flextribe, der står bag en platform for freelancere, får 3,1 millioner kroner i kapitalindskud, som skal anvendes til selskabets ‘kommende vækstridt,’ som det hedder.

Samtidig er Stig Myken indtrådt som bestyrelsesformand.

Flextribe blev etableret for et års tid siden og har i dag godt 360 freelancere tilknyttet platformen.

Selskabet meddeler kort, at de 3,1 millioner kroner kommer fra ‘nye og eksisterende investorer.’

Pentia overtager Klausen + Partners

Pentia overtager aktie-majoriteten i marketing-bureauet Klausen + Partners, der har omkring 16 medarbejdere.

Ideen er at skabe et ‘full service customer experience bureau, som foreninger strategiske, kreative og tekniske kompetencer,” meddeler de to selskaber, der nu flytter sammen i Pentias lokaler på Islands Brygge i København.

De to parter har været i dialog med hinanden i et stykke tid, meddeler de.

“Hvor den første bølge af digital transformation handlede om digitalisering af den eksisterende forretning, er vi nu nået til den anden bølge, hvor digital ikke længere udelukkende handler om websites, CRM og APIer, men om helstøbte og sammenhængende kundeoplevelser og en infrastruktur til at støtte dem,” lyder det fra Islands Brygge.

Du kan læse mere om fusionen her.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Internationale dataoverførsler: Bananrepublikker og spionage

Det er nu lovpligtigt at dokumentere beskyttelsesniveauet af persondata, når de overføres til tredjelande. Vi sætter derfor fokus på, hvordan virksomhederne styrer deres internationale dataoverførsler fri af tredjelandes overvågning. Vi dykker samtidig ned i hele det spegede kompleks omkring Schrems II, FISA 702 og EO 12.333, og hvordan det spiller sammen med dansk fortolkning og praksis.

25. maj 2021 | Læs mere


Premium
Vigtig opdatering på vej til Windows: Får omsider din HDR-skærm til at funkle
Microsofts Windows 10-styresystem vil i fremtiden kunne arbejde bedre med de flotte farver og den høje kontrast, som HDR-skærme tilbyder.
Computerworld
Nye informationer om det største iPhone-hack nogensinde ser dagens lys: 128 millioner brugere blev ramt
Hidtil hemmeligholdte detaljer om verdens største iPhone-hack er kommet frem under retssagen mellem Apple og Epic Games. 128 millioner brugere blev ramt, og mere end 4.000 apps blev inficeret. Se detaljerne her.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Har du både dine applikationer og dit hoved i skyen?
Kan du nikke ja til en eller flere af disse situationer? • I bruger mange cloud-applikationer • I logger ind fra flere lokationer • I logger ind fra flere forskellige typer af devices Så kan du få stort udbytte af at læse dette whitepaper … Hver dag tilgår, navigerer og arbejder jeres medarbejdere i de applikationer, I har liggende i ”skyen”. Antallet af cloud-baserede applikationer stiger eksplosivt, så hvordan sikrer I ADGANGEN til dem og til de data, som applikationerne indeholder? Vel at mærke uden at gå på kompromis med BRUGERVENLIGHEDEN? Løsningen er Access Management, som er hovedtemaet for dette whitepaper.