Artikel top billede

Bog: Stop dit klynkeri – og for øvrigt skal du dø

Lille, velskrevet bog om antikke stoiske principper gør det nemmere at holde hovedet koldt, når chefen brokker sig, idioten i overhalingsbanen ikke vil flytte sig, PowerPoint-præsentationen driller og medierne flyder over med historier, der er designet til at gøre os vrede eller forargede.

På listerne over bestsellerbøger er man vant til at se livsvisdom af Linse Kessler, smart-i-en-fart selvhjælpsbøger og erindringer fra tv-værter, der sjældent har skrevet bøgerne selv.

Men de senere år har titler med lidt mere tyngde gjort sig gældende, og eksempelvis har klassisk filosofi fundet et publikum.

Det lyder tørt, men sådan behøver det ikke at være. Hvilket den meget anmelderroste og p.t. storsælgende Det hele handler ikke om dig, der udkom ført på året, er et rigtig godt eksempel på.

Her tager journalist og kommunikationschef Niels Overgaard livtag med stoicismen.

Det er en filosofisk retning, der blandt andet går ud på at nedskalere sine materielle ambitioner samt – i både det professionelle og private liv – at bruge kræfterne på ting, man faktisk har indflydelse på.

Det giver nemlig bedre mening end at besvære sig over vejret, søndagsbilisten i overhalingsbanen eller om en amerikansk præsident har sendt et fjollet tweet. For det kan man intet gøre ved alligevel.

Forfatteren har en praktisk og personlig tilgang til emnet og fremhæver blandt andet arbejdsmanden Dennis som forbillede. De to kørte for mange år siden sammen som stilladsarbejdere, da Niels Overgaard som studerende havde brug for lidt ekstra penge.

Her sad Overgaard en morgen og klagede over, at han havde lidt ondt i halsen. Hvortil Dennis konstaterede, at han burde pakke klynkeriet væk, for den slags er der alligevel ikke nogen, der gider at høre på.

Et andet af forfatterens stoiske forbilleder er den stenrige finansmand Warren Buffet, der stadig bor i et beskedent middelklassehus, for ”Jeg er glad der. Jeg ville flytte, hvis jeg troede, at jeg ville være gladere et andet sted.”

Det hele handler ikke om dig er hurtigt læst, og man er i vidende og underholdende selskab hele vejen.

Den rummer god, konkret og håndgribelig indføring i historien og principperne bag et tankesæt, der faktisk kan bruges til noget fornuftigt.

Samtidig blander forfatteren materiale af tænkere som Epiktet, Seneca og den romerske kejser Marcus Aurelius med sine egne konkrete og undertiden ret pinagtige erfaringer.

Endelig beder han læseren om dagligt at minde sig selv om at huske, at livet har en afslutning. Det er måske en kende morbidt, men umagen værd.

Først og fremmest fordi denne erkendelse gør det lettere at huske på, hvor vigtigt det er at prioritere kræfter og opmærksom samt – ikke mindst – den begrænsede tid, der er os tildelt her på planeten.

Også når chefen, medierne, pandemien, trafikken eller globale toppolitikere ikke opfører sig helt, som man måske kunne ønske.

Titel: Det hele handler ikke om dig. Forfatter: Niels Overgaard.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere