Artikel top billede

Bog: Stop dit klynkeri – og for øvrigt skal du dø

Lille, velskrevet bog om antikke stoiske principper gør det nemmere at holde hovedet koldt, når chefen brokker sig, idioten i overhalingsbanen ikke vil flytte sig, PowerPoint-præsentationen driller og medierne flyder over med historier, der er designet til at gøre os vrede eller forargede.

På listerne over bestsellerbøger er man vant til at se livsvisdom af Linse Kessler, smart-i-en-fart selvhjælpsbøger og erindringer fra tv-værter, der sjældent har skrevet bøgerne selv.

Men de senere år har titler med lidt mere tyngde gjort sig gældende, og eksempelvis har klassisk filosofi fundet et publikum.

Det lyder tørt, men sådan behøver det ikke at være. Hvilket den meget anmelderroste og p.t. storsælgende Det hele handler ikke om dig, der udkom ført på året, er et rigtig godt eksempel på.

Her tager journalist og kommunikationschef Niels Overgaard livtag med stoicismen.

Det er en filosofisk retning, der blandt andet går ud på at nedskalere sine materielle ambitioner samt – i både det professionelle og private liv – at bruge kræfterne på ting, man faktisk har indflydelse på.

Det giver nemlig bedre mening end at besvære sig over vejret, søndagsbilisten i overhalingsbanen eller om en amerikansk præsident har sendt et fjollet tweet. For det kan man intet gøre ved alligevel.

Forfatteren har en praktisk og personlig tilgang til emnet og fremhæver blandt andet arbejdsmanden Dennis som forbillede. De to kørte for mange år siden sammen som stilladsarbejdere, da Niels Overgaard som studerende havde brug for lidt ekstra penge.

Her sad Overgaard en morgen og klagede over, at han havde lidt ondt i halsen. Hvortil Dennis konstaterede, at han burde pakke klynkeriet væk, for den slags er der alligevel ikke nogen, der gider at høre på.

Et andet af forfatterens stoiske forbilleder er den stenrige finansmand Warren Buffet, der stadig bor i et beskedent middelklassehus, for ”Jeg er glad der. Jeg ville flytte, hvis jeg troede, at jeg ville være gladere et andet sted.”

Det hele handler ikke om dig er hurtigt læst, og man er i vidende og underholdende selskab hele vejen.

Den rummer god, konkret og håndgribelig indføring i historien og principperne bag et tankesæt, der faktisk kan bruges til noget fornuftigt.

Samtidig blander forfatteren materiale af tænkere som Epiktet, Seneca og den romerske kejser Marcus Aurelius med sine egne konkrete og undertiden ret pinagtige erfaringer.

Endelig beder han læseren om dagligt at minde sig selv om at huske, at livet har en afslutning. Det er måske en kende morbidt, men umagen værd.

Først og fremmest fordi denne erkendelse gør det lettere at huske på, hvor vigtigt det er at prioritere kræfter og opmærksom samt – ikke mindst – den begrænsede tid, der er os tildelt her på planeten.

Også når chefen, medierne, pandemien, trafikken eller globale toppolitikere ikke opfører sig helt, som man måske kunne ønske.

Titel: Det hele handler ikke om dig. Forfatter: Niels Overgaard.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Enterprise Architecture Day 2023: Strategi styring og sikkerhed

Mange it-afdelinger har de seneste år har oprustet på it-arkitektursiden. Både gennem individuelle ansættelser og med oprettelse af egentlige arkitektafdelinger. Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu?

28. marts 2023 | Læs mere


Nye muligheder - ny værdi. Få mere ud af Microsoft Dynamics 365 CE - med særligt fokus på kunstig intelligens (AI)

Kunstig intelligens, stemmegenkendelse, Open AIs meget omtalte ChatGPT, integrationer til Outlook, Teams og meget mere. Microsoft Dynamics 365-platformen byder på masser af muligheder for at øge produktiviteten, forbedre kundeservicen, få bedre indsigt i forretningen og i det hele taget rykke fra konkurrenterne.

29. marts 2023 | Læs mere


Enterprise Architecture Day 2023: Strategi styring og sikkerhed

Mange it-afdelinger har de seneste år har oprustet på it-arkitektursiden. Både gennem individuelle ansættelser og med oprettelse af egentlige arkitektafdelinger. Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu?

30. marts 2023 | Læs mere