Artikel top billede

Krigsskibet Absalon. Foto: Forsvarsgalleriet

Kinesisk overvågningsudstyr installeret på danske krigsskibe: Forskere advarer mod risiko for spionage

Danske flådeskibe har installeret 88 overvågningskameraer fra den kinesiske leverandør Hikvision. Det kan blive problematisk vurderer to eksperter i digital krigsførelse.

88 overvågningskameraer fra det omstridte kinesiske selskab Hikvision er installeret på to af Søværnets skibe.

Kameraerne skal overvåge skibenes maskin- og våbensystemer, viser dokumenter, som DR har fået aktindsigt i.

Det får nu to eksperter i cyberkrig til at advare mod, at overvågningskameraerne kan misbruges af den kinesiske stat.

"Teoretisk kan kameraerne bruges til at trænge ind i skibenes systemer, hvis de har en bagdør. Eller de kan sende lokationsdata, billeder eller lydfiler til en fremmed server, der er ejet af den kinesiske stat," siger Jan Lemnitzer, der er ekspert i cyberkrig ved Copenhagen Business School.

For få dage siden advarede chef for Forsvarets Efterretningstjeneste, Lars Findsen, imod at bruge it-udstyr fra kinesiske leverandører. Han understregede, at der kan være mulighed for at informationer bliver udleveret til den kinesiske stat.

Læs mere her: Forsvarets Efterretningstjeneste advarer mod brug af kinesisk udstyr

Forsvarsminister, Trine Bramsen (S), siger til DR, at Forsvaret ikke skal handle med leverandører, der forbryder sig mod menneskerettighederne. Ministeren vil derfor skærpe opmærksomheden på området.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere