Artikel top billede

Krigsskibet Absalon. Foto: Forsvarsgalleriet

Kinesisk overvågningsudstyr installeret på danske krigsskibe: Forskere advarer mod risiko for spionage

Danske flådeskibe har installeret 88 overvågningskameraer fra den kinesiske leverandør Hikvision. Det kan blive problematisk vurderer to eksperter i digital krigsførelse.

88 overvågningskameraer fra det omstridte kinesiske selskab Hikvision er installeret på to af Søværnets skibe.

Kameraerne skal overvåge skibenes maskin- og våbensystemer, viser dokumenter, som DR har fået aktindsigt i.

Det får nu to eksperter i cyberkrig til at advare mod, at overvågningskameraerne kan misbruges af den kinesiske stat.

"Teoretisk kan kameraerne bruges til at trænge ind i skibenes systemer, hvis de har en bagdør. Eller de kan sende lokationsdata, billeder eller lydfiler til en fremmed server, der er ejet af den kinesiske stat," siger Jan Lemnitzer, der er ekspert i cyberkrig ved Copenhagen Business School.

For få dage siden advarede chef for Forsvarets Efterretningstjeneste, Lars Findsen, imod at bruge it-udstyr fra kinesiske leverandører. Han understregede, at der kan være mulighed for at informationer bliver udleveret til den kinesiske stat.

Læs mere her: Forsvarets Efterretningstjeneste advarer mod brug af kinesisk udstyr

Forsvarsminister, Trine Bramsen (S), siger til DR, at Forsvaret ikke skal handle med leverandører, der forbryder sig mod menneskerettighederne. Ministeren vil derfor skærpe opmærksomheden på området.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere