Artikel top billede

Medie: Poul Nyrup Rasmussen og 10 forsvarsministre kendte til hemmelig aftale med NSA og teleselskab

10 forsvarsministre har siden 1990'erne kendt til samarbejdet med NSA og en aftale med en televirksomhed, der gav adgang til store mængder rådata om blandt andet danskernes kommunikation.

10 forsvarsministre har siden 1990'erne kendt til aftalen mellem Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) og USA's største efterretningstjeneste, National Security Agency (NSA), der gav adgang til elektronisk indhentning af store mængder rådata via en kabeladgang.

De har samtidig været bekendt med en aftale med et privat teleselskab, der varetog et knudepunkt af flere kabler med internationale data i København.

Aftalen blev på statens vegne underskrevet af tre personer: daværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen, daværende forsvarsminister Hans Hækkerup og Forsvarsministeriets daværende departementschef Anders Troldborg.

Det skriver Weekendavisen på baggrund af flere kilder.

Da kablerne bruges til alle former for digital kommunikation - inklusiv telefonsamtaler, internet og SMS-beskeder - betyder det, at amerikanerne har haft adgang til danskernes personlige samtaler.

Læs også: DR om FE-skandalen: Amerikansk efterretningstjeneste har haft adgang til danskernes personlige samtaler

Ifølge Weekendavisens oplysninger har det været fast kutyme, at nye forsvarsministre blev sat ind i aftalen med den private leverandør samt samarbejdet med NSA.

Den verserende kritik af FE har resulteret i, at chefen for FE Lars Findsen er fritaget for tjeneste, og flere medarbejdere er blevet hjemsendt.

Sagen har fået it-fagforbundet Prosa til at kræve, at Center for Cybersikkerhed bliver adskilt fra FE.

Det kan du læse mere her: Prosa kræver Center for Cybersikkerhed opdelt efter skandale i Forsvarets Efterretningstjeneste
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
iPaaS-webinar: Take advantage of key trends in a billion dollar-market

According to Gartner, by 2023, the iPaaS market is expected to grow well above $6 billion in revenue, thus becoming the largest segment in the integration platform technology market. To illustrate what iPaaS can do for your business, Flügger will outline how to overcome their integration challenges. Do not miss the opportunity to learn how a successful iPaaS implementation can improve your business outcomes.

07. maj 2021 | Læs mere


Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Premium
Test: Derfor vil jeg gerne have Google ind i min næste bil - og det er dårligt nyt for nogle bilproducenter
Googles Android Automotive er et vellykket styresystem til bilen, der vender op og ned på magtbalancen i bilbranchen. Computerworld har prøvekørt softwaren og har dommen klar.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Infrastruktur: Byg et velfungerende Data Estate i otte trin
Mange virksomheder trækker på så mange og righoldige datakilder, at det bliver stadig sværere at holde rede på alle de informationer, man har. Samtidig lever et traditionelt data warehouse sjældent op til hverken de aktuelle eller – i særdeleshed – fremtidige krav fra forretningen. Løsningen er at udvide til en egentlig Data Estate; et stykke kritisk infrastruktur som gør det muligt at opbevare, organisere, konsolidere og analysere organisationens samlede datamængde. Denne hvidbog giver et samlet billede af, hvordan man gennem otte trin bevæger sig mod at implementere og drage nytte af en Data Estate. Samt hvordan du prioriterer indsatsen, så den giver størst værdi for forretningen.