Artikel top billede

(Foto: Photographer Henrik Sorensen - Copehagen / Henrik Sorensen)

Medie: Poul Nyrup Rasmussen og 10 forsvarsministre kendte til hemmelig aftale med NSA og teleselskab

10 forsvarsministre har siden 1990'erne kendt til samarbejdet med NSA og en aftale med en televirksomhed, der gav adgang til store mængder rådata om blandt andet danskernes kommunikation.

10 forsvarsministre har siden 1990'erne kendt til aftalen mellem Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) og USA's største efterretningstjeneste, National Security Agency (NSA), der gav adgang til elektronisk indhentning af store mængder rådata via en kabeladgang.

De har samtidig været bekendt med en aftale med et privat teleselskab, der varetog et knudepunkt af flere kabler med internationale data i København.

Aftalen blev på statens vegne underskrevet af tre personer: daværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen, daværende forsvarsminister Hans Hækkerup og Forsvarsministeriets daværende departementschef Anders Troldborg.

Det skriver Weekendavisen på baggrund af flere kilder.

Da kablerne bruges til alle former for digital kommunikation - inklusiv telefonsamtaler, internet og SMS-beskeder - betyder det, at amerikanerne har haft adgang til danskernes personlige samtaler.

Læs også: DR om FE-skandalen: Amerikansk efterretningstjeneste har haft adgang til danskernes personlige samtaler

Ifølge Weekendavisens oplysninger har det været fast kutyme, at nye forsvarsministre blev sat ind i aftalen med den private leverandør samt samarbejdet med NSA.

Den verserende kritik af FE har resulteret i, at chefen for FE Lars Findsen er fritaget for tjeneste, og flere medarbejdere er blevet hjemsendt.

Sagen har fået it-fagforbundet Prosa til at kræve, at Center for Cybersikkerhed bliver adskilt fra FE.

Det kan du læse mere her: Prosa kræver Center for Cybersikkerhed opdelt efter skandale i Forsvarets Efterretningstjeneste
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Enterprise Architecture Day 2023: Strategi styring og sikkerhed

Mange it-afdelinger har de seneste år har oprustet på it-arkitektursiden. Både gennem individuelle ansættelser og med oprettelse af egentlige arkitektafdelinger. Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu?

30. marts 2023 | Læs mere


Seminar: Optimér databasen og styrk kritiske processer på tværs af platform, cloud og on-premise

Det er lettere sagt end gjort at optimere databasemiljøet i en hybrid, distribueret infrastruktur, hvor funktionalitet og stabilitet er afhængig af en lang række integrationer med platforme og teknologier fra talrige leverandører. Derfor sætter vi fokus på, hvordan du som DBA’er, infrastrukturspecialist eller IT-chef får de bedste forudsætninger for at lykkes med indsatsen. Du får konkret og opdateret viden om værktøjer og kompetencer, der gør det muligt at løfte opgaven i din virksomhed. Uanset om I satser på Oracle DB, Microsoft SQL eller PostgreSQL på eksempelvis IBM Cloud – eller en blanding heraf.

30. marts 2023 | Læs mere


SAP Excellence Day 2023

På SAP Excellence Day 2023 får du det fulde overblik, der gør det lettere at prioritere mellem de mange muligheder og informeret grundlag for at vælge til og fra. Du får viden om, hvilke muligheder de nye tilbud og services giver – men også om risikoen ved at vælge de nyeste løsninger fra. Samtidig får du senest opdaterede indsigt i SAPs egne planer for de kommende 2-3 år.

13. april 2023 | Læs mere