Artikel top billede

(Foto: Folketinget/Henrik Sørensen)

Medie: Poul Nyrup Rasmussen og 10 forsvarsministre kendte til hemmelig aftale med NSA og teleselskab

10 forsvarsministre har siden 1990'erne kendt til samarbejdet med NSA og en aftale med en televirksomhed, der gav adgang til store mængder rådata om blandt andet danskernes kommunikation.

10 forsvarsministre har siden 1990'erne kendt til aftalen mellem Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) og USA's største efterretningstjeneste, National Security Agency (NSA), der gav adgang til elektronisk indhentning af store mængder rådata via en kabeladgang.

De har samtidig været bekendt med en aftale med et privat teleselskab, der varetog et knudepunkt af flere kabler med internationale data i København.

Aftalen blev på statens vegne underskrevet af tre personer: daværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen, daværende forsvarsminister Hans Hækkerup og Forsvarsministeriets daværende departementschef Anders Troldborg.

Det skriver Weekendavisen på baggrund af flere kilder.

Da kablerne bruges til alle former for digital kommunikation - inklusiv telefonsamtaler, internet og SMS-beskeder - betyder det, at amerikanerne har haft adgang til danskernes personlige samtaler.

Læs også: DR om FE-skandalen: Amerikansk efterretningstjeneste har haft adgang til danskernes personlige samtaler

Ifølge Weekendavisens oplysninger har det været fast kutyme, at nye forsvarsministre blev sat ind i aftalen med den private leverandør samt samarbejdet med NSA.

Den verserende kritik af FE har resulteret i, at chefen for FE Lars Findsen er fritaget for tjeneste, og flere medarbejdere er blevet hjemsendt.

Sagen har fået it-fagforbundet Prosa til at kræve, at Center for Cybersikkerhed bliver adskilt fra FE.

Det kan du læse mere her: Prosa kræver Center for Cybersikkerhed opdelt efter skandale i Forsvarets Efterretningstjeneste
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere