Nvidia overtager chip-designer Arm i kæmpeaftale

Nvidia betaler 40 milliarder dollar til japanske Softbank for at overtage chipselskabet Arm i kæmpehandel, der kan få store konsekvenser for hele chip-industrien - hvis den godkendes.

Nvidia overtager det store chip-selskab Arm og lægger op mod 40 milliarder dollar på bordet for selskabet til den nuværende ejer, japanske Softbank Group.

De to parter er nået til enighed om beløbet og overtagelsen efter flere måneders forhandlinger.

Ifølge flere amerikanske medier vil Nvidia betale 21,5 milliarder dollar i aktier, mens 12 milliarder dollar skal betales kontant.

Hertil kommer et yderligere milliard-beløb, som Nvidia skal betale ud fra Arms resultater i den kommende tid.

Softbank købte britiske Arm for blot fire år siden for 32 milliarder dollar, men selskabet er for tiden i krise og har brug for kapital.

Slagsmål forude
Forude kan der nu vente slagsmål for overhovedet at få godkendt handelen, der nu skal behandles af konkurrencemyndigheder i både Storbritannien, USA og Kina.

Det er en proces, der kan tage flere år, og intet vil være sikkert, før disse godkendelser er på plads.

De britisk-udviklede Arm-processorer anvendes i dag millioner af smartphones, tablet-computere og andre mobile enheder, hvor de glimrer ved deres relativt enkle opbygning, størrelse og relativt lave energiforbrug.

Arm-processorer anvendes samtidig også i andre enheder - herunder Surface-computere og servere, ligesom Apple er på vej med Mac-computere baseret på Arm-arkitektur.

Arm-arkitekturen anvendes i dag af stort set alle store chip-producenter, der har købt licenser til ARM’s designs og teknologier.

Udsigten til at en spiller i markedet skulle overtage hele molevitten har derfor vakt nogen bekymring blandt de øvrige selskaber, der er konkurrenter til blandt andet Nvidia.

Det kan du læse mere om her: ARM-grundlægger: Det vil være 'en katastrofe' hvis Nvidia køber ARM - se hvorfor her.

Nvidias topchef, Jensen Huang, meddeler dog i forbindelse med aftalen, at Nvidia ikke har i sinde at ændre på Arms neutrale licensierings-model.

Tværtimod forventer han også at indlemme en del af Nvidias intellektuelle rettigheder i modellen for første gang.

Nvidia planlægger at begynde at licensiere visse grafikkort via Arms netværk, hvilket vil betyde, at andre kan anvende Nvidias grafikkort-teknologier i egne produkter via licens.

Læs også:

ARM-grundlægger: Det vil være 'en katastrofe' hvis Nvidia køber ARM - se hvorfor her

Nvidia tæt på at købe Arm: Kan blive største opkøb nogensinde i chip-branchenmest debatterede artikler

Premium
Her er Microsofts planer med Windows for 2021: Pønser på fire nye versioner
Windows 10 vil udkomme i et væld af nye afskygninger i det kommende år. Få overblikket her.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Kan Microsoft 365 styrke sikkerheden på hjemmearbejdspladsen?
Microsoft 365 er både Officeapplikationer og produktivitet – men også meget mere end det! Med Microsoft 365 får du faktisk adgang til en lang række sikkerhedsydelser, der kan øge modstandsdygtigheden i tilfælde af cyberangreb. Mange af tjenesterne er særligt velegnede til at styrke sikkerheden, når medarbejderne arbejder hjemmefra. Samtidig gør Microsoft 365 det lettere at sikre adgangen til virksomhedens systemer, beskytte kundedata og forebygger, opsporer og automatiserer reaktioner på avancerede trusler. Microsoft 365 tilbyder over 50 forskellige sikkerhedsydelser, og denne guide er skrevet med henblik på at øge forståelsen for, hvordan de fungerer og kan være med til at optimere sikkerheden i din virksomhed.