Nvidia overtager chip-designer Arm i kæmpeaftale

Nvidia betaler 40 milliarder dollar til japanske Softbank for at overtage chipselskabet Arm i kæmpehandel, der kan få store konsekvenser for hele chip-industrien - hvis den godkendes.

Nvidia overtager det store chip-selskab Arm og lægger op mod 40 milliarder dollar på bordet for selskabet til den nuværende ejer, japanske Softbank Group.

De to parter er nået til enighed om beløbet og overtagelsen efter flere måneders forhandlinger.

Ifølge flere amerikanske medier vil Nvidia betale 21,5 milliarder dollar i aktier, mens 12 milliarder dollar skal betales kontant.

Hertil kommer et yderligere milliard-beløb, som Nvidia skal betale ud fra Arms resultater i den kommende tid.

Softbank købte britiske Arm for blot fire år siden for 32 milliarder dollar, men selskabet er for tiden i krise og har brug for kapital.

Slagsmål forude
Forude kan der nu vente slagsmål for overhovedet at få godkendt handelen, der nu skal behandles af konkurrencemyndigheder i både Storbritannien, USA og Kina.

Det er en proces, der kan tage flere år, og intet vil være sikkert, før disse godkendelser er på plads.

De britisk-udviklede Arm-processorer anvendes i dag millioner af smartphones, tablet-computere og andre mobile enheder, hvor de glimrer ved deres relativt enkle opbygning, størrelse og relativt lave energiforbrug.

Arm-processorer anvendes samtidig også i andre enheder - herunder Surface-computere og servere, ligesom Apple er på vej med Mac-computere baseret på Arm-arkitektur.

Arm-arkitekturen anvendes i dag af stort set alle store chip-producenter, der har købt licenser til ARM’s designs og teknologier.

Udsigten til at en spiller i markedet skulle overtage hele molevitten har derfor vakt nogen bekymring blandt de øvrige selskaber, der er konkurrenter til blandt andet Nvidia.

Det kan du læse mere om her: ARM-grundlægger: Det vil være 'en katastrofe' hvis Nvidia køber ARM - se hvorfor her.

Nvidias topchef, Jensen Huang, meddeler dog i forbindelse med aftalen, at Nvidia ikke har i sinde at ændre på Arms neutrale licensierings-model.

Tværtimod forventer han også at indlemme en del af Nvidias intellektuelle rettigheder i modellen for første gang.

Nvidia planlægger at begynde at licensiere visse grafikkort via Arms netværk, hvilket vil betyde, at andre kan anvende Nvidias grafikkort-teknologier i egne produkter via licens.

Læs også:

ARM-grundlægger: Det vil være 'en katastrofe' hvis Nvidia køber ARM - se hvorfor her

Nvidia tæt på at købe Arm: Kan blive største opkøb nogensinde i chip-branchen
Premium
Anne Marie Engtoft Larsen gør klar til at rejse til USA som Danmarks nye tech-ambassadør: "Jeg har glædet mig helt vildt"
Interview: Om få dage drager Anne Marie Engtoft Larsen til Silicon Valley, hvor hun indtager embedet som Danmarks nye tech-ambassadør. "Mit mandat bliver at at fokusere på, hvordan vi skaber handling," siger hun i sit første interview som Danmarks tech-ambassadør.
Computerworld
Ups!: Gammelt fjernsyn lagde internetforbindelsen ned i hel landsby i halvandet år
I halvandet år var en hel landsby i Wales plaget af elendig bredbåndsforbindelse, som begyndte hver dag klokken syv om morgenen. Teknikere kæmpede med at løse mysteriet, men lige meget hjalp det. Årsagen viste sig at være et brugt tv, som en af byens familier havde taget i brug.
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Har du evnerne og værktøjerne til at reagere hurtigt nok på nye input?
Det er uden tvivl et centralt succesparameter at have evnen og værktøjerne til at kunne reagere hurtigt og effektivt på vildtvoksende markeder. Vi har i løbet af 2020 lært, at der kan ske store ændringer, så derfor handler det især om at kunne handle hurtigere end nogensinde før. Det kræver i høj grad om at kunne tænke, analysere og organisere sig på nye måde og til nye markeder. Det handler om at være omstillingsparat, og det kræver i den grad både indsigt, en klar strategi og at organisationen kan anvende teknologi og data i nye sammenhænge. Forventningerne til værktøjerne og evnerne stiger, når de enkelte forretningsområder har brug for aktuelle data, og med de rigtige platforme og værktøjer bliver din virksomhed klædt på til, at kunne reagere hurtigere end nogensinde før. I dette whitepaper kan du, med udgangspunkt i en række IDC-analyser og modeller, få et tydeligt overblik over, hvordan en moderne analytics platform kan hjælpe din organisation.