Artikel top billede

(Foto: Nvidia)

Nvidia overtager chip-designer Arm i kæmpeaftale

Nvidia betaler 40 milliarder dollar til japanske Softbank for at overtage chipselskabet Arm i kæmpehandel, der kan få store konsekvenser for hele chip-industrien - hvis den godkendes.

Nvidia overtager det store chip-selskab Arm og lægger op mod 40 milliarder dollar på bordet for selskabet til den nuværende ejer, japanske Softbank Group.

De to parter er nået til enighed om beløbet og overtagelsen efter flere måneders forhandlinger.

Ifølge flere amerikanske medier vil Nvidia betale 21,5 milliarder dollar i aktier, mens 12 milliarder dollar skal betales kontant.

Hertil kommer et yderligere milliard-beløb, som Nvidia skal betale ud fra Arms resultater i den kommende tid.

Softbank købte britiske Arm for blot fire år siden for 32 milliarder dollar, men selskabet er for tiden i krise og har brug for kapital.

Slagsmål forude

Forude kan der nu vente slagsmål for overhovedet at få godkendt handelen, der nu skal behandles af konkurrencemyndigheder i både Storbritannien, USA og Kina.

Det er en proces, der kan tage flere år, og intet vil være sikkert, før disse godkendelser er på plads.

De britisk-udviklede Arm-processorer anvendes i dag millioner af smartphones, tablet-computere og andre mobile enheder, hvor de glimrer ved deres relativt enkle opbygning, størrelse og relativt lave energiforbrug.

Arm-processorer anvendes samtidig også i andre enheder - herunder Surface-computere og servere, ligesom Apple er på vej med Mac-computere baseret på Arm-arkitektur.

Arm-arkitekturen anvendes i dag af stort set alle store chip-producenter, der har købt licenser til ARM’s designs og teknologier.

Udsigten til at en spiller i markedet skulle overtage hele molevitten har derfor vakt nogen bekymring blandt de øvrige selskaber, der er konkurrenter til blandt andet Nvidia.

Det kan du læse mere om her: ARM-grundlægger: Det vil være 'en katastrofe' hvis Nvidia køber ARM - se hvorfor her.

Nvidias topchef, Jensen Huang, meddeler dog i forbindelse med aftalen, at Nvidia ikke har i sinde at ændre på Arms neutrale licensierings-model.

Tværtimod forventer han også at indlemme en del af Nvidias intellektuelle rettigheder i modellen for første gang.

Nvidia planlægger at begynde at licensiere visse grafikkort via Arms netværk, hvilket vil betyde, at andre kan anvende Nvidias grafikkort-teknologier i egne produkter via licens.

Læs også:

ARM-grundlægger: Det vil være 'en katastrofe' hvis Nvidia køber ARM - se hvorfor her

Nvidia tæt på at købe Arm: Kan blive største opkøb nogensinde i chip-branchen