Artikel top billede

(Foto: TUALA HJARN¯ - PHOTOGRAPHY CPH Koldinggade 14, Baghuset 2 sal DK-2100 K¿benhavn ¯ Phone: +4526709160 iam@tuala.com)

Statens Serum Institut stopper for dataoverførsler efter hård kritik: Har ikke styr sine databehandler-aftaler

Statens Serum Institut har anvendt ‘mangelfulde’ og ‘ikke tilstrækkeligt dækkende’ aftaler til at sende personfølsomme data på flere tusinder danskere til udlandet.

Der har ligget dårlige og mangelfulde aftaler til grund for, at Statens Serum Institut gennem to et halvt år har sendt personfølsomme oplysninger på flere tusinder danskere til blandt andet USA.

Sådan lyder det i den foreløbige konklusion fra Kammeradvokaten, der for tiden er ved at kulegravene forholdene hos Statens Serum Institut i forbindelse med sagen.

Kammeradvokaten har foreløbigt screenet syv igangværende forskningsprojekter, og er her nået frem til, at Statens Serum Institut ikke har haft ordentligt styr på de aftaler, der ligger grund til at sende forskningsdata på danskerne til udlandet.

“Instituttet har haft en mangelfuld praksis, når der er indgået aftaler med samarbejdspartnerne. Instituttet har indgået såkaldte EU-kommissionsaftaler. Disse er dog ikke tilstrækkeligt dækkende ift. de databeskyttelsesmæssige juridiske krav,” lyder det i denne meddelelse, som Statens Serum Institut har udsendt.

SSI skriver, at det ‘er beklageligt, og der er igangsat initativer til at rette op på manglerne,’ da SSI er gået i gang med at få formuleret og indgået de nødvendige databehandleraftaler.

“Indtil aftalerne er indgået, vil Instituttet ikke overføre nye oplysninger til forskningsprojekterne,” hedder det.

Sagen første i december i fjor til, at direktøren for Statens Serum Institut, Mads Melbye, blev fritaget for tjeneste.

Det kan du læse mere om her: Direktør for Statens Serum Institut fritaget fra tjeneste: Kammeradvokaten skal undersøge overførsel af persondata til USA.

Læs også:

Statens Serum Institut har i årevis syltet kontrol med behandling af persondata