Statens Serum Institut stopper for dataoverførsler efter hård kritik: Har ikke styr sine databehandler-aftaler

Statens Serum Institut har anvendt ‘mangelfulde’ og ‘ikke tilstrækkeligt dækkende’ aftaler til at sende personfølsomme data på flere tusinder danskere til udlandet.

Der har ligget dårlige og mangelfulde aftaler til grund for, at Statens Serum Institut gennem to et halvt år har sendt personfølsomme oplysninger på flere tusinder danskere til blandt andet USA.

Sådan lyder det i den foreløbige konklusion fra Kammeradvokaten, der for tiden er ved at kulegravene forholdene hos Statens Serum Institut i forbindelse med sagen.

Kammeradvokaten har foreløbigt screenet syv igangværende forskningsprojekter, og er her nået frem til, at Statens Serum Institut ikke har haft ordentligt styr på de aftaler, der ligger grund til at sende forskningsdata på danskerne til udlandet.

“Instituttet har haft en mangelfuld praksis, når der er indgået aftaler med samarbejdspartnerne. Instituttet har indgået såkaldte EU-kommissionsaftaler. Disse er dog ikke tilstrækkeligt dækkende ift. de databeskyttelsesmæssige juridiske krav,” lyder det i denne meddelelse, som Statens Serum Institut har udsendt.

SSI skriver, at det ‘er beklageligt, og der er igangsat initativer til at rette op på manglerne,’ da SSI er gået i gang med at få formuleret og indgået de nødvendige databehandleraftaler.

“Indtil aftalerne er indgået, vil Instituttet ikke overføre nye oplysninger til forskningsprojekterne,” hedder det.

Sagen første i december i fjor til, at direktøren for Statens Serum Institut, Mads Melbye, blev fritaget for tjeneste.

Det kan du læse mere om her: Direktør for Statens Serum Institut fritaget fra tjeneste: Kammeradvokaten skal undersøge overførsel af persondata til USA.

Læs også:

Statens Serum Institut har i årevis syltet kontrol med behandling af persondatamest debatterede artikler

Premium
Nets risikerer at skulle betale bod efter stor forsinkelse af MitID Erhverv: Forhandler med Digitaliseringsstyrelsen
Kontrakten mellem Digitaliseringsstyrelsen og Nets rummer mulighed for, at Nets kan blive ramt af en bod på grund af forsinkelsen af MitID Erhverv.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Sådan grundlægger du en datacenterstrategi
Covid-19 understregede behovet for at kunne administrere datacentret på afstand – og for at lade virksomhedens øvrige medarbejdere løse endnu flere opgaver hjemmefra. Det har givet en lang række erfaringer, som kan komme din organisation til gavn på jeres videre digitale rejse. Herunder om, hvordan man optimerer forbindelsen mellem applikationer og data – og om, hvordan man målrettet placerer specifikke workloads, hvor det giver den største forretningsmæssige værdi. Det kan du læse meget mere om i denne hvidbog.