Amerikanske politikere kræver at Apple, Amazon, Google og Facebook bliver tvangs-opsplittet

I en ny rapport fra de amerikanske politikere i repræsentanternes hus bliver det slået fast, at Apple, Amazon, Google og Facebook misbruger deres dominerende markedsposition.

Apple, Amazon, Google og Facebook har misbrugt deres dominerende markedsposition, og derfor skal selskabernes tvangsopslittes.

Det mener de amerikanske politikere i Repræsentanternes Hus’ juridiske kommite, hvor demokraterne i øjeblikket har flertal.

Politikerne har ifølge New York Times netop udgivet en 449 sider lang rapport, hvor det blandt andet bliver konkluderet at de fire virksomheder ved at diktere priser og regler for handel, søgninger, annoncering, sociale netværk og udgivelser har misbrugt deres dominerende position.

Læs også: Her er de vigtigste punkter i afhøring af topcheferne for Facebook, Apple, Amazon og Google: Følg med live om få timer

Underlagt giganternes luner
Rapporten påpeger blandt andet, at tredjeparts-virksomheder, der sælger apps på Apples App Store eller produkter på Amazons markedsplads i dag er fuldstændig underlagt de to selskabers luner.

”Når der ikke er nogen restriktioner for hvordan tech-selskabene kan konkurrere på deres egne platforme, som mange små-virksomheder er nødt til at bruge, så er der i realiteten ikke meget konkurrence tilbage,” siger den demokratiske politiker Pramilla Jayapal ifølge New York Times.

Derfor foreslår politikerne, at tech-giganterne bliver tvangsopsplittet; at myndighederne der regulerer markederne bliver styrket samt at det bliver gjort svære for virksomhederne at opkøbe mindre virksomheder.

Bliver tiltagene gennemført vil det ifølge New York Times føre til de mest drastiske ændringer af den amerikanske monopol-lovgivning i et halvt århundrede.

Læs også: Efter en sommer med hård kritik retter Apple nu ind: Her er tre grunde til at kursskiftet kommer lige netop nu

Modstand fra tech-giganter
Forslagene møder ikke overraskende modstand fra tech-selskaberne.

Ifølge Amazon vil anbefalingerne skade den fri konkurrence og de mange virksomheder, der i dag lever af at sælge produkter på selskabets markedsplads

”Den primære effekt vil være, at mange millioner af uafhængige virksomheder bliver tvunget ud af online-butikker, og dermed fjerne man deres bedste og mest profitable mulighed for at nå deres kunder,” lyder det i et blogindlæg fra Amazon.

Apple er også uenige i rapportens konklusioner.

”App Store har været med til at skabe nye markeder, nye tjenester og nye produkter, der var umulige at forestille sig for blot et dusin år siden, og udviklerne er dem der har største gavn af økosystemet,” lyder det fra Apple ifølge New York Times.

Læs også: David Heinemeier Hanssons virksomhed overvejer at droppe cloud-giganterne og flytte i egne datacentre: “I Basecamp skal vi helt ned på at bruge nul procent teknologi fra big tech“Premium
Test: Apples nye iPhone er bygget til fart og stil: Så gode er iPhone 12 og iPhone 12 Pro
Computerworld tester: IPhone 12 og iPhone 12 Pro er bygget til fart og til at se godt ud. Varen leveres stilsikkert, men noget er overset i farten.
Computerworld
Salling Group lukker stor online-satsning efter kun et år
Millionsatsningen Fillop lukker ved årets udgang. I stedet er supermarkeds-giganten Salling Group nu på vej med en række helt nye online-satsninger, der er affødt af coronakrisen.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Optimér produktiviteten og lad din printer følge med ud i skyen
De fleste virksomheder investerer betydelige beløb i den digitale transformationsproces, men skriver alligevel dokumenter ud som aldrig før, og medarbejdere opfatter decideret print som en forudsætning for at kunne arbejde effektivt. Alligevel er virksomhedens printstruktur ofte et systemmæssigt stedbarn, der er sammenstykket af mange forskellige enheder og platforme – hvilket skaber forvirring og betydeligt tidsspilde. Print passer heller helt ind i hverken den eksisterende digitale infrastruktur eller i den cloudbaserede infrastruktur, virksomheden sigter mod. Det udfordrer både sikkerhed, produktivitet og digital strategi som hele. I denne hvidbog kan du læse om udfordringerne og om, hvordan du håndterer dem mest effektivt som et led i den digitale transformationsproces.