Artikel top billede

Amerikanske politikere kræver at Apple, Amazon, Google og Facebook bliver tvangs-opsplittet

I en ny rapport fra de amerikanske politikere i repræsentanternes hus bliver det slået fast, at Apple, Amazon, Google og Facebook misbruger deres dominerende markedsposition.

Apple, Amazon, Google og Facebook har misbrugt deres dominerende markedsposition, og derfor skal selskabernes tvangsopslittes.

Det mener de amerikanske politikere i Repræsentanternes Hus’ juridiske kommite, hvor demokraterne i øjeblikket har flertal.

Politikerne har ifølge New York Times netop udgivet en 449 sider lang rapport, hvor det blandt andet bliver konkluderet at de fire virksomheder ved at diktere priser og regler for handel, søgninger, annoncering, sociale netværk og udgivelser har misbrugt deres dominerende position.

Læs også: Her er de vigtigste punkter i afhøring af topcheferne for Facebook, Apple, Amazon og Google: Følg med live om få timer

Underlagt giganternes luner

Rapporten påpeger blandt andet, at tredjeparts-virksomheder, der sælger apps på Apples App Store eller produkter på Amazons markedsplads i dag er fuldstændig underlagt de to selskabers luner.

”Når der ikke er nogen restriktioner for hvordan tech-selskabene kan konkurrere på deres egne platforme, som mange små-virksomheder er nødt til at bruge, så er der i realiteten ikke meget konkurrence tilbage,” siger den demokratiske politiker Pramilla Jayapal ifølge New York Times.

Derfor foreslår politikerne, at tech-giganterne bliver tvangsopsplittet; at myndighederne der regulerer markederne bliver styrket samt at det bliver gjort svære for virksomhederne at opkøbe mindre virksomheder.

Bliver tiltagene gennemført vil det ifølge New York Times føre til de mest drastiske ændringer af den amerikanske monopol-lovgivning i et halvt århundrede.

Læs også: Efter en sommer med hård kritik retter Apple nu ind: Her er tre grunde til at kursskiftet kommer lige netop nu

Modstand fra tech-giganter

Forslagene møder ikke overraskende modstand fra tech-selskaberne.

Ifølge Amazon vil anbefalingerne skade den fri konkurrence og de mange virksomheder, der i dag lever af at sælge produkter på selskabets markedsplads

”Den primære effekt vil være, at mange millioner af uafhængige virksomheder bliver tvunget ud af online-butikker, og dermed fjerne man deres bedste og mest profitable mulighed for at nå deres kunder,” lyder det i et blogindlæg fra Amazon.

Apple er også uenige i rapportens konklusioner.

”App Store har været med til at skabe nye markeder, nye tjenester og nye produkter, der var umulige at forestille sig for blot et dusin år siden, og udviklerne er dem der har største gavn af økosystemet,” lyder det fra Apple ifølge New York Times.

Læs også: David Heinemeier Hanssons virksomhed overvejer at droppe cloud-giganterne og flytte i egne datacentre: “I Basecamp skal vi helt ned på at bruge nul procent teknologi fra big tech“