Amerikanske politikere kræver at Apple, Amazon, Google og Facebook bliver tvangs-opsplittet

I en ny rapport fra de amerikanske politikere i repræsentanternes hus bliver det slået fast, at Apple, Amazon, Google og Facebook misbruger deres dominerende markedsposition.

Apple, Amazon, Google og Facebook har misbrugt deres dominerende markedsposition, og derfor skal selskabernes tvangsopslittes.

Det mener de amerikanske politikere i Repræsentanternes Hus’ juridiske kommite, hvor demokraterne i øjeblikket har flertal.

Politikerne har ifølge New York Times netop udgivet en 449 sider lang rapport, hvor det blandt andet bliver konkluderet at de fire virksomheder ved at diktere priser og regler for handel, søgninger, annoncering, sociale netværk og udgivelser har misbrugt deres dominerende position.

Læs også: Her er de vigtigste punkter i afhøring af topcheferne for Facebook, Apple, Amazon og Google: Følg med live om få timer

Underlagt giganternes luner
Rapporten påpeger blandt andet, at tredjeparts-virksomheder, der sælger apps på Apples App Store eller produkter på Amazons markedsplads i dag er fuldstændig underlagt de to selskabers luner.

”Når der ikke er nogen restriktioner for hvordan tech-selskabene kan konkurrere på deres egne platforme, som mange små-virksomheder er nødt til at bruge, så er der i realiteten ikke meget konkurrence tilbage,” siger den demokratiske politiker Pramilla Jayapal ifølge New York Times.

Derfor foreslår politikerne, at tech-giganterne bliver tvangsopsplittet; at myndighederne der regulerer markederne bliver styrket samt at det bliver gjort svære for virksomhederne at opkøbe mindre virksomheder.

Bliver tiltagene gennemført vil det ifølge New York Times føre til de mest drastiske ændringer af den amerikanske monopol-lovgivning i et halvt århundrede.

Læs også: Efter en sommer med hård kritik retter Apple nu ind: Her er tre grunde til at kursskiftet kommer lige netop nu

Modstand fra tech-giganter
Forslagene møder ikke overraskende modstand fra tech-selskaberne.

Ifølge Amazon vil anbefalingerne skade den fri konkurrence og de mange virksomheder, der i dag lever af at sælge produkter på selskabets markedsplads

”Den primære effekt vil være, at mange millioner af uafhængige virksomheder bliver tvunget ud af online-butikker, og dermed fjerne man deres bedste og mest profitable mulighed for at nå deres kunder,” lyder det i et blogindlæg fra Amazon.

Apple er også uenige i rapportens konklusioner.

”App Store har været med til at skabe nye markeder, nye tjenester og nye produkter, der var umulige at forestille sig for blot et dusin år siden, og udviklerne er dem der har største gavn af økosystemet,” lyder det fra Apple ifølge New York Times.

Læs også: David Heinemeier Hanssons virksomhed overvejer at droppe cloud-giganterne og flytte i egne datacentre: “I Basecamp skal vi helt ned på at bruge nul procent teknologi fra big tech“Premium
Fremtiden har aldrig set mere usikker ud for Intel: Her er det, der kan redde – og dødsdømme chip-kæmpen
Computerviews: Intels nyslåede topchef Pat Gelsinger står overfor en stribe rigtig svære beslutninger. Hvis han ikke træder varsomt, vil chip-giganten sandsynligvis sygne hen.
Computerworld
Denne malware er den største trussel mod din virksomhed lige nu
Den mest aktive malware i verden sniger sig ind, og at svært at gøre nøget ved. Se her hvordan du tager dine forholdsregler.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Microsoft i kæmpe dansk satsning - åbner tre store datacentre i Danmark
Microsoft lancerer kæmpe satsning fra hovedkvarteret i Lyngby. Selskabet åbner tre store bæredygtige datacentre på Sjælland.
White paper
Her skal du passe på: Rapport fra cyberkrigens frontlinje
I 2020 blev cyberangreb hyppigere og stadig mere alvorlige, og i CrowdStrike Services Cyber Front Lines Report 2020 har du læse, hvor udfordringerne er størst. Rapporten dokumenterer blandt andet, at 63 pct. af alle angreb var økonomisk motiverede – og at hovedparten af angriberne benytter ransomware. Samtidigt bliver de afkrævede beløb større og større, og de kriminelle truer nu ikke kun med at slette data. Stadig oftere sker det, at de cyberkriminelle aktivt analyserer data og undersøger, om der kan sættes trumf på truslen ved true med at lække eller sælge følsomme informationer.