Artikel top billede

Den danske it-gigant Terma politianmeldt

Det danske forsvars førende it-leverandør Terma er meldt til politiet af Erhvervsstyrelsen for at eksportere krigsmateriel til brug i Yemen-konflikten trods dansk forbud. Terma afviser at have gjort noget ulovligt.

En af det danske forsvars største it-leverandører, Terma fra Lystrup med milliardomsætning og over 850 ansatte, er blevet meldt til politiet af Erhvervsstyrelsen for at overtræde forbuddet mod at eksportere udstyr og serviceydelser til brug i konflikten i forbindelse med borgerkrigsramte Yemen.

Forbuddet mod eksport af militært udstyr til konfliktområdet blev indført i 2018, men en undersøgelse fra Erhvervsstyrelsen viser, at Terma fortsatte eksporten trods forbuddet. Undersøgelsen blev sat i gang efter afsløringer fra TV2 og Danwatch. Det skriver TV2.

Sagen er meldt til SØIK - Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet - som har sendt sagen videre til Østjyllands Politi.

Tema fik i foråret to store it-ordrer fra det danske forsvar. Dels en milliardaftale om kampinformations-systemet C-Flex, dels en kontrakt til 76 millioner kroner for levering af et system til efterretning, overvågning og rekognoscering kaldet JISR - Joint Intelligence Surveillance and Reconnaisance.

Det kan du læse mere om her:
Terma vinder efterretningsordre på 76 millioner kroner hos Forsvaret: Endnu en gang helt uden konkurrence

Terma vil ikke udtale sig til TV2 om sagen men skriver i en pressemeddelelse:

"Det er fortsat Termas opfattelse, at den pågældende eksport er sket i fuld overensstemmelse med gældende danske og internationale regler, og vi imødeser myndighedernes fortsatte undersøgelse af sagen".

I en udtalelse om sagen skriver Erhvervsstyrelsen, at sagen drejer sig om Termas mulige eksporter af dual-use udstyr til Saudi-Arabien, Yemen og De Forenede Arabiske Emirater.

Ifølge TV2 har Terma solgt missilforsvar til bombefly og radarer og navigationssystemer til krigsskibe. Skibene er brugt til en flerårig blokade for forsyninger af mad, nødhjælp og medicin i flere år.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

20. juni 2024 | Læs mere


Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere