Artikel top billede

Den danske it-gigant Terma politianmeldt

Det danske forsvars førende it-leverandør Terma er meldt til politiet af Erhvervsstyrelsen for at eksportere krigsmateriel til brug i Yemen-konflikten trods dansk forbud. Terma afviser at have gjort noget ulovligt.

En af det danske forsvars største it-leverandører, Terma fra Lystrup med milliardomsætning og over 850 ansatte, er blevet meldt til politiet af Erhvervsstyrelsen for at overtræde forbuddet mod at eksportere udstyr og serviceydelser til brug i konflikten i forbindelse med borgerkrigsramte Yemen.

Forbuddet mod eksport af militært udstyr til konfliktområdet blev indført i 2018, men en undersøgelse fra Erhvervsstyrelsen viser, at Terma fortsatte eksporten trods forbuddet. Undersøgelsen blev sat i gang efter afsløringer fra TV2 og Danwatch. Det skriver TV2.

Sagen er meldt til SØIK - Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet - som har sendt sagen videre til Østjyllands Politi.

Tema fik i foråret to store it-ordrer fra det danske forsvar. Dels en milliardaftale om kampinformations-systemet C-Flex, dels en kontrakt til 76 millioner kroner for levering af et system til efterretning, overvågning og rekognoscering kaldet JISR - Joint Intelligence Surveillance and Reconnaisance.

Det kan du læse mere om her:
Terma vinder efterretningsordre på 76 millioner kroner hos Forsvaret: Endnu en gang helt uden konkurrence

Terma vil ikke udtale sig til TV2 om sagen men skriver i en pressemeddelelse:

"Det er fortsat Termas opfattelse, at den pågældende eksport er sket i fuld overensstemmelse med gældende danske og internationale regler, og vi imødeser myndighedernes fortsatte undersøgelse af sagen".

I en udtalelse om sagen skriver Erhvervsstyrelsen, at sagen drejer sig om Termas mulige eksporter af dual-use udstyr til Saudi-Arabien, Yemen og De Forenede Arabiske Emirater.

Ifølge TV2 har Terma solgt missilforsvar til bombefly og radarer og navigationssystemer til krigsskibe. Skibene er brugt til en flerårig blokade for forsyninger af mad, nødhjælp og medicin i flere år.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Nye muligheder - ny værdi. Få mere ud af Microsoft Dynamics 365 CE - med særligt fokus på kunstig intelligens (AI)

Kunstig intelligens, stemmegenkendelse, Open AIs meget omtalte ChatGPT, integrationer til Outlook, Teams og meget mere. Microsoft Dynamics 365-platformen byder på masser af muligheder for at øge produktiviteten, forbedre kundeservicen, få bedre indsigt i forretningen og i det hele taget rykke fra konkurrenterne.

29. marts 2023 | Læs mere


Enterprise Architecture Day 2023: Strategi styring og sikkerhed

Mange it-afdelinger har de seneste år har oprustet på it-arkitektursiden. Både gennem individuelle ansættelser og med oprettelse af egentlige arkitektafdelinger. Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu?

30. marts 2023 | Læs mere


Seminar: Optimér databasen og styrk kritiske processer på tværs af platform, cloud og on-premise

Det er lettere sagt end gjort at optimere databasemiljøet i en hybrid, distribueret infrastruktur, hvor funktionalitet og stabilitet er afhængig af en lang række integrationer med platforme og teknologier fra talrige leverandører. Derfor sætter vi fokus på, hvordan du som DBA’er, infrastrukturspecialist eller IT-chef får de bedste forudsætninger for at lykkes med indsatsen. Du får konkret og opdateret viden om værktøjer og kompetencer, der gør det muligt at løfte opgaven i din virksomhed. Uanset om I satser på Oracle DB, Microsoft SQL eller PostgreSQL på eksempelvis IBM Cloud – eller en blanding heraf.

30. marts 2023 | Læs mere