Artikel top billede

Den danske it-gigant Terma politianmeldt

Det danske forsvars førende it-leverandør Terma er meldt til politiet af Erhvervsstyrelsen for at eksportere krigsmateriel til brug i Yemen-konflikten trods dansk forbud. Terma afviser at have gjort noget ulovligt.

En af det danske forsvars største it-leverandører, Terma fra Lystrup med milliardomsætning og over 850 ansatte, er blevet meldt til politiet af Erhvervsstyrelsen for at overtræde forbuddet mod at eksportere udstyr og serviceydelser til brug i konflikten i forbindelse med borgerkrigsramte Yemen.

Forbuddet mod eksport af militært udstyr til konfliktområdet blev indført i 2018, men en undersøgelse fra Erhvervsstyrelsen viser, at Terma fortsatte eksporten trods forbuddet. Undersøgelsen blev sat i gang efter afsløringer fra TV2 og Danwatch. Det skriver TV2.

Sagen er meldt til SØIK - Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet - som har sendt sagen videre til Østjyllands Politi.

Tema fik i foråret to store it-ordrer fra det danske forsvar. Dels en milliardaftale om kampinformations-systemet C-Flex, dels en kontrakt til 76 millioner kroner for levering af et system til efterretning, overvågning og rekognoscering kaldet JISR - Joint Intelligence Surveillance and Reconnaisance.

Det kan du læse mere om her:
Terma vinder efterretningsordre på 76 millioner kroner hos Forsvaret: Endnu en gang helt uden konkurrence

Terma vil ikke udtale sig til TV2 om sagen men skriver i en pressemeddelelse:

"Det er fortsat Termas opfattelse, at den pågældende eksport er sket i fuld overensstemmelse med gældende danske og internationale regler, og vi imødeser myndighedernes fortsatte undersøgelse af sagen".

I en udtalelse om sagen skriver Erhvervsstyrelsen, at sagen drejer sig om Termas mulige eksporter af dual-use udstyr til Saudi-Arabien, Yemen og De Forenede Arabiske Emirater.

Ifølge TV2 har Terma solgt missilforsvar til bombefly og radarer og navigationssystemer til krigsskibe. Skibene er brugt til en flerårig blokade for forsyninger af mad, nødhjælp og medicin i flere år.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere