Artikel top billede

Bog: Sådan flyder de beskidte pengefloder verden rundt

I Kleptopia: How Dirty Money is Conquering the World fortæller den erfarne finansielle journalist Tom Burgis den deprimerende historie om mekanikkerne bag korruptionens destruktive væsen.

Finansielle virksomheder bruger milliarder på medarbejdere og systemer, der sikrer compliance med de stadig mere omfattende hvidvaskregler.

Ja, selv private bankkunder underskriver efterhånden flere dokumenter end der er sider i samlede Jyske Lov for at kunne åbne en konto eller administrere ungernes børneopsparing.

Begge dele skyldes risikoen for hvidvask – korruptionens håndgangne mand – som er en faktor, alle finansielle virksomheder skal tage alvorligt.

For selv her i regelrette Danmark finder sorte penge en vej, hvilket Danske Banks baltiske eventyr er et godt eksempel på.

På verdensplan er korruption en byrde, der på den ene side tynger hele samfund ned og på den anden side kan være en helt ufatteligt god forretning for enkeltpersoner.

I mange lande er det ganske enkelt en selvfølge, at både høj og lav ”dypper næbbet,” når de ser deres snit til det. Hvilket er emnet for Kleptopia: How Dirty Money Is Conquering the World, der udkom først i september.

Bogens forfatter, Tom Burgis, er mangeårig undersøgende journalist hos Finansiel Times.

I Kleptopia forklarer han gennem en deprimerende mængde eksempler, hvordan sorte penge i vidt omfang får lov at flyde mere eller mindre frit. Både nationalt og internationalt, mellem små fisk og store fisk samt mellem mafia og magthavere.

Men også om, hvordan det faktum at alt for mange kigger den anden vej lader maskinen køre videre.

Han forklarer også, hvordan det – hele vejen fra bundrådne ekssovjetiske republikker og op til den aktuelle indbygger på 1600 Pennsylvania Avenue – ofte er beskidte summer i den helt store stil, der bestemmer, hvor skabet skal stå.

Tom Burgis er hjemme i den internationale økonomis vildveje og har tidligere blandt andet beskrevet, hvordan de almindelige indbyggere i Afrika endnu engang trækker det korte strå i det globale, moderne Matadorspil.

Men i Kleptopia tager han de globale briller på. Hvilket har sikret ham stor ros i en lang række sammenhænge; bogen har blandt andet høstet nærmest uforbeholdne anbefalinger fra så respekterede publikationer som The Economist og Washington Post.

Titel: Kleptopia: How Dirty Money is Conquering the World
Forfatter: Tom Burgis




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere