Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

AMD køber konkurrenten Xilinx for 225 milliarder kroner: Kan blive seriøs udfordrer til Intel

Chip-giganten AMD køber konkurrenten Xilinx i kæmpe-handel, der kan gøre AMD til en seriøs udfordrer til Intel på det voksende marked for chip til datacentre.

Den amerikanske chip-kæmpe AMD køber konkurrenten Xilinx i en kæmpehandel, der har været under opsejling i et stykke tid.

AMD er klar til at lægge 35 milliarder dollar - omkring 225 milliarder kroner - på bordet for Xilinx, der som AMD er amerikansk.

Går alt efter planen, forventer AMD at overtage Xilinx i udgangen af 2021. Opkøbet vil bringe den samlede medarbejderstab i AMD op på 13.000 mand.

Både AMD og Xilinx har i de senere år fokuseret på at udvikle og producere chip til ikke mindst data center-industrien, hvor også Intel står stærkt.

Xilinx står blandt andet bag programerbare chips, der sigter mod at sætte mere skub i opgaver som eksempelvis at komprimere videoer og kryptere filer.

Selskabets hovedkonkurrent er Alterea, der i 2015 blev opkøbt af Intel for 16,7 milliarder dollar i det, der dengang var Intels største opkøb nogensinde.

Ifølge Reuters kommer fusionen mellem AMD og Xilinx i en tid, hvor netop Intel er under pres, og hvor Intels teknologier halter efter konkurrenten TSMC, der producerer hovedparten af AMD’s processorer, i det AMD ikke selv ejer fabrikker.

Også Xilinx anvender taiwanske TSMC’s chipfabrikker, de såkaldte ‘fabs.’