Artikel top billede

(Foto: Computerworld.dk)

Huawei har testet ansigtsgenkendelse med “muslim-alarm”

Interne dokumenter afslører, at Huawei har testet ansigtsgenkendelsessoftware, der gør det muligt for de kinesiske myndigheder at identificere medlemmer af det undertrykte muslimske uighur-mindretal.

Den kinesiske it-gigant Huawei har testet ansigtsgenkendelses-software, der gør det mulig at varsle myndighederne, når et overvågningskamera identificerer medlemmer af landets forfulgt muslimske mindretal, uighurerne.

Det skriver den amerikanske avis Washington Post, der omtaler teknologien som en "uighur alarm".

Oplysningerne om teknologien stammer fra interne Huawei-dokumenter,
der har ligget frit tilgængeligt på Huaweis hjemmeside.

Dokumenterne blev først identificeret af organisationen IPVM, der har specialiseret sig i at undersøge brugen af videoteknologi og ansigtsgenkendelse.

Læs også: USA blacklister lang række kinesiske tech-firmaer

Ifølge dokumentet samarbejdede Huawei i 2018 med ansigtsgenkendelses-virksomheden Megvii om at teste et kamerasystem baseret på kunstig intelligens, der kunne skanne ansigter i menneskemængder og herefter estimere hver enkelt persons alder, køn og etnicitet.

I dokumenterne bliver det beskrevet, at systemet, når det identificerer et medlem af det fortrinsvis muslimske uighur-mindretal vil kunne udsende en “uighur-alarm” til politiet.

Udsat for massiv undertrykkelse

Uighur-mindretallet har været udsat for massiv forfølgelse og undertrykkelse i Kina.

Eksempelvis vurderes det, at over en million uighurer tilbageholdes i såkaldte politiske opdragelseslejre i Xinjiang-provins i det vestlige Kina.

Ifølge Washington Post fjernede Huawei dokumentet fra sin hjemmeside kort tid efter, at avisen henvendte sig til selskabet.

Både Huawei og Megvii anerkender dokumentets autencitet, men Huawei hævder ifølge Washington Post, at systemet ikke er udviklet til brug i den virkelig verden, men blot er udviklet som led i en test.

En talsperson for Megvii afviser ligeledes, at systemet er udviklet med henblik på at identificere specifikke etniske grupper.

Normalisering af undertrykkende teknologi

John Honovich, der er grundlægger af organisation IPVM, som først identificerede dokumentet, vurderer over for Washington Post, at dokumentet er et eksempel på en normalisering af denne form for undertrykkende teknologi.

“Det er ikke et isoleret tilfælde. Det er systematisk. Det har krævet en masse tankvirksomhed at sikre sig, at denne ‘uighur-alarm’ rent faktisk virker,” siger John Honovich til Washington Post.

Læs også: Amazons ansigtsgenkendelse udråbte ved en fejl amerikanske politikere som forbrydere
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
SAP Excellence Day 2023

På SAP Excellence Day 2023 får du det fulde overblik, der gør det lettere at prioritere mellem de mange muligheder og informeret grundlag for at vælge til og fra. Du får viden om, hvilke muligheder de nye tilbud og services giver – men også om risikoen ved at vælge de nyeste løsninger fra. Samtidig får du senest opdaterede indsigt i SAPs egne planer for de kommende 2-3 år.

13. april 2023 | Læs mere


Digitale forretningsprocesser 2023

Virksomhedens digitale processer er fuldkommen afgørende for, hvor hurtigt du kan transformere forretningen, udvikle nye forretningsmuligheder skabe overblik og rapportere effektivt, hurtigt og retvisende. Samtidig er de digitale processer – i tæt samspil med dine systemløsninger – afgørende for samarbejdet med partnere og leverandører – og for den oplevelse og værdiskabelse, du tilbyder ansatte og kunder. Herunder for ambitionerne om at skabe og tilpasse de muligheder, der karakteriserer en moderne arbejdsplads.

18. april 2023 | Læs mere


Digital bæredygtighed - den grønne transformation er over os

Kom med, når vi i giver et overblik over, hvordan nogle af de mest innovative it-selskaber går til bæredygtighed som forretningsområde - og hvorfor de har valgt at sætte ind på netop bæredygtighed som område. Du får også indblik i, hvordan innovative virksomheder udvikler teknologier direkte rettet mod øget bæredygtighed - og inspiration til, hvordan du selv kan komme videre med bæredygtigheden og blive en del af det spirende kæmpemarked for bæredygtighed - en af verdens for tiden tungeste dagsordener.

25. april 2023 | Læs mere