Artikel top billede

Bog: På skattejagt i Rocky Mountains – med død, sagsanlæg og mysterier

Da amerikansk rigmand gemte en kostbar skat, gik jagten ind i den helt store stil. Efter ti år blev skatten fundet, men der er stadig mange løse ender at binde op, og en kommende bog gør forsøget.

Den vildeste skattejagt i nyere tid er slut – og så alligevel ikke helt. Til juni kommer bogen Chasing the Thrill: Obsession, Death, and Glory in America's Most Extraordinary Treasure Hunt af Daniel Barbarisi, der fortæller hele historien.

Men lad os starte fra begyndelsen.

Det er i perioder populært at tage på geocaching, hvor man leder efter ”skatte” med smartphone eller GPS. Heldigvis er det de færreste geocachere, der omkommer på stribe, strander i vildnisset, falder hundredvis af meter ned fra klipper, får politiet på nakken og sagsøger hinanden til højre og venstre.

Der er på den anden side også langt mellem mennesker, der gemmer skatte med værdier for langt over en million US Dollar, blot for at lade andre finde dem.

Men det er i en nøddeskal, hvad den højtdekorerede Vietnamveteran, forfatter og galleriejer Forrest Fenn gjorde.

En kræftdiagnose overbeviste den velhavende Fenn om, at han ikke havde langt igen.

Herefter gemte han en oldgammel bronzekiste fuld af guld, antikviteter og ædelsten et sted i Rocky Mountains og udgav i 2010 en erindringsbog, hvor blandt andet et digt gav ledetråde om skattens placering.

Intentionen var at inspirere andre til at komme lidt ud og nyde naturen. Men omfanget af interessen kom bag på selv den friluftsglade Forrest Fenn.

Gennem de kommende ti år blev skatten en reel besættelse for tusindvis af mennesker, der finkæmmede vildnisset i New Mexico, Wyoming, Colorado og Montana. Undervejs kom mange i slagsmål med loven – og med hinanden – ligesom adskillige som nævnt kom helt galt afsted.

Skattejagten blev omgærdet af enorm offentlig interesse, og der opstod en regulær onlinekult om emnet.

Særligt fordi Fenn – stik mod alles og nok særligt egne forventninger – levede videre i bedste velgående og undertiden gav interviews med nye hentydninger til, hvor skatten var gemt.

I juni 2020 fandt en anonym yngre amerikaner endelig skatten. Fundet blev bekræftet af Fenn, som gennem de næste måneder mødtes flere gange med finderen. De to nåede at blive gode venner, og så var det hele pludselig slut.

Men det var det så alligevel ikke helt. Finderen fik nemlig adskillige sagsanlæg på nakken fra forsmåede skattejægere, der mente at han havde stjålet deres ideer og teorier, faktisk slet ikke havde fundet skatten og i øvrigt var fuld af løgn.

Forrest Fenn blev også sagsøgt, hvilket han dog kan tage med knusende ro; han udåndede nemlig i september i år. For finderen var det en anden sag, og for få dage siden stod den 32-årig medicinstuderende Jack Stuef frem.

Stuef var nemlig sikker på, at sagsanlæggene alligevel snart ville bringe hans navn for dagens lys og afslørede derfor sin identitet overfor en journalist fra Outside Magazine, som selv har deltaget i jagten og dækket sagen intensivt.

Alle hemmeligheder er dog ikke afsløret endnu. Stuef har for eksempel ikke fortalt præcis, hvordan han fandt skatten – andet end at han undgik at læse de mange blogs om emnet for grundigt, da de mange vilde ideer derude blot ville sløre hans fokus.

Findestedet er også stadig ukendt for offentligheden, da Jack Stuef ikke vil risikere at have det overrendt af nysgerrige på sightseeing.

Så mysteriet om Forrest Fenns skat lever delvist videre, og Outside-journalisten Daniel Barbarisi er som nævnt på vej med en bog om den vilde skattejagt.

Den hedder Chasing the Thrill: Obsession, Death, and Glory in America's Most Extraordinary Treasure Hunt, udkommer i juni 2021 og bliver vel omtrent det nærmeste, man kommer på en vaskeægte røverhistorie.

Bog: Chasing the Thrill: Obsession, Death, and Glory in America's Most Extraordinary Treasure Hunt

Forfatter: Daniel Barbarisi3
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling. Tema: Hvor står Danmark i forhold truslen fra DDoS?

22. marts 2023 | Læs mere


Datadrevet forretning 2023

Gennem inspirerende oplæg fra personer, der – på egne eller andres vegne – har formået at udnytte data til at sikre en kant til konkurrenterne, bliver du inspireret til, hvordan din organisation kan lykkes med at høste gevinsterne gennem målrettet investering i databaseret innovation og udvikling og om, hvordan man i praksis spotter potentialet i og værdien af data.

23. marts 2023 | Læs mere


Enterprise Architecture Day 2023: Strategi styring og sikkerhed

Mange it-afdelinger har de seneste år har oprustet på it-arkitektursiden. Både gennem individuelle ansættelser og med oprettelse af egentlige arkitektafdelinger. Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu?

28. marts 2023 | Læs mere