Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Bog: På skattejagt i Rocky Mountains – med død, sagsanlæg og mysterier

Da amerikansk rigmand gemte en kostbar skat, gik jagten ind i den helt store stil. Efter ti år blev skatten fundet, men der er stadig mange løse ender at binde op, og en kommende bog gør forsøget.

Den vildeste skattejagt i nyere tid er slut – og så alligevel ikke helt. Til juni kommer bogen Chasing the Thrill: Obsession, Death, and Glory in America's Most Extraordinary Treasure Hunt af Daniel Barbarisi, der fortæller hele historien.

Men lad os starte fra begyndelsen.

Det er i perioder populært at tage på geocaching, hvor man leder efter ”skatte” med smartphone eller GPS. Heldigvis er det de færreste geocachere, der omkommer på stribe, strander i vildnisset, falder hundredvis af meter ned fra klipper, får politiet på nakken og sagsøger hinanden til højre og venstre.

Der er på den anden side også langt mellem mennesker, der gemmer skatte med værdier for langt over en million US Dollar, blot for at lade andre finde dem.

Men det er i en nøddeskal, hvad den højtdekorerede Vietnamveteran, forfatter og galleriejer Forrest Fenn gjorde.

En kræftdiagnose overbeviste den velhavende Fenn om, at han ikke havde langt igen.

Herefter gemte han en oldgammel bronzekiste fuld af guld, antikviteter og ædelsten et sted i Rocky Mountains og udgav i 2010 en erindringsbog, hvor blandt andet et digt gav ledetråde om skattens placering.

Intentionen var at inspirere andre til at komme lidt ud og nyde naturen. Men omfanget af interessen kom bag på selv den friluftsglade Forrest Fenn.

Gennem de kommende ti år blev skatten en reel besættelse for tusindvis af mennesker, der finkæmmede vildnisset i New Mexico, Wyoming, Colorado og Montana. Undervejs kom mange i slagsmål med loven – og med hinanden – ligesom adskillige som nævnt kom helt galt afsted.

Skattejagten blev omgærdet af enorm offentlig interesse, og der opstod en regulær onlinekult om emnet.

Særligt fordi Fenn – stik mod alles og nok særligt egne forventninger – levede videre i bedste velgående og undertiden gav interviews med nye hentydninger til, hvor skatten var gemt.

I juni 2020 fandt en anonym yngre amerikaner endelig skatten. Fundet blev bekræftet af Fenn, som gennem de næste måneder mødtes flere gange med finderen. De to nåede at blive gode venner, og så var det hele pludselig slut.

Men det var det så alligevel ikke helt. Finderen fik nemlig adskillige sagsanlæg på nakken fra forsmåede skattejægere, der mente at han havde stjålet deres ideer og teorier, faktisk slet ikke havde fundet skatten og i øvrigt var fuld af løgn.

Forrest Fenn blev også sagsøgt, hvilket han dog kan tage med knusende ro; han udåndede nemlig i september i år. For finderen var det en anden sag, og for få dage siden stod den 32-årig medicinstuderende Jack Stuef frem.

Stuef var nemlig sikker på, at sagsanlæggene alligevel snart ville bringe hans navn for dagens lys og afslørede derfor sin identitet overfor en journalist fra Outside Magazine, som selv har deltaget i jagten og dækket sagen intensivt.

Alle hemmeligheder er dog ikke afsløret endnu. Stuef har for eksempel ikke fortalt præcis, hvordan han fandt skatten – andet end at han undgik at læse de mange blogs om emnet for grundigt, da de mange vilde ideer derude blot ville sløre hans fokus.

Findestedet er også stadig ukendt for offentligheden, da Jack Stuef ikke vil risikere at have det overrendt af nysgerrige på sightseeing.

Så mysteriet om Forrest Fenns skat lever delvist videre, og Outside-journalisten Daniel Barbarisi er som nævnt på vej med en bog om den vilde skattejagt.

Den hedder Chasing the Thrill: Obsession, Death, and Glory in America's Most Extraordinary Treasure Hunt, udkommer i juni 2021 og bliver vel omtrent det nærmeste, man kommer på en vaskeægte røverhistorie.

Bog: Chasing the Thrill: Obsession, Death, and Glory in America's Most Extraordinary Treasure Hunt

Forfatter: Daniel Barbarisi3




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere