Artikel top billede

Bog: På havet kan ingen høre dig skrige

I den velskrevne og dybt fascinerende The Outlaw Ocean: Journeys Across the Last Untamed Frontier afdækker forfatteren groteske forhold, mishandling og total lovløshed til søs.

Få områder af dansk og nordeuropæisk fødevareproduktion er omgærdet af så mange indædte slagsmål som fiskeriet.

Men når man sætter tænderne i rejemaden, nytårstorsken eller de hvidvinsdampede muslinger kan man dog være ret sikker på, at ingen dæksgast blev halshugget ombord på skibet, der halede fangsten i land.

Ligeledes er det de færreste danske fiskefartøjer, hvor besætningen holdes som gældsslaver for livet, holdes på benene med tæsk og amfetamin, får lov at se land hvert andet år og rutinemæssigt mister liv og lemmer på grund af officerernes ligegyldighed og total mangel på sikkerhed om bord.

I The Outlaw Ocean: Journeys Across the Last Untamed Frontier går forfatter og journalist Ian Urbina i kødet på de groteske forhold, der hersker til havs mange steder i verden. Både indenfor fiskeriet, men også indenfor de mere uregulerede dele af shipping- og oliebranchen.

For, som Urbina konstaterer i indledningen, så er livet på land reguleret ned i mindste detalje over det meste af verden – og det er det sådan set også på bølgerne. Det er blot nemmere at ignorere lovgivning, miljø og menneskerettigheder på de store have.

For hvem vil, kan og skal håndhæve og retsforfølge forbrydelser, der foregår i internationalt farvand, hundredvis eller tusindvis af sømil fra nærmeste myndighed? Ofte er svaret: Ingen.

Samtidig er bagmændene – som alle forbrydere med respekt for sig selv – blevet dygtige til at camouflere eksempelvis skibenes ejerskab bag kringlede selskabskonstruktioner, der ville få Stein Bagger og skattespekulanter fra Dubai til at nikke anerkendende.

Så derfor hersker jungleloven og en undertiden ufattelig brutalitet ofte derude.

Det har Ian Urbina brugt mere end fem år på at dokumentere, i første omgang gennem en række artikler i New York Times, siden i bogen her. Undervejs gennem bogen møder man forfatteren i situationer, hvor man – på hans vegne – får en lille smule ondt i maven.

Du kan i øvrigt læse meget mere om bogen, artiklerne og processen her.

The Outlaw Ocean: Journeys Across the Last Untamed Frontier er velskrevet, spændende og et eksempel på vedholdende og undersøgende journalistik af fineste karat.

Persongalleriet omfatter piratfiskere (og regulære pirater), hårdtslående miljøaktivister, slavehandlere, smuglere og andet godtfolk, men er på den anden side også ofte mere nuanceret, end man skulle tro. Hvilket kun øger bogens læsværdighed.

Den vil fænge de fleste med blot en marginal interesse for de syv have – også selv om man nødig sætter sine ben på mere udfordrende fartøjer end hurtigfærgen til Rønne og for øvrigt helst fanger sild i køledisken.

Titel: The Outlaw Ocean: Journeys Across the Last Untamed Frontier. Forfatter: Ian Urbina
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Enterprise Architecture Day 2023: Strategi styring og sikkerhed

Mange it-afdelinger har de seneste år har oprustet på it-arkitektursiden. Både gennem individuelle ansættelser og med oprettelse af egentlige arkitektafdelinger. Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu?

28. marts 2023 | Læs mere


Nye muligheder - ny værdi. Få mere ud af Microsoft Dynamics 365 CE - med særligt fokus på kunstig intelligens (AI)

Kunstig intelligens, stemmegenkendelse, Open AIs meget omtalte ChatGPT, integrationer til Outlook, Teams og meget mere. Microsoft Dynamics 365-platformen byder på masser af muligheder for at øge produktiviteten, forbedre kundeservicen, få bedre indsigt i forretningen og i det hele taget rykke fra konkurrenterne.

29. marts 2023 | Læs mere


Enterprise Architecture Day 2023: Strategi styring og sikkerhed

Mange it-afdelinger har de seneste år har oprustet på it-arkitektursiden. Både gennem individuelle ansættelser og med oprettelse af egentlige arkitektafdelinger. Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu?

30. marts 2023 | Læs mere