Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen) (Foto: Computerworld.dk)

Huawei endegyldigt dømt ude af det svenske 5G-ræs: Frekvensauktioner genoptages

Huawei er endegyldigt blevet udelukket fra det svenske 5G-netævrk. Det fastslår Sveriges øverste ankeinstans efter, at Huawei havde klaget over sin udelukkelse. Derved kan de svenske 5G-auktioner nu genoptages.

Spørgsmålet om, hvorvidt Huawei måtte udelukkes fra det svenske 5G-netværk har været hele vejen rundt i det svenske retssystem.

Nu er det endeligt slået fast af landets øverste ankeinstans, at de svenske myndigheder får lov til at afvise Huawei.

Derved kan de svenske 5G-auktioner løbe af stablen i dag efter en række udskydelser grundet Huaweis konflikt med det den svenske Post- og Telestyrelse (PTS) samt det svenske sikkerhedspoliti SÄPO.

Det skriver det svenske medie Sweclockers.

Tilbage i oktober blev Huawei udelukket fra 5G-netværket af PTS.

Beslutningen blev derefter anket til forvaltningsretten, der gav kineserne medhold.

Derefter gik sagen videre til kammerratten, en højere instans, der gik i den modsatte retning til Huaweis ærgrelse. Huawei ankede derefter beslutningen i december til landets højeste ankeinstans, der nu har stadfæstet, at Huawei kan udelukkes fra 5G-netværket i Sverige.

Derved står PTS' første udelukkelse fast, og de svenske teleoperatører må derfor ikke bruge Huawei-udstyr i 5G-udrulningen.

Læs også: Huawei klager over 5G-udelukkelse til Sveriges øverste ankeinstans

I dag 19. januar er auktionerne over 5G-frekvenser i 2,3 og 3,5 GHz-bånede begyndt. Dette er således begyndelsen på udbygningen af det svenske 5G-netværk.

Det svenske medie skriver, at beslutningen fra PTS ikke kun inkluderer nyt udstyr og infrastruktur fra Huawei. De svenske teleoperatører, der tidligere har benyttet sig af Huawei-teknologi, vil over tid blive tvunget til at fjerne det.

Derved er der tale om en total udfasning af Huawei-udstyr i den svenske teleinfrastruktur på sigt.