Artikel top billede

(Foto: IDG News Service)

Apple og Kia dropper storstilet samarbejde om selvkørende elbiler: Kia-aktien styrtdykker

Apple og Kia har gennem flere uger arbejdet på en aftale, hvor selskaberne går sammen om at producere selvkørende biler. Men nu lyder det fra Kia, at det eventuelle samarbejde er taget af bordet.

Det er en blot en måned siden, at den koreanske bilproducent Kia kunne bekræfte, at selskabet var i dialog med Apple om en selvkørende bil.

Men det eventuelle samarbejde er nu blevet skrottet.

Det skriver Reuters.

"Vi får løbende anmodninger om samarbejde om fælles udvikling af autonome elektriske køretøjer fra forskellige virksomheder, men de er på et tidligt tidspunkt, og intet er besluttet. Vi er ikke en dialog med Apple om at udvikle autonome køretøjer,” lyder det fra Hyundai, der lovpligtigt er nødsaget til at kommentere på markedsrygter grundet reglerne for børsnoterede selskaber.

Siden begyndelsen af januar, hvor rygterne om samarbejdet med tech-giganten først begyndte at florere, er Kia-aktien steget med 61 procent.

Dengang bekræftede Hyundai, at Kia var i dialog med Apple om at udvikle selvkørende biler inden 2027. Bilproducenten bekræftede desuden, at dialogen indebar produktion af batterier på Kia eller Hyndais amerikanske fabrikker.

Hyundai, der ejer Kia, har umiddelbart fået barberet milliarder af dollar af markedsværdien, da Hyundai-aktien i skrivende stund er faldet med 5,8 procent på bagkant af nyheden.

Kia-aktien er for nuværende nede med hele 15 procent, hvilket svarer til, at bilproducenten har mistet over fem milliarder dollar markedsværdi.

Sidste uge rapportede en række internationale medier, at en aftale mellem Kia og Apple var tæt på at blive underskrevet. Et rygte i markedet gik på, at kontrakten skulle underskrives 17. februar.

Det amerikanske medie Bloomberg har tidligere beskrevet, at Apple ifølge det koreanske medie DongA Ilbo planlagde at investere mere end 28 milliarder danske kroner i det koreanske selskab.

Ifølge mediet var det planen, at Apple og Kia i fællesskab skal etablere produktionsfaciliteter i den amerikanske stat Georgia. Men som seneste udmelding lyder fra Kia, så er planerne blevet afblæst.

Apple har arbejdet på elbiler i flere år

Nyheden om samarbejdet mellem Kia og Apple kom samtidig med, at den tyske udgave af ehvervsmediet Business Insider afslørede, at Apple har hyret Porsches chef for chassis-udvikling, dr. Manfred Harrer.

Rygterne om Apples entre på bilmarkedet har floreret i årevis, og engang forlød det, at Apples bilprojekt gik under navnet Project Titan.

Men efter et par år, hvor planerne tilsyneladende har været på standby og Apple valgte at fyre en stor del af de ansatte på bilprojektet, så meddelte nyhedsbureauet Reuters kort før jul, at Apple igen har skruet op for ambitionerne.

Angiveligt planlægger Apple en lancering i 2024.

Derudover afslørede Apples topchef Tim Cook i 2017, at selskabet arbejder på teknologi til selvkørende biler.

"Vi har fokus på autonome systemer, og et af formålene med autonome systemer er helt sikkert selvkørende biler, men der er også andre formål," sagde han til Bloomberg.

Samtidig forudså han i interviewet også, at bilbranchen stod foran store forandringer.

"Der er en kæmpe disruption på vej her," sagde han med henvisning til ikke bare udviklingen indenfor selvkørende teknologi, men også den stigende udbredelse af elektriske biler og kørselstjenester som Uber.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere