Artikel top billede

Bog: Hvad kan du egentlig, som robotten ikke er i stand til at gøre bedre?

I The Human Edge: How curiosity and creativity are your superpowers in the digital economy beskæftiger forfatteren sig med, hvilke egenskaber der vil være afgørende for, hvordan man klarer sig når robotter og AI for alvor sætter sig bag rattet i fremtidens samfund.

Oksedrivere, kuske og hjemmevævere fik det svært med industrisamfundets indtog, men både dampmaskinen og siden bilen skabte andre jobs. Vi mennesker blev ikke overflødige. Der blev til eksempelvis brug for en masse samlebåndsarbejdere, funktionærer og chaufører.

Vil der også være det fremover? Chaufførerne får det eksempelvis svært, hvis selvkørende biler for alvor slår igennem.

Men det er blot én af de mange, mange forandringer som AI og robotteknologi vil kunne komme til at medføre. Også læger, advokater, ejendomsmæglere, bogholdere, kassemedarbejdere og endda – gys! – journalister vil skulle finde noget andet at tage sig til.

Det er svært at sige, hvad vi i stedet skal lave i fremtiden. Mere frugtbart er det at spørge, hvilke egenskaber der vil blive efterspurgt.

Netop dét spørgsmål stiller Greg Orme i The Human Edge: How curiosity and creativity are your superpowers in the digital economy, og titlen giver selv en del af svaret.

For hvor robotter og computere er enormt dygtige til at regne den ud, så mangler de totalt kreativitet – men det har Homo Sapiens til overflod.

Ligeledes er computere ikke særligt dygtige til at samarbejde, men det er vi mennesker. Ja, det er mere end noget andet det karaktertræk som gør, at vi ikke stadig render rundt på savannen og prøver at undgå at blive gnavet i af en sabeltiger.

Forfatteren taler om de fire C’er – consciousness, curiosity, creativity, collaborations – som egenskaber, man bør dyrke, hvis man også vil kunne klare sig fremover.

Ud over kreativitet og samarbejde handler det altså også om at være konstant nysgerrig og interesseret i at lære nyt. Men man skal også være bevidst om, hvordan man doserer sin tid og opmærksomhed.

Derfor er det afgørende at lære – eller genlære – hvordan man fastholder opmærksomheden på en opgave eller en kreativ proces i stedet for at lade sig forstyrre af den konstante syndflod af mails, nyheder, opkald og sociale medier.

Det kan man alt sammen læse mere om i The Human Edge, som kan være god at lære af, hvis man ikke vil sparkes ud i kulden af Wall-E, R2D2 og HAL 9000.

Titel: The Human Edge: How curiosity and creativity are your superpowers in the digital economy. Forfatter: Greg Orme