Bog: Hvad kan du egentlig, som robotten ikke er i stand til at gøre bedre?

I The Human Edge: How curiosity and creativity are your superpowers in the digital economy beskæftiger forfatteren sig med, hvilke egenskaber der vil være afgørende for, hvordan man klarer sig når robotter og AI for alvor sætter sig bag rattet i fremtidens samfund.

Oksedrivere, kuske og hjemmevævere fik det svært med industrisamfundets indtog, men både dampmaskinen og siden bilen skabte andre jobs. Vi mennesker blev ikke overflødige. Der blev til eksempelvis brug for en masse samlebåndsarbejdere, funktionærer og chaufører.

Vil der også være det fremover? Chaufførerne får det eksempelvis svært, hvis selvkørende biler for alvor slår igennem.

Men det er blot én af de mange, mange forandringer som AI og robotteknologi vil kunne komme til at medføre. Også læger, advokater, ejendomsmæglere, bogholdere, kassemedarbejdere og endda – gys! – journalister vil skulle finde noget andet at tage sig til.

Det er svært at sige, hvad vi i stedet skal lave i fremtiden. Mere frugtbart er det at spørge, hvilke egenskaber der vil blive efterspurgt.

Netop dét spørgsmål stiller Greg Orme i The Human Edge: How curiosity and creativity are your superpowers in the digital economy, og titlen giver selv en del af svaret.

For hvor robotter og computere er enormt dygtige til at regne den ud, så mangler de totalt kreativitet – men det har Homo Sapiens til overflod.

Ligeledes er computere ikke særligt dygtige til at samarbejde, men det er vi mennesker. Ja, det er mere end noget andet det karaktertræk som gør, at vi ikke stadig render rundt på savannen og prøver at undgå at blive gnavet i af en sabeltiger.

Forfatteren taler om de fire C’er – consciousness, curiosity, creativity, collaborations – som egenskaber, man bør dyrke, hvis man også vil kunne klare sig fremover.

Ud over kreativitet og samarbejde handler det altså også om at være konstant nysgerrig og interesseret i at lære nyt. Men man skal også være bevidst om, hvordan man doserer sin tid og opmærksomhed.

Derfor er det afgørende at lære – eller genlære – hvordan man fastholder opmærksomheden på en opgave eller en kreativ proces i stedet for at lade sig forstyrre af den konstante syndflod af mails, nyheder, opkald og sociale medier.

Det kan man alt sammen læse mere om i The Human Edge, som kan være god at lære af, hvis man ikke vil sparkes ud i kulden af Wall-E, R2D2 og HAL 9000.

Titel: The Human Edge: How curiosity and creativity are your superpowers in the digital economy. Forfatter: Greg Ormemest debatterede artikler

Premium
Danmarks bedste CIO havde ét krav til ny topstilling: Derfor afviste han flere internationale topjobs - og sagde ja til Fiskars
Interview: Der har ikke manglet jobtilbud for vinderen af Årets CIO 2020, Peter Cabello Holmberg, der tidligere på året forlod Pandora efter hans stilling blev nedlagt. Han var dog ikke i tvivl om, at den finske produktionsgigant var den rigtige virksomhed for ham.
Computerworld
Intel taber retssag og skal betale to milliarder dollar: "Det er skandaløst"
Chipgiganten Intel har tabt en retsag i USA, og er blevet idømt en bøde på hele 2,1 milliarder dollar. Det er en af de største bøder for en patentsag i USA's historie.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
Fri medarbejdermobilitet - med digital bodyguard
Om at gå fra adgangsstyring på personniveau til adgangsstyring på desktopniveau. I takt med at flere og flere medarbejdere arbejder remote og logger på jeres systemer og netværk uden for virksomhedens sikkerhedsværn, risikerer de at efterlade døren til forretningen på klem. Dermed bliver endpoints som pc’ere, Mac’s og servere et oplagt mål for hackere, som vil ind i virksomhedens infrastruktur. I blandt sker det også, at medarbejdere udnytter deres privilegerede adgangsrettigheder til skadelige formål. Det er derfor mere aktuelt end nogensinde at rette opmærksomheden mod jeres endpoints og de rettigheder, der ligger her.