Artikel top billede

(Foto: Nets)

Nets dømt for urimeligt høje gebyrer overfor netbutikker

Østre Landsret stadfæster to afgørelser fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen om, at Nets' gebyrer overfor netbutikker var urimeligt høje.

Nets har taget alt for høje gebyrer overfor netbutikker.

Østre Landsret har netop stadfæstet to afgørelser, som Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen traf i 2012 og 2013.

Det drejer sig om det gebyr, som netbutikkerne skulle betale til Nets, når deres kunder betalte med dankort.

I begge sager havde Nets overtrådt den daværende betalingstjenestelov, som i dag hedder betalingsloven, afgjorde Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Læs også: Derfor kunne Nets ikke levere NemLogin-projekt til aftalt tid: Nets og NNIT ramt af store samarbejds-problemer

Styrelsen påbød i november 2012 Nets at nedsætte dankortgebyrerne til et "et rimeligt niveau" inden 31. januar 2013. Men dette levede Nets ifølge Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen ikke op til, hvorfor styrelsen igen måtte gribe ind.

Denne gang lød påbuddet, at Nets måtte nedsætte gebyrerne til et beløb, der ikke oversteg 1,20 kroner i gennemsnit. Det efterlevede Nets i juli 2013.

"Dommen slår fast, at Nets’ gebyrer over for netbutikkerne var urimeligt høje, og at Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens påbud om, at Nets skulle nedsætte gebyrerne til 1,20 kroner, var korrekt," udtaler vicedirektør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Jacob Schaumburg-Müller i en meddelelse, der fortsætter:

"Nets er den eneste indløser af dankortet. Reglerne i betalingsloven skal sikre, at gebyrerne står i rimeligt forhold til omkostningerne, så Nets’ kunder ikke betaler overpris for ydelsen."

Retssagen har været i gang ved Østre Landsret siden 2014. Det skyldes blandt andet, at der på Nets’ foranledning er udarbejdet tre syn og skøn-erklæringer i forbindelse med sagen.

Læs også: Undersøgelse af Nets-gebyr tæt på afslutning: Betalingsservice kan få dikteret lavere priser