Bog: Ufatteligt sunde skildpadder og sejlivede salamandre giver løfte om evig ungdom

Ny bog giver status på alderdomsbekæmpende behandlinger og argumenterer for, at det evige – eller i hvert fald meget lange og meget sunde – liv er lige om hjørnet.

I den vestlige verden har levealder og livskvalitet taget store spring op gennem det 20. århundrede.

Mindre fysisk nedslidning, bedre boligforhold, overlegne behandlingsmuligheder og generelt større opmærksomhed omkring sund livsførelse har gjort meget.

Tidligere var mange ved at være godt brugte, når 40’erne gik på hæld. Men i dag opfattes 50'erne som den anden ungdom, og mange arbejder målrettede på at forblive åndsfriske og fysisk aktive, når de runder de 80.

Men før eller siden går det hastigt ned ad bakke. Også selv om man har gode gener, motionerer, vinterbader, holder sig langt fra tobakken og drikker grønkålsmoothies til morgenmad.

Mennesker har altid drømt om det lange – ja, muligvis endda evige – liv uden alderdommens lidelser. Men der er grænser for, hvor længe kroppen kan holde, før forfaldet sætter ind.

Eller er der nu også det? Det spørgsmål stiller forfatter Andrew Steele i bogen Ageless.

Hidtil har den medicinske tilgang til alderdomsbekæmpelse været at tage fat på ét problem af gangen og behandle dem som separate udfordringer: Demens, hjerte-/karlidelser, diabetes, knogleskørhed og cancer osv.

Men ligesom et stigende antal biologer og læger argumenterer Andrew Steele for, at der er behov for en helt ny tilgang til alderdomsbekæmpelse.

Forfatteren har selv en fortid indenfor bioteknologi og mener, at nøglen er at bekæmpe det celleforfald, der finder sted hele tiden.

Celleforfaldet er som bekendt den grundlæggende årsag til, at ældre rammes langt hyppigere af stort set alle lidelser end yngre og er det, som – i sidste ende – får vores krop og organer til at gå i stykker.

Derfor er det altså mere effektivt at satse på at bekæmpe celleforfaldet end sygdommene hver for sig, lyder ræsonnementet. For lykkes man i dén mission, mindsker man samtidig risikoen for at blive ramt af sygdom og lidelse.

Det lyder som fremtidsmusik, men er ikke ukendt fra zoologien.

Ageless trækker blandt andet på biologisk forskning af visse skildpadde- og salamanderarter, som praktisk taget ikke ældes, men forbliver fysisk unge gennem hele deres ofte meget lange liv. Disse organismer rummer muligvis en del af løsningen.

Steele kommer også omkring aktuel forskning i alt fra stamceller og aldersrelateret nedbrydning af mitokondrier til potentialet i DNA-analyse og celleredigerende værktøjer såsom CRISPR.

Endelig giver forfatteren status på fremskridt indenfor udvikling af livsforlængende farmaceutiske produkter. Herunder bl.a. midler, der kopierer effekten af sunde og livsforlængende – men også ret trælse! – forløb, hvor man enten permanent skruer ned for kalorieindtaget eller decideret faster i perioder.

Ageless argumenter for, at selv om det vil kræve et stort arbejde at løse aldringens gåde og lade mennesker blive både meget ældre og sundere i tilgift, så er målet også indenfor rækkevidde

Herefter står de etiske spørgsmål så også i kø; eksempelvis hvem der skal have adgang til de sikkert ikke helt billige behandlinger, når og hvis de bliver tilgængelige? Eller hvor attråværdigt det egentlig er at blive meget, meget gammel, når det kommer til stykket?

For, som The Economist spørger retorisk i sin anmeldelse af Ageless: ”Who wants to live for ever?”

Se Andrew Steele fortælle lidt om Ageless lige her.

Titel: Ageless. Forfatter: Andrew Steele
IT-JOB
Se flere it-job hos
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
SAP Excellence Day 2021

Gennem målrettede opkøb og egenudvikling tilbyder SAP i dag en produktpalette, der blandt andet omfatter avancerede analyseredskaber, HR-systemer og helt- eller delvist cloud-baserede løsninger. Få muligheden for at møde erfarne it-folk, der kan hjælpe dig videre på din SAP-rejse.

13. april 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021 - trends, teknologi, innovation og organisationsformer

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

15. april 2021 | Læs mere


Sådan gør IT bæredygtighed til en god forretning

Presset øges i disse år på virksomheder for at begrænse klimabelastningen. IT og teknologi spiller en nøglerolle i arbejdet, hvilket er emnet for denne konference. Her kan du blive klogere på, hvordan du aktivt arbejder for at kombinere effektiv og lønsom forretningsdrift med en effektiv bæredygtighedsindsats.

20. april 2021 | Læs mere


Premium
I Hvidovre står Danmarks måske mest sikre hardware-enhed - anvendes af efterretningstjenester verden over
Reportage: Nede i en kælder i Hvidovre opbevares Danmarks måske sikreste hardware-enheder. Det har kostet flere millioner at opbygge denne sikkerhed, men reelt gør det ikke noget, hvis der sker indbrud. Kom med ned i sikkerhedsvirksomheden Arbits kælder og se, hvad det er, der er gemt bag fire låse, et metalgitter og to sikkerhedsskabe.
Computerworld
Sundhed.dk er klar med vaccinepas: Sådan finder du det
Regeringen har sendt et digitalt coronapas i udbud, men allerede nu kan du få adgang til et digitalt vaccinepas, der dokumenterer din vaccinationsstatus.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
White paper
IDC Nordic Cloud Survey 2020
IDC Nordic Cloud survey blev gennemført i efteråret 2020 med over 200 deltagende virksomheder. Det viser at multicloud er fremtidens løsning for digital infrastruktur blandt nordiske virksomheder. Det skyldes blandt andet en stigende interesse for private cloud løsninger til edge computing og innovation. Samtidig er det tydeligt at hvor de fleste virksomheder før enten brugte public cloud eller private cloud er fremtidens løsning multicloud.