Statsminister Mette Frederiksen og Angela Merkel i fælles opråb til EU: Kræver digital handlingsplan

I et fælles brev kræver statsminister Mette Frederiksen (S) i følgeskab med Tysklands kansler og statsministrene fra Finland og Estland øjeblikkelig handling på det digitale område fra EU. De opfordrer EU til at sætte gang i tre initiativer.

Det er under coronakrisen blevet tydeligere, at Europa halter bagud på den digitale og teknologiske front, hvor en for stor del af den digitale innovation sker uden for Europas grænser.

Sådan lyder det i et fælles brev til EU-Kommissionens formand Ursula Von der Leyen signeret af statsminister Mette Frederiksen (S) i følgeskab med Tysklands kansler, Angela Merkel, og statsministrene fra Finland og Estland.

Her slår de fast, at der er behov for en åben digital politik med digital suverænitet som rettesnor, herunder en klar digital handlingsplan fra EU.

"Data er blevet en ny valuta, der hovedsagelig indsamles og opbevares uden for Europa. Og grundlæggende demokratiske værdier er under hårdt pres i den globale digitale sfære," skriver de i brevet, hvor de opfordrer til, at EU med det samme sættes ind for at gøre Europa digitalt uafhængig og sætte yderligere skub på den digitale transformation.

Læs også: Vestager advarer Google: Vil sætte en stopper for trusler mod lovgivning

I brevet opfordrer de EU-Kommissionen til at sætte gang en handlingsplan, der skal skabe en større digital uafhængighed inden for EU's grænser.

"Vi ønsker at sikre den fremtidige velstand i EU og bevæge vores samfund ind i den digitale tidsalder. Det kan kun opnås, hvis vi følger en sammenhængende vej mod digital suverænitet - selvbestemt og åbent," slutter den tyske kansler og de tre statsministre deres brev.

Tre digitale initiativer
I brevet lister de tre initiativer, der skal styrke EU's digitale suverænitet.

De omfatter;

1) Kritiske teknologier og sektorer skal identificeres i Europa med henblik på at afklare styrker, men også svagheder og afhængigheder, som kan føre til mangel på forsyning eller cybersikkerhedsrisici.

2) EU-Kommissionen bør udvikle en samlet handleplan, der sigter mod digital uafhængighed. Det indebærer, at EU styrker og redefinere sin politiske tilgang til de kritiske teknologier og sektorer.

Åbne markeder og værdikæder skal sikres og hele den politiske værktøjskasse - fra handels- og konkurrencepolitik til langsigtet investering - skal sættes i spil.

Som en sidste udvej bør europæiske kompetencer og egenskaber aktivt promoveres og udvides.

3) Endelig kalder de fire regeringschefer på, at EU opretter et overvågningssystem, der følger den digitale udvikling i Europa. Systemet skal være permanent, tilbagevendende og bygget på et bredt samfundsmæssigt, videnskabeligt og økonomisk grundlag.

Overvågningssystemet skal sikre, at EU kan komme den digitale udvikling i forkøbet, identificere mangler og definere konkrete foranstaltninger og instrumenter i overensstemmelse, lyder det.

Du kan læse hele brevet her.

Læs også: Lad bare Facebook blokere for danske medier, så vi kan komme viderePremium
Microsoft opgiver milliardkøb af gamer-chatplatform med tusindvis af danske brugere
I marts forlød det, at Microsoft var svært interesseret i at købe chatplatformen Discord for over 10 milliarder dollar. Men planen er tilsyneladende gået i vasken.
Computerworld
Nu er de her: Efter flere års rygter lancerer Apple Airtags
Langt om længe kan du købe Apples Airtags. De kan modstå støv og vand, og samtidig gør de det muligt for millioner af iPhone-brugere at hjælpe dig med at finde dine nøgler.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
White paper
Sådan sikrer du hovednøglen til jeres data
80% af alle ransomwareangreb skyldes misbrug af privilegerede brugeradgange. Ved at begrænse og overvåge adfærden på de privilegerede konti samt kontrollere mængden af tildelte rettigheder kan du mindske skaden ved hackerangreb mod din virksomhed og i visse tilfælde helt blokere dem. Internt kan du bruge kontrollen med brugeradgange til at dokumentere, hvem der bevæger sig i hvilke systemer, og hvad der foregår derinde. Privilegeret brugerstyring har de seneste to år stået øverst på Gartners Top10-liste over it-sikkerhedsprojekter, der bør få højeste prioritet. Alligevel er teknologien kun så småt ved at finde fodfæste i Danmark. Det kan viden om åbenlyse gevinster, relativ kort implementeringstid og yderst rimeligt budget være med til at ændre på. I dette whitepaper folder vi temaet privilegeret brugerstyring ud og placerer teknologien i det væld af prioriteringer, som CISO’en hver dag skal foretage.