Artikel top billede

C, Java og Python er størst: Her er de 20 mest populære programmerings-sprog i verden

C er tilbage som verdens mest populære programmerings-sprog. Apples Objective-C er på vej ud i glemslen. Se listen over de 20 mest populære programmerings-sprog lige nu.

Programmerings-sproget C er verdens mest populære programmerings-sprog lige nu fulgt af Java og Python.

Den viser det netop offentliggjorte Tiobe-indeks for april.

Tiobe-indekset er baseret på data fra it-udviklere, undervisere og leverandører, og Tiobe anvender Google, Bing, Yahoo, Wikipedia, Amazon, YouTube og Baidu til at regne sig frem til de pågældende ratings, men er altså ikke udtryk for hvilket sprog, der er bedst, eller hvilket sprog, der bliver skrevet flest linier kode til.

På Tiobe-listen har Python for tiden mest fremgang, mens Java - der ligger næsthøjest efter C - er det programmerings-sprog, der går mest tilbage.

Java har i det seneste års tid gradvist mistet terræn efter i en årrække at have ligget som nummer et på Tiobe-indekset.

Ifølge Tiobe kan det skyldes corona-krisen, hvor der har været en del fokus på udvikling af sundhedssektorens løsninger, som i langt højere grad end Java skrives i Python, R samt embeddede sprog som C og C##.

Det kan du læse mere om her: Her er de 20 mest populære programmeringssprog: C overhaler Java for første gang i fem år

Apples Objective-C glider ud

April-indekset viser også, at tiden er ved at være omme for Apples gamle programmerings-sprog Objective-C, som nu for første gang slet ikke er med på Tiobe-listen.

Objective-C blev engang anvendt til at skrive alle applikationer til iPhone og har holdt godt ved, i det det er hele syv år siden, at Apple lancerede sit dengang nye programmerings-sprog Swift.

Siden er Objective-C gledet ned ad listen.

Tiobe vurderer, at der ikke er udsigt til, at Objective-C vender tilbage umiddelbart.

På den anden side skal man aldrig sige aldrig, lyder det fra Tiobe, der peger på, at ‘gamle sprog nogle gange slår tilbage.”

Det gælder på den nye liste eksempelvis for det gamle programmerings-sprog Fortran, der pludselig er dukket op på 20.-pladsen på Tiobe-indekset.

“Denne dinosaur [Fortran, red] er tilbage på Top 20 efter mere end 10 år ude af listen,” lyder det fra Tiobe.

“Fortran var det første kommercielle programmerings-sprog nogensinde, og det vinder gradvist frem på grund af det store behov for videnskabelig data-crunching,” lydet det fra Tiobe.

Læs også:

Disse it-kompetencer giver størst chance for lønforhøjelse i amerikanske it-virksomheder

Apples nye super-teknologi til apps: Derfor deler Swift vandene

9 programmerings-funktioner som Apple har kopieret - her har Apple fået ideerne

Her ser du hele Tiobe-indekset for april 2021.