Artikel top billede

(Foto: Kristian Granquist)

Over 50 virksomheder overvejer at koble sig på CFCS' overvågningstjeneste efter hackerangreb

Center for Cybersikkerheds sensornetværk har oplevet stigende interesse fra dansk erhvervsliv. Efter problemer med at få de private virksomheder med ombord, ser det nu ud til at vende for det offentlige overvågningsnetværk.

Mere end 50 danske virksomheder overvejer at blive en del af Center for Cybersikkerheds sensornetværk.

Det er de seneste omfattende hackerangreb på SolarWind og Microsoft Exchange, der får mange private virksomheder til at overveje, om en større monitorering fra Forsvarets Efterretningstjeneste kunne være en god idé.

Det forklarer chef for Center for Cybersikkerhed, Thomas Lund-Sørensen, til erhvervsmediet Finans.

“De samfundskritiske virksomheder får et ekstra niveau af sikkerhed, fordi vi har et system, der kan belyse data langt tilbage i tiden med anvendelse af vores efterretningsbaserede viden. Derudover er det samlet set med til at give et billede af, hvilke trusler Danmark står over for og dermed tegne et situationsbillede, så vi kan varsle hele sektorer,” siger Thomas Lund-Sørensen til mediet.

Han forklarer desuden, at de to markante angreb på SolarWind og Microsoft understreger, at mange virksomheder kan være hacket uden selv at opdage det.

Derfor mener Thomas Lund-Sørensen også, at det er særligt vigtigt for de private virksomheder at blive en del af netværket.

Kritik af omfattende overvågning

Center for Cybersikkerhed har i årevis forsøgt at få flere private virksomheder til at tilslutte sig sensornetværket.

Igennem længere tid var der dog kun to private virksomheder tilsluttet netværk. Flere virksomheder kritiserede blandt andet, at Center for Cybersikkerhed har mulighed for at tvinge virksomheder til at blive en del af netværket.

Læs mere her: Tidligere cyberchef for Europol advarer mod nye beføjelser til Center for Cybersikkerhed: “Jeg er bange for, at Danmark ender ligesom Rusland og Kina”

Det fik centeret, der er en del af Forsvarets Efterretningstjeneste, til at introducere en langt mindre omfattende overvågning.

Den skulle sikre, at Center for Cybersikkerhed ikke fik adgang til nær så mange oplysninger som tidligere.

Læs mere her:Center for Cybersikkerhed introducerer light-overvågning efter hård kritik: Knap 500 virksomheders netværk skal overvåges

Læs også: Dansk milliardvirksomhed truer med at forlade Danmark, hvis nye regler for Center for Cybersikkerhed bliver vedtaget