Artikel top billede

Spotify og Tinder anklager Apple for magtmisbrug:"’I skylder os hver eneste krone I har tjent"

Både Google og Apple blev ved en høring i det amerikanske senat beskyldt for at misbruge sin dominerende position over for apps som Spotify og Tinder.

En række store tech-virksomheder angreb onsdag Google og især Apple med skarpe anklager om magtmisbrug.

Det skete ved en høring i det amerikanske senat, hvor blandt andet repræsentanter for musikstreamingtjenesten Spotify og dating-appen Tinders moderselskab, MatchGroup, vidnede.

Selskaberne beskylder både Apple og Google for have et App Store-duopol, der bliver styret med hård hånd.

Læs også: Google og Apple i den varme stol: Slagsmål om ulovlige monopoler lander i senatet

Høster store indtægter fra 'skat'

Takket være doupolet kan de to selskaber høste store indtægter fra App-udviklerne, der alle skal betale 30 procent af deres omsætning i en slags skat på App Store og Google Play til de to giganter.

Derudover bliver Apple kritiseret for, at den med sin kontrol over App Store har mulighed for at lægge forhindringer i vejen for virksomheder, der er i direkte konkurrence med eksempelvis Apple Music eller andre Apple-tjenester.

”Apple misbruger sin dominerende position som gatekeeper i App Store til at beskytte sig mod konkurrence og lægge hindringer i vejen for konkurrende tjenester som Spotify,” sagde Horacio Gutierez, der er juridisk chef for Spotify i sit vidnesbyrd til de amerikanske politikere.

Spotify har blandt andet kritiseret reglerne i App Store, der betyder, at selskabet ikke i sin app kan opfordre brugerne til at tegne abonnement fra selskabets hjemmeside, hvor selskabet ikke skal penge til Apple og derfor vil kunne tilbyde brugerne en lavere pris.

Læs også: Apple siger pludselig nej til kendt dansk programmørs mail-platform: "Det er tydeligt, at Apple føler sig berettiget til at stramme skruen uden frygt for regulative konsekvenser"

"I skylder os hver en krone"

Matchgroups juridiske topchef Jared Sine fortalte de amerikanske politikere en historie, der udspillede sig for flere år siden.

Her ville selskabet ifølge Jared Sine øge sikkerheden i i sin app ved at indføre en ID-verifikation, men Apple afviste at godkende ændringer.

Da Sine og Matchgroup klagede over beslutningen, oplyste en repræsentation fra Apple om, at selskabet var uenige i Matchgroups vurdering af, hvordan brugerne bedst kunne beskyttes.

”Herefter tilføjede han, at vi bare skulle være glade for, at Apple ikke tog hele Match-groups omsætning, og han sagde så: ’I skylder os hver eneste krone I har tjent’’,” forklarede Jared Sin ved høringen.

Læs også: App-selskaber indgår ny alliance: Vil presse Apple og Google til ændringer

Tile: Airtags er unfair konkurrence

En anden deltager i høringen er selskabet Tile, der gennem flere år har udviklet en såkaldt ”smart brik,” der minder om de Airtags, som Apple tidligere på denne uge lancerede.

Hos Tile mener man ligeledes, at selskabet er udsat for unfair-konkurrence, fordi Airtag har adgang til en særlig chip i iPhonen, som Tile ikke får adgang til.

”Hvis apple kan vende sig mod os, så kan de vende sig mod alle. Hvis Apple vælger at konkurrere direkte mod udviklere på selskabets egen platform, så bør de gør på fair vis og på samme vilkår,” lyder det fra Kirsten Daru, der er juridisk chef for Tile.

Senator "Kapitalisme handler om konkurrence"

Det er den amerikanske senator og tidligere præsidentkandidat Amy Kloubochar, der som formand for senatets juridiske komité stod i spidsen for høringen.

Hun har allerede foreslået en række lovændringer i USA, der skal gøre det lettere at forhindre og straffe virksomheder, som misbruger deres dominerende position.

”Kapitalisme handler om konkurrence. Det handler om, at det skal være muligt for nye produkter og nye konkurrenter at dukke op. Set fra min synsvinel ser det ikke ud til, at det sker i øjeblikket, når vi har to selskaber, som på forskellige områder er så dominerende,” sagde hun.

Læs også: David Heinemeier Hanssons virksomhed overvejer at droppe cloud-giganterne og flytte i egne datacentre: “I Basecamp skal vi helt ned på at bruge nul procent teknologi fra big tech“
Premium
Ikke mange kender VMware - men danske it-professionelle er ret vilde med selskabet
Computerworld Image 2021 VMware sidder ikke inde med det mest velkendte brand i Danmark, men alligevel ryger selskabet til tops i årets image-undersøgelse. Virtualiserings-giganten høster nemlig anerkendelse på en række afgørende parametre.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
17 punkter med plads til forbedring: Sådan øger du din lønsomhed
Mange projektorienterede virksomheder hæmmes af ikke-optimale løsninger og besværlige, manuelle processer, som forringer effektivitet, overblik og lønsomhed. Her præsenterer vi 17 typiske udfordringer – og bud på, hvordan du kan afhjælpe situationen.