Artikel top billede

Webguide: Ud på tur – aldrig sur!

For mange går sommerferien endnu engang til Danmark eller de skandinaviske broderlande, så her er en webguide til udelivsinspiration på nettet.

Ganske vist er både den lune årstid og masser af coronavacciner på vej, men de fleste ser nok stadig tiden lidt an, før vi booker lange flyture til sommerferien.

Under alle omstændigheder er der ingen tvivl om, at mange planlægger en sommer med fokus på udeliv på hjemlige breddegrader, og det er heller ikke nødvendigvis så tosset endda. Så her er lidt inspiration til at gøre ferien lidt mere eventyrlig.

Allerførst er det på sin plads at slå et slag for to solide danske medier. Nemlig henholdsvis Outside.dk og Opdag Verden.

Outside.dk kan læses gratis online og rummer en masse guides og tips om livet i det fri. Men folkene bag udbyder også ture og kurser, hvor man både kan lære basalt friluftsliv og mere avancerede færdigheder som eksempelvis brug af kort og kompas.

Først og fremmest fysisk

Opdag Verden er derimod først og fremmest et fysisk magasin, der kræver abonnement eller at man samler det op ved grejkøb i Friluftsland eller Eventyr Sport.

Ligesom Outside.dk rummer Opdag Verden grejtest, tips og tilbud om guidede ture – men også artikler om ture i både det skandinaviske nærområde og endnu længere væk.

Opdag Verdens onlineunivers er primært interessant for abonnenter. Men er man abonnent, rummer siden til gengæld også artikler og detaljerede turguides om stort set ethvert sted, man ville kunne finde på at tage til med vandrestøvler på.

Alene dette er afgjort pengene værd og gør turplanlægningen meget nemmere, hvis man skal meget længere væk end til Vestskoven eller Dyrehaven.

Vi kommer heller ikke uden om de talrige Facebooksider om emnet. Herunder den meget store – og undertiden noget spraglede – Friluftsliv og den mindre, men ofte mere fokuserede Nordisk Friluftsliv. Begge steder er der masser af viden at hente.

Tilsvarende skal nævnes det dybt sympatiske projekt Brug min baghave, hvor tusindvis af danskere tilbyder fri overnatning.

Hvilket jo er nyttigt, hvis man er på vandretur, roadtrip eller cykelferie rundt i kongeriget. Foreningen har også en stor og meget aktiv Facebookside.

Af udenlandske medier kommer man ikke uden om amerikanske Outside Magazine (ikke at forveksle med den danske næsten-navnebror).

I international sammenhæng er Outside Magazine i særklasse og har gennem tiden publiceret tusindvis af artikler fra nogle af verdens bedste skribenter om halsbrækkende eventyr på de allerstørste tinder til de dybeste have og alt midt i mellem.

Outside Magazine er meget amerikansk – på godt og ondt – men altid værd at besøge for inspiration og en god historie, og man kan også abonnere på den layoutede udgave fysisk eller online (for eksempel via Kindle-app).

Af andre medier skal nævnes det ligeledes amerikanske Adventure Journal, som har mere fokus på det historiefortællende.

Holdet bag et fremragende og utroligt flot – men også lidt kostbart – kvartalsmagasin i noget, der mindre om regulær bogkvalitet.

I samme boldgade finder man britiske Sidetracked, som også gør sig umage for at fortælle spændende og inspirerende historier om opdagelser, rejser og ekstremsport.

Der er med andre ord nok at tage fat på og lade sig inspirere af. Også selv om turen i år nok snarere går til Bornholm eller de norske fjelde end til Himalaya.