Artikel top billede

Gruppen bag kæmpe ransomware-angreb i Irland afsløret: Har ramt det irske sundhedsvæsen to gange

Det irske sundhedsvæsen blev ramt af to store ransomwareangreb i sidste uge, som satte en midlertidig stopper for landets coronavaccinationer og betyder omfattende aflysninger af behandlinger. Nu er gruppen bag afsløret af Europol.

Det irske sundhedsvæsen blev ramt to gange i sidste uge af det værste cyberangreb mod den irske stat nogensinde.

Angrebene ramte først det irske sundhedsministerium kaldet Department of Health. Det skete torsdag i sidste uge.

Fredag blev så den irske sundhedsstyrelse kaldet Health Service Executive (HSE) ramt. Til forskel for i Danmark har Health Service Executive det direkte ansvar for at drive sundhedsvæsenet i hele Irland - både lokalt og på hospitaler.

Nu er gruppen bag angrebene afsløret, skriver BBC.

Angiveligt er der tale om gruppen 'Wizard Spider', som holder til i Østeuropa. De irske myndigheder har sendt digitale fodaftryk af malwaren til Europols Malware Analysis Centre i Haag i Holland.

De cyberkriminelle har forlangt løsesum af de irske myndigheder for de krypterede data, men ifølge BBC vil myndighederne ikke betale.

Som nævnt blev både sundhedsministeriet og sundhedsstyrelsen i Irland ramt, men ifølge BBC’s oplysninger lykkedes det eksperter at undgå, at ransomwaren gjorde nogen skade i ministeriet.

Irlands coronavaccine-program blev lukket midlertidigt fredag på grund af angrebet, men landets vaccinationsprogram fortsætter med uformindsket styrke.

Til gengæld har angrebet betydet omfattende aflysninger af behandlinger, og der vil gå flere dage, før alle systemer er genetableret.