Artikel top billede

(Foto: CopyrightTomas BertelsenGammel Kongevej 33ADK-1610 København VDenmarkmob. +45 4041 0560mail@tomasbertelsen.dk)

Fem år efter lanceringen af Sundhedsplatformen: De fleste læger er stadigvæk utilfredse

En ny undersøgelse blandt sundhedspersonalet i Region Hovedstaden og Region Sjælland viser, at utilfredsheden med Sundhedsplatformen er faldende, men et flertal af lægerne er stadigvæk utilfreds med platformen.

Utilfredsheden med it-systemet Sundhedsplatformen er faldende, men alligevel er over halvdelen af lægerne i Region Sjælland og Region Hovedstaden stadigvæk utilfredse med løsningen.

Det fremgår af undersøgelsen, der er foretaget af Center for Patientindragelse.

I alt har 14.628 ansatte i Regionen Hovedstaden og Region Sjælland valgt at deltage i undersøgelsen, og her svarer 53 procent af de adspurgte læger, at de fortsat er enten utilfredse (34 procent) eller meget utilfredse (19 procent) med platformen.

Stor forskel på faggrupper

Undersøgelsen viser dog også, at lægerne er den faggruppe, der er klart mest utilfredse med Sundhedsplatformen.

Blandt sygeplejerskerne er det blot 28 procent, der er utilfredse eller meget utilfredse, mens hele 42 procent af sygeplejersken er tilfredse eller meget tilfredse.

Hos Social- og Sundhedspersonalet svarer 22 procent at de er meget utilfredse eller utilfredse, mens 47 procent svarer, at de er tilfredse eller meget tilfredse.

Den faggruppe, der har udvist størst tilfredshed med Sundhedsplatformen er lægesekretærerne og andre dele af det administrative personale i sundhedsvæsenet.

Her svarer 49 procent, at de er tilfredse eller meget tilfredse.

Recepter og ordinering er mest problematisk

Undersøgelsen viser desuden, at utilfredsheden med Sundhedsplatform er størst, når det gælder ordinering af lægemidler og udstedelse af recepter.

Her svarer 19 procent af respondenterne, at de meget utilfredse, mens 24 procent svarer, at de er utilfredse.

Til gengæld er tilfredsheden størst, når det gælder driften og antallet af nedbrud. Her svarer 40 procent af de tilfreds og 19 procent af de er meget tilfredse.

Læs også: Rigsrevisionen fælder hård dom over Sundhedsplatformen: Det har været uprofessionelt og kritisabelt

Faldende utilfredshed

Brugerundersøgelsen viser desuden, at tilfredsheden med Sundhedplatformen er steget siden 2019, hvor der sidst blev foretaget en lignende brugerundersøgelse.

Siden dengang er antallet af brugere, der er utilfredse eller meget utilfredse faldet fra 43 procent til 32 procent, mens antallet af brugere, der er tilfredse eller meget tilfredse er steget fra 30 procent til 39 procent.

Selv blandt den mest utilfreds faggruppe, lægerne, er antallet af utilfredse og meget utilfredse faldet fra 68 procent i 2019 til 53 procent i 2021.

Samtidig er antallet af læger, der er tilfredse eller meget tilfredse med Sundhedplatformen steget fra 14 procent til 23 procent.

Sundhedsplatformen bruges i dag i Region Hovedstaden og Region Sjælland, og den omdiskuterede platform blev taget i brug i Region Hovedstanden i 2016 og i Region Sjælland i 2018.

Systemet er oprindeligt blevet udviklet til brug i det amerikanske sundhedsvæsen af selskabet Epic, og efterfølgende er det med hjælp fra danske NNIT blevet tilpasset det danske sundhedsvæsen.

Sundhedsplatformen er af flere gange blevet udsat for hård kritik. Eksempelvis har Rigsrevisionen udtalt en skarp kritik af implementeringsprocessen.

Et af Rigsrevisionens kritikpunkter var, at sundhedspersonalet ikke blev uddannet godt nok til at bruge systemet.