Artikel top billede

Fem år efter lanceringen af Sundhedsplatformen: De fleste læger er stadigvæk utilfredse

En ny undersøgelse blandt sundhedspersonalet i Region Hovedstaden og Region Sjælland viser, at utilfredsheden med Sundhedsplatformen er faldende, men et flertal af lægerne er stadigvæk utilfreds med platformen.

Utilfredsheden med it-systemet Sundhedsplatformen er faldende, men alligevel er over halvdelen af lægerne i Region Sjælland og Region Hovedstaden stadigvæk utilfredse med løsningen.

Det fremgår af undersøgelsen, der er foretaget af Center for Patientindragelse.

I alt har 14.628 ansatte i Regionen Hovedstaden og Region Sjælland valgt at deltage i undersøgelsen, og her svarer 53 procent af de adspurgte læger, at de fortsat er enten utilfredse (34 procent) eller meget utilfredse (19 procent) med platformen.

Stor forskel på faggrupper

Undersøgelsen viser dog også, at lægerne er den faggruppe, der er klart mest utilfredse med Sundhedsplatformen.

Blandt sygeplejerskerne er det blot 28 procent, der er utilfredse eller meget utilfredse, mens hele 42 procent af sygeplejersken er tilfredse eller meget tilfredse.

Hos Social- og Sundhedspersonalet svarer 22 procent at de er meget utilfredse eller utilfredse, mens 47 procent svarer, at de er tilfredse eller meget tilfredse.

Den faggruppe, der har udvist størst tilfredshed med Sundhedsplatformen er lægesekretærerne og andre dele af det administrative personale i sundhedsvæsenet.

Her svarer 49 procent, at de er tilfredse eller meget tilfredse.

Recepter og ordinering er mest problematisk

Undersøgelsen viser desuden, at utilfredsheden med Sundhedsplatform er størst, når det gælder ordinering af lægemidler og udstedelse af recepter.

Her svarer 19 procent af respondenterne, at de meget utilfredse, mens 24 procent svarer, at de er utilfredse.

Til gengæld er tilfredsheden størst, når det gælder driften og antallet af nedbrud. Her svarer 40 procent af de tilfreds og 19 procent af de er meget tilfredse.

Læs også: Rigsrevisionen fælder hård dom over Sundhedsplatformen: Det har været uprofessionelt og kritisabelt

Faldende utilfredshed

Brugerundersøgelsen viser desuden, at tilfredsheden med Sundhedplatformen er steget siden 2019, hvor der sidst blev foretaget en lignende brugerundersøgelse.

Siden dengang er antallet af brugere, der er utilfredse eller meget utilfredse faldet fra 43 procent til 32 procent, mens antallet af brugere, der er tilfredse eller meget tilfredse er steget fra 30 procent til 39 procent.

Selv blandt den mest utilfreds faggruppe, lægerne, er antallet af utilfredse og meget utilfredse faldet fra 68 procent i 2019 til 53 procent i 2021.

Samtidig er antallet af læger, der er tilfredse eller meget tilfredse med Sundhedplatformen steget fra 14 procent til 23 procent.

Sundhedsplatformen bruges i dag i Region Hovedstaden og Region Sjælland, og den omdiskuterede platform blev taget i brug i Region Hovedstanden i 2016 og i Region Sjælland i 2018.

Systemet er oprindeligt blevet udviklet til brug i det amerikanske sundhedsvæsen af selskabet Epic, og efterfølgende er det med hjælp fra danske NNIT blevet tilpasset det danske sundhedsvæsen.

Sundhedsplatformen er af flere gange blevet udsat for hård kritik. Eksempelvis har Rigsrevisionen udtalt en skarp kritik af implementeringsprocessen.

Et af Rigsrevisionens kritikpunkter var, at sundhedspersonalet ikke blev uddannet godt nok til at bruge systemet.Premium
Den nye kulørte iMac er så Applesk at det næsten gør ondt – og derfor ville jeg ikke selv købe en
Apple-dyderne lever i allerbedste velgående i selskabets nye, lækre og farverige iMac – og det bør få dig til at se dig om efter noget andet.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Sådan prioriterer IT-sikkerhedschefernes indsatsen i 2021
I denne undersøgelse fra F-Secure giver knap 2.000 ledende personer på tværs af hele Europa deres bud på, hvor de vil prioritere indsatsen i år – og hvad de opfatter som virksomhedernes mest presserende udfordringer på cybersikkerhedsfronten.