Artikel top billede

Coronapas kan først bruges i EU 1. juli: “Borgerne kan trygt vise det frem uden at give private oplysninger til andre”

Danmarks digitale coronapas kan i dag downloades af alle danskere. Der går dog mere end en måned, før det kan benyttes uden for Danmarks grænser.

Fredag kan finansminister Nicolai Wammen (S) sammen med en række ministre præsentere den danske coronapas-app.

Appen har været til gængelig siden fredag morgen og skal blandt andet gøre det nemmere at bevise, at man er testet negativ for Covid-19 eller er vaccineret.

Der går dog mere end en måned før passet kan bruges uden for Danmarks grænser.

Det vil nemlig først være fra 1. juli, at danskere kan vise den danske coronapas-app i resten af EU.

"Passet vil leve op til de fælles europæiske bestemmelser, så vi i takt med den gradvise genåbning af EU-landene vil kunne rejse flere og flere steder hen med det nye coronapas. På den måde vil appen kunne benyttes som gyldigt coronapas i Danmark – og fra 1. juli også ved rejser i EU," lyder det fra finansministeren.

Han understreger dog, at det digitale coronapas er et afgørende værktøj i genåbningen af Danmark.

"Coronapasset symboliserer, hvor langt vi er nået i Danmark. Genåbningen af det danske samfund skrider støt og kontrolleret frem, og smittetallene forbliver under kontrol. Det nye coronapas er nemmere at bruge, og borgerne kan trygt vise det frem uden at give private oplysninger til andre.

Stor fokus på privacy

På pressemødet fremhæver sundhedsminister Magnus Heunicke (S), at den nye op giver mulighed for at beskytte danskernes personoplysninger i endnu højere grad.

“Der står ikke noget om CPR-numre eller andet. Alt det er jo private oplysninger, og de vil altså ikke længere være synlige for dem, der skal tjekke appen,” siger sundhedsministeren på pressemødet.

Indtil nu har man kunne anvende app'en Min Sundhed til at vise en negativ Covid-19-test.

Den har dog vist både navn og CPR-nummer, ligesom det i visse tilfælde var nødvendigt også at vise et separart ID-kort.

“Det fremgår ikke hvorfor du er grøn. Du kan også selv vælge om dit navn skal være synligt. Derfor giver det en større grad af privatliv. Du kan selv beslutte hvor meget du har lyst til at dele med andre. Det synes vi er en rigtig god løsning,” siger Nicolai Wammen.Premium
Test: Duer Samsungs første Pro-pc'er til noget?
Samsung Galaxy Book Pro serien er et bevis på, at de etablerede pc-producenter får sig en formidabel udfordrer i den sydkoreanske supersværvægter.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Sådan outsourcer du effektivt – og undgår fælderne
Nogle outsourcer for at minimere omkostningsniveauet, andre for at skaffe ressourcer og spidskompetencer, der er svære at skaffe lokalt – eller af en helt tredje årsag. Der er dog talrige forhold, der er gode at afdække, før man overhovedet begynder at lede en outsourcingudbyder. Man skal klarlægge egne projektbehov samt de spørgsmål og krav, man vil stille samt indsamle viden og erfaringer om, hvordan samarbejdet indledes, drives og styres optimalt. Dertil skal man kende til de hyppigste faldgruber, der kan få et ellers lovende outsourcingsamarbejde til at køre i grøften.