Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: Unity-stifter scorer milliarder efter børsnotering / B&O-aktien er tredoblet på 12 måneder / Kinesisk tech-gigant klar med lampe, der kan overvåge børns lektielæsning

Unity-stifter scorer milliarder efter børsnotering. B&O-aktien er tredoblet på 12 måneder. Kinesisk tech-gigant klar med lampe, der kan overvåge børns lektielæsning. Nethandelskæmpen Boozt køber lituatisk tech-virksomhed, og så er det i dag 31 år siden, at opfinderen af det integrerede kredsløb døde.

Godmorgen

Her kommer torsdagens morgen-briefing fra Computerworld.

Vi lægger ud med historien om en børsnotering, der har sendt milliarder videre til en række danske it-profiler.

Dansk-stiftede Unity blev i efteråret børsnoteret i New York til en markedsværdi på over 100 milliarder kroner, og det har udløst store gevinster for selskabets stiftere:

Unity-stifter scorer milliarder efter børsnotering

Den dansk-tyske Unity-stifter Joachim Antes personlige selskab JA Technologies kom ud af det seneste regnskab med et overskud på 2,3 milliarder kroner.

Det skriver Finans.

Overskuddet er intet mindre end en 64-dobling af resultatet fra året før, hvor selskabet leverede et overskud 36,5 millioner kroner.

Ifølge Finans ejede Joachim Ante 4 procent af selskabet, mens David Helgason, en af de andre Unity-stifter, ejede 8 procent.

B&O-aktien er tredoblet på 12 måneder

Tirsdag kunne B&O oplyste, at selskabet opjusterer sine forventninger til regnskabet fra et niveau på mellem -50 millioner kroner og et plus på 25 millioner til et spænd, der lyder på et overskud på mellem 25 og 50 millioner kroner.

Den meddelelse har aktiemarkedet kvitteret for, og onsdag steg aktiekursen med 9,5 procent til kurs 36,20.

Ifølge dagbladet Børsen er det et niveau, der er tre gange højere end for 12 måneder siden.

Kinesisk tech-gigant klar med lampe, der kan overvåge børns lektielæsning

Kinesiske Bytedance, der ejer den populære app TikTok, står bag en såkaldt smart læselampe, som kan overvåge børns lektielæsning.

Ja, vi godt, at det lyder bizart. Men ikke desto mindre er den ifølge den amerikanske avis Wall Street Journal god nok.

Ifølge avisen er lampen udstyret med to kameraer, hvor det ene vender ind mod barnet, og det vender ned ad mod skrivebordet. Samtidig er det udstyret med en lille skærm og en stemmestyret assistent.

Lampen kan sende billeder og opdateringer direkte til forældrene, men forældrene kan ifølge avisen også hyre en menneskelig assistent, der digitalt kan holde øje med barnets lektielæsning.

Prisen for lampen lander ifølge Wall Street Journal på 170 dollar - svarende til cirka 1.000 kroner - på kinesiske webshops. Her er den dog allerede udsolgt.

Nethandelskæmpen Boozt køber lituatisk tech-virksomhed

Den svenske e-handelsvirksomhed Boozt med base i Malmø har købt den litauiske tech-virksomhed Estina.

Det oplyser Boozt.

Opkøbet skal sikre skalerbar platformsvækst og sikre mere gnidningsfrie online oplevelser for kunderne, lyder det fra Boozt.

Selvom Boozt har hovedkvarter på den anden side af Øresund har selskabet danske rødder. Boozt er stiftet af danskere og har den tidligere Brøndby IF-direktør Herman Haraldsson som topchef.

Om dagen i dag: Opfinderen af det integrerede kredsløb dør

Robert Noyce, der er medstifter Intel, og medopfinder af det integrerede kredsløb, døde den 3. juni 1990.

Han blev 62 år gammel, og viede en stor del af sit liv til forskningen i halvledere og integrerede kredsløb.

I 1959 var han med til at udvikle den integrerede kredsløb, hvilket var med til at mangedoble computeres regnekraft.

Ni år senere stiftede han i 1968 Intel samme med Andy Grove og Gordon Moore (manden der lagde navn til Moores lov, red).