Artikel top billede

Margrethe Vestager åbner ny konkurrencesag mod Facebook: Vil undersøge handelsplatformen 'Marketplace'

Margrethe Vestager åbner en ny konkurrencesag mod Facebook. Kommissionen vil undersøge, om det sociale medie udnytter annoncedata fra selskaber til at konkurrere mod dem på andre platform - heriblandt Facebooks egen handelsplads, 'Marketplace'.

EU med Margrethe Vestager i spidsen åbner endnu en sag mod Facebook.

Denne gang retter EU blikket mod 'Marketplace', der er Facebooks handelsplads på det sociale medie, oplyser kommissionen fredag.

Her skal det undersøges, hvorvidt Facebook udnytter data, der indsamles for annoncører på platformen til at give ulovlige fordele til egne tjenester.

Der skal derved kigges på, om Facebook bruger reklamedata fra annoncører på Facebook til at konkurrere mod selskaberne på andre platforme.

"Vi vil se nærmere på, om de her data giver Facebook en unødig konkurrencemæssig fordel, især inden for online rubrikannoncer, hvor folk køber og sælger varer hver dag, og hvor Facebook også konkurrerer med virksomheder, som de indsamler data fra. I nutidens digitale økonomi bør data ikke bruges på måder, der fordrejer konkurrencen," skriver Margrethe Vestager i en meddelelse.

Konkurrencekommissæren understreger desuden, at Facebook med sine næsten tre milliarder månedlige brugere og næsten syv millioner virksomheder, der annoncerer på platformen, sidder på enorme mængder data om brugerne, der kan bruges til målrettet reklame.

Bruger annoncørers data mod dem selv

Som del af undersøgelsen vil Kommissionen kulegrave, om Facebooks dominerende position som socialt medie og reklameplatform tillader selskabet at skade konkurrencen i nærtliggende markeder, hvor Facebook også er til stede.

Når virksomheder reklamerer på Facebook, kan det sociale medie nemlig opsamle værdifulde annoncedata fra selskaber, som Facebook selv konkurrerer mod. Hvis Facebook bruger data på denne måde, er det i strid med EU-lovgivning, lyder det.

Efter en indledende undersøgelse vækkes der bekymring hos Kommissionen, fremgår det af meddelelsen.

"Facebook kan muligvis bruge de data, der er opnået fra konkurrerende udbydere i forbindelse med deres reklame på Facebooks sociale netværk for at hjælpe Facebook Marketplace med at udkonkurrere dem. Facebook kunne for eksempel modtage nøjagtige oplysninger om brugernes præferencer fra konkurrenternes annonceringsaktiviteter og bruge sådanne data til at tilpasse Facebook Marketplace," skriver Kommissionen.

Derudover skal det undersøges, hvorvidt den måde, Facebook Marketplace er indlejret i det sociale netværk, er en tilknytning, der giver en fordel i at nå ud til kunder og udelukke konkurrenter.