Artikel top billede

EU-tilsyn vil have Vestager til at skrue op for bødestørrelsen til tech-giganterne

Den danske EU-kommissær og ledende næstformand Margrethe Vestager er blevet berømt og berygtet i det meste af verden for sine historisk store bøder til store amerikanske tech-giganter. Men EU's egen tilsynsenhed stiller sig nu kritisk over for, om bøderne i virksomheden bør være højere.

Det er usikkert, om bøderne, som den danske EU-kommissær har stanget ud til flere store tech-giganter, har den ønskede effekt. Derfor bør man overveje, om de skal være endnu højere.

Sådan lyder konklusionen fra EU's egen tilsynsenhed, Den Europæiske Revisionsret, der peger på, at kommissionen ikke har undersøgt om de rekordstore bøder reelt har den afskrækkende effekt man håber på.

Revisionen anerkender dog, at Margrethe Vestager har stået i spidsen for en historisk oprustning af området, og har uddelt rekordstore bøder til blandt andet amerikanske tech-giganter.

"I det sidste årti har kommissionen brugt sine beføjelser effektivt i forbindelse med fusionskontrol og antitrustprocedurer," siger Alex Brenninkmeijer, det medlem af Revisionsretten, der er ansvarligt for revisionen i en meddelelse og fortsætter:

"Nu er den imidlertid nødt til at opskalere markedstilsynet for at tilpasse sig en mere globaliseret og digital verden. Den skal blive bedre til proaktivt at afsløre overtrædelser og udvælge sine undersøgelser med større omtanke."

Det har ellers skabt stor opmærksomhed flere gange, når den danske kommissær har fundet bødeblokken frem over for Google, Apple, Facebook og andre tech-giganter.

Læs mere her: Verdenskendt it-magasin: Derfor bør Silicon Valley frygte Margrethe Vestager

De markante bøder har endda fået den amerikanske præsident Trump til at anklage hende for at hade USA.

"Hun hader USA måske mere end nogen anden person, jeg nogensinde har mødt," har Trump tidligere sagt.

Læs også: Dansk tech-ambassadør: Vestager bliver betragtet som en rockstjerne i Sillicon Valley

Mangler penge til at føre sager

Gennemgangen fra EU's tilsynsmyndigheded har også vist, at man fra myndighedens side mener, at der kan være brug for flere penge til Vestager.

"Revisorerne konstaterede, at de ressourcer, som Kommissionen havde til rådighed til at overvåge markeder for at identificere potentielle problemer og til selv at afsløre antitrustsager - hvilket den gør foruden at reagere på eksterne klager - var relativt begrænsede," skriver revisionen.

EU's konkurrencemyndigheder har nemlig rejst færre sager siden 2015, og det får revisonen til at pege på, at der er brug for flere ressourcer til området.

Revisionen påpeger særligt det digitale område, som en del af årsagen til ændringen. Det har nemlig gjort konkurrenceområdet mere komplekst, lyder vurderingen.

"I de seneste 10 år har håndhævelsen af konkurrencereglerne oplevet væsentlige ændringer i markedets dynamik på grund af fremkomsten af nye digitale markeder, big data og prisfastsættelsesalgoritmer," skriver revisionen i beretningen.

Siden 2014 har Margrethe Vestager blandt andet opkrævet en bøde fra Apple på 106 milliarder kroner, to til Google på i alt 50 milliarder kroner og Facebook på 882 millioner kroner.

Flere af selskaberne har dog udfordret bøderne fra Vestager, ligesom EU-Kommissionen har åbnet en ny sag mod it-giganten Amazon.

Læs også: Vestager skal forsvare milliard-bøde mod Google: "Den er forkert i forhold til loven, fakta og økonomien"