Artikel top billede

EU lægger sag an mod Apple for at tvinge musik-apps til at anvende Apples eget betalingssystem

EU sagsøger med Margrethe Vestager i spidsen Apple med beskyldning om, at Apple tvinger streaming-apps i App Store til at anvende Apples eget in-app betalings-system - og derved høste et gebyr på 30 procent.

EU trækker Apple i retten med anklage om, at Apple uretmæssigt tvinger streaming-apps, der udbydes via Apples App Store, til at anvende Apples eget betalings-system.

Det er i givet fald i direkte strid med EU’s konkurrenceregler, og EU mener, at Apple misbruger sin stærkt dominerende position på markedet for egen vindings skyld.

Sagens kerne er apps til musik-streaming. Her har Apple selv en service. Det samme har ikke mindst Spotify, som har indbragt sagen i EU’s retssystem.

Apple tvinger nemlig Spotify til på iPhone at anvende Apples betalings-system overfor sine brugere fremfor sit eget.

Derved høster Apple et gebyr på 30 procent.

Blokerer for informationer

Hertil kommer, at EU mener, at Apple har ‘forstyrret konkurrencen’ ved at sætte en begrænsning på app-leverandørnes mulighed for at informere iPhone-brugerne om billigere alternativer - eksempelvis ved at købe abonnement uden om appen.

“Denne sag handler om den centrale rolle, som app stores spiller i den globale økonomi - især hvis der kun findes en enkelt app store i et økosystem,” lyder det fra konkurrencekommissær Margrethe Vestager.

Sagen minder meget om sag, der for tiden udspiller sig i gamer-verdenen, hvor selskabet Epic Game på samme måde har sagsøgt Apple for at misbruge sin position.

Det kan du læse mere om her: Spiludvikler bag Fortnite klager til EU over Apples betalingsmodel: Apple opkræver alt for høj pris

Apple risikerer en bøde på 10 procent af sin årlige omsætning i sagen, ligesom selskabet kan blive tvunget til at ændre i App Stores forretnings-betingelser.

Selskabet er i de senere år blevet kritiseret fra flere sider for sin betalingspolitik i App Store.

Læs også:

England åbner sag mod Apple efter klager over uretfærdig betalingsmodel

Apple giver Epic Games sparket: Ryger helt ud af App Store

Efter måneder med hård kritik: Apple indfører ny prispolitik for apps fra mindre virksomheder

Flere tech-giganter kritiserer Apples app-butik for urimelige gebyrer

Magtfulde app-selskaber indgår ny alliance: Vil presse Apple og Google til ændringer

Apple afviser kritik af overbetaling i App Store: Konkurrenter har samme pris