Artikel top billede

Regeringens udspil til ny styrkelse af det danske cyberforsvar vækker begejstring - og forargelse

Der var både roser og rasen til regeringens udspil til en ny National Cybersikkerhedsstrategi 2021. Se kommentarer fra branchen her.

Selv før forsvarsminister Trine Bramsen havde fremlagt regeringens nye udspil til en 500 millioner kroner cyberpulje, der skal træde i kraf i år, rullede reaktionerne ind i de danske medier.

Og mens strategien vækker glæde i nogen dele af it-branchen, så raser særligt en del af planen hos danske cybersikkerhedsvirksomheder.

Men lad os starte med de, der springer champagnepropper.

Hos brancheforeningen IT-branchen er formand Bjarke Alling glad for, at der kommer flere midler til cybersikkerhed.

Desuden bifalder han at cyberværnepligt nu bliver en permanent mulighed, samt at regeringen vil etablere et cyberhjemmeværn, der skal kunne bistå cyberdelen af det danske forsvar i krisesituationer.

”Det er et initiativ, der giver rigtig god mening som led i at uddanne flere unge indenfor cybersikkerhed," skriver han i en mail til Computerworld.

Der er dog en faldgruppe, som Alling peger på, bør tænkes ind i etableringen af cyberhjemmeværnet.

"Man skal passe på, at de opgaver som løses, er supplement til markedet, og ikke i konkurrence med virksomhederne.”

Konkurrenceforvridende

Og netop denne betragtning har flere i branchen været på banen med mere skeptiske synspunkter. Blandt andet Peter Kruse, der både i Politikken og til DR tilkendegiver hans utilfredshed over planen med et dansk cyberhjemmeværn.

"Det er en absurd idé. Det er konkurrenceforvridende, for det er jo det arbejde, vi laver i forvejen. Vi er et helt erhverv, der netop lever af at rykke ud til de her ting," siger han til DR.

Cyberhjemmeværnet skal bestå af frivillige it-kyndige, som kan stå til rådighed i krisesituationer.

"Vi har i forvejen svært ved at rekruttere folk. Der er ikke mange med de her kompetencer. Vil man måske kannibalisere på de private virksomheder?"

Opdateret: Det har tidligere stået i denne artikel, at regeringen har fremlagt Danmarks nye Nationale Cybersikkerhedsstrategi. Det er en mindre pulje på 500 millioner korner, der er lavet udspil til.
IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere