Artikel top billede

Regeringens udspil til ny styrkelse af det danske cyberforsvar vækker begejstring - og forargelse

Der var både roser og rasen til regeringens udspil til en ny National Cybersikkerhedsstrategi 2021. Se kommentarer fra branchen her.

Selv før forsvarsminister Trine Bramsen havde fremlagt regeringens nye udspil til en 500 millioner kroner cyberpulje, der skal træde i kraf i år, rullede reaktionerne ind i de danske medier.

Og mens strategien vækker glæde i nogen dele af it-branchen, så raser særligt en del af planen hos danske cybersikkerhedsvirksomheder.

Men lad os starte med de, der springer champagnepropper.

Hos brancheforeningen IT-branchen er formand Bjarke Alling glad for, at der kommer flere midler til cybersikkerhed.

Desuden bifalder han at cyberværnepligt nu bliver en permanent mulighed, samt at regeringen vil etablere et cyberhjemmeværn, der skal kunne bistå cyberdelen af det danske forsvar i krisesituationer.

”Det er et initiativ, der giver rigtig god mening som led i at uddanne flere unge indenfor cybersikkerhed," skriver han i en mail til Computerworld.

Der er dog en faldgruppe, som Alling peger på, bør tænkes ind i etableringen af cyberhjemmeværnet.

"Man skal passe på, at de opgaver som løses, er supplement til markedet, og ikke i konkurrence med virksomhederne.”

Konkurrenceforvridende

Og netop denne betragtning har flere i branchen været på banen med mere skeptiske synspunkter. Blandt andet Peter Kruse, der både i Politikken og til DR tilkendegiver hans utilfredshed over planen med et dansk cyberhjemmeværn.

"Det er en absurd idé. Det er konkurrenceforvridende, for det er jo det arbejde, vi laver i forvejen. Vi er et helt erhverv, der netop lever af at rykke ud til de her ting," siger han til DR.

Cyberhjemmeværnet skal bestå af frivillige it-kyndige, som kan stå til rådighed i krisesituationer.

"Vi har i forvejen svært ved at rekruttere folk. Der er ikke mange med de her kompetencer. Vil man måske kannibalisere på de private virksomheder?"

Opdateret: Det har tidligere stået i denne artikel, at regeringen har fremlagt Danmarks nye Nationale Cybersikkerhedsstrategi. Det er en mindre pulje på 500 millioner korner, der er lavet udspil til.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
B2B automatisering

Globale software- og udviklerhuse såsom Microsoft, IBM, Salesforce og SAP mangedobler i disse år deres investeringer i udvikling af teknologi, der integrerer automatisering i ERP-platforme og andre forretningskritiske services. Du får konkret viden om, hvordan stadig flere koncerner samt mindre og mellemstore virksomheder allerede i dag konverterer processer, så langt de fleste sager håndteres automatisk, mens kun et mindretal behandles manuelt.

14. juni 2023 | Læs mere


NIS2 - Når ansvaret for cyberforsvaret lægges i hænderne på danske produktionsvirksomheder

I takt med at cybertruslen stiger og kravene til cybersikkerheden skærpes, når det nye NIS2-direktiv træder i kraft den 17. oktober 2024 bliver en endnu større del af det officielle ansvar for at beskytte den kritiske infrastruktur i Danmark lagt i hænderne på direktionen og bestyrelserne i private produktionsvirksomheder og ledelsen i offentlige organisationer og myndigheder.

14. juni 2023 | Læs mere


Enterprise Architecture Day 2023: Skab og dokumentér værdien af virksomhedens enterprise arkitektur

Vi går i dybden med, hvordan du kan optimerer driften af dit it-landskab præget af et godt mix af egne datacentre, hostede løsninger, API-integrationer og middleware – alt tilsat et stigende antal cloud-løsninger, som binder løsningerne sammen. Programmet for dagen afspejler den situation, virksomheder møder i bestræbelserne på at håndtere et it-landskab i forandring, hvor man skal have virksomhedens egen infrastruktur til at spille sammen med integration til cloudbaserede elementer.

15. juni 2023 | Læs mere