Artikel top billede

(Foto: Christian Wiediger)

Europæisk cyberenhed forventes operationel i kampen mod hackerangreb næste år

EU-Kommissionen vil have en ny fælleseuropæisk udrykningsenhed klar allerede fra næste år. Den skal rykke ud i tilfælde af store hackerangreb i de europæiske lande, lyder det.

EU-maskineriet kører på fuld damp for at få sat en række tiltag i værks, der kan adressere et helt nyt faretruende digitalt trusselslandskab.

EU-Kommissionen foreslog i en ny cyber-strategi i slutningen af 2020 en fælleseuropæisk cyber-enhed, der kan sikre et effektivt beredskab i tilfælde af et større hackerangreb mod europæiske interesser.

Nu sætter EU-Kommissionen også dato på, hvornår cyber-hæren forventes operationel.

Målet er at cyber-enheden - Joint Cyber Unit - skal være operationel allerede fra juni næste år samt være fuldt ud etableret et år senere 30. juni 2023.

Det skriver BBC.

Sådan skal det fungere

Formålet med enheden er hurtigt at kunne reagere, hvis et større cyber-angreb rammer europæiske interesser.

Det er planen, at det skal bestå af et dedikeret team af multinationale cyber-eksperter, som så hurtigt vil blive udsendt til europæiske lande under alvorlige angreb.

Ved lanceringen af forslaget lød det fra næstformand for EU-Kommissionen, Margaritis Schinas, at EU er nødt til at forberede sig mod "mareridtsscenarier" som eksempelvis sidste måneds angreb mod amerikanske Colonial Pipeline, der er operatøren bag en gigantisk brændstofledning.

Ifølge Kommissionen vil og skal den nye enhed ikke konkurrere med nationale cyber-enheder og indsatser.

Herhjemme er der også planer om en cyber-enhed, der kan rykke ud i tilfælde af omfattende hackerangreb.