Artikel top billede

Bog: Lego-historien fortalt indefra

Fortællingen om de legendariske klodser er mere end en kig ind i børneværelset. Det er også en familiesaga og dansk industrihistorie, som fortælles i den kommende bog Et liv med LEGO.

Alle kender LEGO, og nu fortæller den tidligere topchef Kjeld Kirk Kristiansen historien om den danske verdenssucces i bogen Et liv med LEGO skrevet af Jens Andersen.

Det hele begyndte i 1916, da grundlægger Ole Kirk Christiansen slog sig ned som snedker i Billund med speciale i trælegetøj af høj kvalitet. På det tidspunkt var navnet LEGO – der både er en sammentrækning af Leg Godt og latin for ’jeg samler’ – endnu ikke kommet på tale.

Det skete først i 1932, og vi skal helt frem til 1949, før forstadierne til de ikoniske plastikklodser blev lanceret.

Den endelige udfasning af trælegetøj skete først i 1960’erne, hvor plastikklodserne blev LEGOs kerneprodukt, der nu var organiseret i systemer og sæt og havde fået sit unikke design med knopper og rør, der sikrer, at klodserne kan hænge bedre sammen.

Herfra tog udviklingen for alvor fart med nye systemer, sæt, universer samt klodser og komponent til at kunne samle snart sagt hvad som helst.

Klodserne blev markedsført i flere og flere lande, antallet af medarbejdere voksede nærmest eksplosivt, koncernen knopskød med bl.a. temaparker, og nye generationer kom ind i virksomheden.

I 1979 indtrådte Kjeld Kirk Kristiansen således som CEO. Han efterfulgte sin far Godtfred Kirk Christiansen, der var søn af grundlægger Ole Kirk Christiansen.

Kjeld Kirk Kristiansen, der er jo er den bærende stemme i Et liv med Lego, fratrådte selv stillingen som CEO i 2004. Han blev efterfulgt af Jørgen Vig Knudstorp; den første direktør, der ikke var del af familien.

Dette markerede en modning af virksomheden med overgang til en mere professionaliseret ledelsesform, om end LEGO dog stadig kontrolleres af familien Kirk Kristiansen gennem dens holdingselskab, Kirkbi.

Grundlægger Ole Kirk Christiansens oldebarn Thomas Kirk Kristiansen er i dag næstformand i bestyrelsen i LEGO A/S og sidder som formand for bestyrelsen i LEGO Fonden.

Historien er med andre ord en vaskeægte familiesaga og en rejse gennem 100 års dansk erhvervshistorie. Men bogen er angiveligt lige så meget en fortælling om skiftende generationers syn på børn og barndom og forskellige epokers opfattelse af legens betydning.

Titel: Et Liv med LEGO, Forfatter: Jens Andersen, Udkommer 16. august på Politikens Forlag, men kan forudbestilles.