Artikel top billede

Danske teleselskaber har investeret for mere end 10 milliarder kroner i 2020

Den danske telebranche har været særdeles investeringslysten i 2020, hvor der samlet set er blevet investeret for mere end 10 milliarder kroner. Det viser nye tal fra Energistyrelsen.

Mere end 10 milliarder kroner. Så meget har de danske teleselskaber i 2020 investeret på blandt andet hurtigere internet til det danske land.

Det er samtidig en stigning på 19,2 procent sammenlignet med 2019.

Opgørelsen er baseret på nye nøgletal for telebranchen fra Energistyrelsen.

De over 10 milliarder kroner, der er blevet investeret i 2020, er et udtryk for, at teleselskaberne har travlt for tiden og navnlig har givet mobil- og bredbåndsdækningen et ordentligt boost.

Det mener Poul Noer, der er fagchef for telepolitik i Dansk Erhverv.

"Trods udfordringer med at skaffe arbejdskraft og et benspænd fra coronapandemien, har teleselskaberne haft rygende travlt. De har øget investeringerne i blandt andet fibernet og 5G-mobilnet," lyder det fra Poul Noer i en meddelelse til Computerworld, der fortsætter:

"Det er et markant spring fremad siden årene 2011-16, hvor investeringerne lå under syv milliarder kroner årligt."

Sådan fordeler investeringerne sig

Ifølge Energistyrelsens opgørelse er det særligt væksten i fastnetinvesteringer, som skaber stigningen i de samlede investeringer. De er nemlig steget med mere end 26 procent til 6,6 milliarder kroner.

96 procent af alle boliger og virksomheder har nu adgang til bredbåndshastigheder på mindst 100 Mbit/s download og 30 Mbit/s upload, lyder det samtidig.

Telebranchens investeringer i mobilnettet steg også i 2020, hvor der blev foretaget investeringer for 1,6 milliarder kroner svarende til en stigning på over 19 procent i forhold til 2019.

Hos IT-Branchen er der også stor tilfredshed med de mange investerede milliarder.

"Det er meget positivt med de store investeringer i højhastighedsbredbånd og mobildækning. Det er især landzonerne, der har fået gavn af udviklingen, og fremgangen er markant i sommerhusområderne," udtaler Mette Lundberg, direktør for politik og kommunikation i IT-Branchen.

Poul Noer fra Dansk Erhverv bemærker dog, at der stadig kan gøres en del for at få endnu bedre bredbånds- og mobilforbindelser, hvis kommunerne konsekvent gav tilladelser til at opstille mobilmaster i de områder, hvor staten kræver bedre mobildækning af teleselskaberne.

"Tilsvarende kunne fiberudrulningen nå længere på literen, hvis byggesagsbehandlingen var nemmere og hurtigere, så teleselskaberne for eksempel kunne efteranmelde mindre gravearbejder, når de trækker et kabel fra vejen ind til husstanden."
Premium
EU forbereder stor satsning: Disse banebrydende teknologier skal gøre Europa til verdens første CO2-neutrale kontinent
Rene teknologier er nøgleordet i EUs nye grønne klimapagt. Se her hvilke teknologier, der konkret skal redde os ud af CO2-overforbruget inden 2050.
Computerworld
Ny skærmteknologi kan være på vej til iPhone: I fremtiden vil din skærm altid være tændt
Apple har store forventninger til den næste iPhone, der muligvis vil blive udstyret med en helt ny skærmteknologi. Selskabets leverandører har derfor fået at vide, at de skal øge produktionskapaciteten med 20 procent.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
White paper
Whitepaper: Sådan kobler du kunstig intelligens på forskningen
Målrettet anvendelse af AI og High Performance Computing skyder genvej til indsigt i store mængder rå data og – i sidste ende – gennembrud i forskning og udviklingsarbejde.