Artikel top billede

Foto: Per Dyrby (Foto: DYRBY / DYRBY)

Ud i det fri: Krudt, kugler og russiske specialstyrker på Vestvolden

Området omkring Ejbybunkeren på Vestvolden i Rødovre er hele sommeren pakket med aktiviteter, der fortæller historien om Københavns Befæstning, Første Verdenskrig og Den Kolde Krig.

Det er heldigvis længe siden, at der er ført krig på de hjemlige breddegrader, men mange steder i landet står museer og udstillinger bogstaveligt talt på nakken af militære installationer af både nyere og ældre dato.

Det gælder eksempelvis Ejbybunkeren på Vestvolden, som spillede en central rolle under den kolde krig. Her kan man gå på opdagelse på egen hånd i weekenddage mellem 11 og 16 – og hver dag i skoleferierne i samme tidsrum.

Men frem til 8. august holder Ejbybunkeren desuden Sommer på Volden og her er der hver uge et tætpakket program med en masse oplevelser.

Her er et udpluk:

Westfront 1916: Første Verdenskrig på Vestfronten

Man kunne fx være med, når repræsentanter fra Westfront 1916 kommer forbi.

Westfront 1916 er er en uformel gruppe af ansatte og frivillige på Middelaldercentret i Nykøbing Falster, der har dedikeret sig til at udbrede kendskabet til livet i skyttegravene på Vestfronten under 1. Verdenskrig 1914-18.

Det gør de gennem faglig, historisk og pædagogisk formidling, der bla. inkluderer udstilling af uniformer, attrapvåben og liveoptræden.

I forbindelse med Sommer på Volden vil man kunne besøge en meget virkelighedstro lejr med våben og udrustning fra 1. verdenskrig og få en god historie.

Westfront 1916 kommer på besøg fredag d. 30. og lørdag d. 31. juli samt fredag d. 6. og lørdag d 7. august, kl. 12-15.

Spetsnaz: De sovjetiske specialstyrker i Den Kolde Krig

Er man klar til at går lidt mere til biddet, kommer der besøg fra Non Nomen, der er specialister i Den Kolde krig og Systema – de frygtede sovjetiske specialstyrker Spetsnaz’ nærkamps- og selvforsvarssystem. Det er stærke sager, men Non Nomens formidling er velegnet til både store og små.

Vil man vide mere om den Kolde Krig, Spetsnaz og se, hvordan soldaternes særlige kampteknikker fungerer i virkeligheden, kommer Non Nomen forbi Vestvolden torsdage d. 22. og 29. juli samt torsdag d. 5. august. Alle dage kl. 12-15.


Rundt på Volden

Vil man hellere ud at strække benene og samtidig have noget historisk viden, vil det være oplagt at tage med på en af rundvisningerne på området omkring Ejbybunkeren. Der er afgang hver mandag kl. 12, 13 og 14.

Rundvisningerne er med guide, der fortæller om voldanlæggets historie, betydning og funktion til beskyttelse af landets hovedstad. Det er en tur, der giver god motion, for terrænet er temmelig kuperet.

Læs mere om Sommer på Volden og se det fulde program, eventuelle aktuelle restriktioner og pris her.