Artikel top billede

(Foto: Photo by Brooke Cagle on

Færre unge optages på landets it-uddannelser: "Det er superærgerligt"

Antallet af unge, der nu optages på en af landets it-uddannelser, falder med fem procent. Den udvikling kalder IT-Branchen for "superærgerlig," da branchen skriger på arbejdskraft. Se tallene her:

Færre unge har fået plads på en af landets it-uddannelser.

Det samlede optag går tilbage med fem procent, hvilket svarer til, at 392 færre er blevet optaget end sidste år.

Det viser en dugfrisk opgørelse fra Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Nedgangen i optaget er noget, der vækker bekymring i brancheorganisationen IT-Branchen.

"Det er superærgerligt, at vi får et dyk i optaget på it-uddannelserne i år,” lyder det fra Mette Lundberg, direktør for politik og kommunikation i IT-Branchen.

Her påpeger hun problematikken med mangel på it-arbejdskraft.

”Det betyder at der er unge, der går glip af fantastiske jobmuligheder og it-virksomheder, der går glip af talent, der kunne have dækket noget af den uslukkelig tørst efter flere it-specialister."

Sidste år bød på et rekordstort optag af unge på it-uddannelserne. Denne rekord fik blandt andet et rygstød fra en særlig coronapulje, der sikrede endnu flere pladser på it-uddannelserne.

Hvis man ser på optaget over den senere årræke, så viser der sig dog en stigning. Fra 2017 til 2021 er optaget steget med 13 procent.

For 2021 er 6.901 unge blevet optaget på et it-uddannelse. For 2020 lød antallet på 7.293 optagne.

Corona satte gang i digital omstilling

En nylig analyse fra IRIS Group og HBS Economics viser, at der i øjeblikket mangler 7.500 it-folk i Danmark, og at dette tal vil stige til 22.000 i 2030.

Hertil mener Mette Lundberg, at corona har acceleret den digitale omstilling gevaldigt

"Nu er det ikke længere kun it-branchen men et samlet arbejdsmarked, der har akut behov for it-folk. Derfor er vi nødt til at gøre det større optag på it-uddannelserne permanent og skabe ekstra pladser, både i byerne og udenfor,” lyder det fra Mette Lundberg.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere