Artikel top billede

(Foto: Photo by Brooke Cagle on

Færre unge optages på landets it-uddannelser: "Det er superærgerligt"

Antallet af unge, der nu optages på en af landets it-uddannelser, falder med fem procent. Den udvikling kalder IT-Branchen for "superærgerlig," da branchen skriger på arbejdskraft. Se tallene her:

Færre unge har fået plads på en af landets it-uddannelser.

Det samlede optag går tilbage med fem procent, hvilket svarer til, at 392 færre er blevet optaget end sidste år.

Det viser en dugfrisk opgørelse fra Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Nedgangen i optaget er noget, der vækker bekymring i brancheorganisationen IT-Branchen.

"Det er superærgerligt, at vi får et dyk i optaget på it-uddannelserne i år,” lyder det fra Mette Lundberg, direktør for politik og kommunikation i IT-Branchen.

Her påpeger hun problematikken med mangel på it-arbejdskraft.

”Det betyder at der er unge, der går glip af fantastiske jobmuligheder og it-virksomheder, der går glip af talent, der kunne have dækket noget af den uslukkelig tørst efter flere it-specialister."

Sidste år bød på et rekordstort optag af unge på it-uddannelserne. Denne rekord fik blandt andet et rygstød fra en særlig coronapulje, der sikrede endnu flere pladser på it-uddannelserne.

Hvis man ser på optaget over den senere årræke, så viser der sig dog en stigning. Fra 2017 til 2021 er optaget steget med 13 procent.

For 2021 er 6.901 unge blevet optaget på et it-uddannelse. For 2020 lød antallet på 7.293 optagne.

Corona satte gang i digital omstilling

En nylig analyse fra IRIS Group og HBS Economics viser, at der i øjeblikket mangler 7.500 it-folk i Danmark, og at dette tal vil stige til 22.000 i 2030.

Hertil mener Mette Lundberg, at corona har acceleret den digitale omstilling gevaldigt

"Nu er det ikke længere kun it-branchen men et samlet arbejdsmarked, der har akut behov for it-folk. Derfor er vi nødt til at gøre det større optag på it-uddannelserne permanent og skabe ekstra pladser, både i byerne og udenfor,” lyder det fra Mette Lundberg.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til NIS2 - indhold, krav og konsekvenser

På dagen vil du både få et koncentreret, fokuseret overblik over de juridiske aspekter og de krav, du vil skulle leve op til. Du går også hjem med praktisk viden fra eksperter, der arbejder med NIS2-compliance på både det tekniske og organisatoriske niveau.

28. februar 2024 | Læs mere


Hybrid, on-premise eller public cloud. Bliv klogere på fremtidens datacenter

Vi dykker ned i, hvordan du finder den perfekte pasform for netop din virksomhed. Vi ser på, hvordan du kan imødekomme jeres behov for fleksibilitet og hurtig udvikling, samtidig med at håndtere udfordringerne ved cloud-tjenester.

29. februar 2024 | Læs mere


Faldgruber og forberedelser når du skal implementere Dynamics 365 FO

På dette webinar stiller vir skarpt på overvejelser, forberedelser, forretning og faldgruber, så din virksomhed får det bedste udgangspunkt for jeres Dynamics 365-implementering. Du bliver også klogere på at håndtere master data, som er et af de absolut vigtigste områder i ethvert ERP-projekt, og på hvorfor Dynamics 365 FO er en del af et samlet cloud-transformationsprojekt.

29. februar 2024 | Læs mere