Artikel top billede

Stort fald i ansøgere til it-uddannelserne: "Det er stærkt bekymrende"

Antallet af ansøgere til landets it-uddannelser falder med seks procent. Det er en udvikling, der bekymrer IT-Branchen og Dansk Erhverv. "Erhvervslivet mangler allerede i dag ingeniører, økonomer og ikke mindst it-specialister, derfor er det stærkt bekymrende, at søgetendensen er for nedadgående," lyder det fra Dansk Erhverv.

Antallet af ansøgere til landets it-uddannelser tager et ordentligt dyk.

Ansøgninger med første prioritet til landets it-relaterede videregående uddannelser falder med seks procent, viser tal fra Uddannelsesministeriet.

Klokken 12 i dag udløb ansøgningsfristen, og herefter viser det sig, at 3.211 har gået målrettet efter en it-uddannelse. Sidste år lå tallet på 3.408 ansøgere.

Den faldende interesse for it-uddannelserne er noget, der bekymrer Dansk Erhverv og IT-Branchen.

”Erhvervslivet mangler allerede i dag ingeniører, økonomer og ikke mindst it-specialister, derfor er det stærkt bekymrende, at søgetendensen er for nedadgående. Verden, Danmark og dansk erhvervsliv står midt i en rivende digital udvikling. Vi har allerede i dag stor mangel på it-specialister, så bliver det et kæmpe problem," lyder det fra Mads Eriksen, uddannelses- og forskningspolitisk chef i Dansk Erhverv, i en meddelelse.

Han mener, at det i sidste ende kan komme til at koste dansk erhvervsliv og dermed det danske samfund dyrt. Han opfordrer derved alle aktører på oprådet til at komme op i gear for at vende udviklingen.

Mens der er et større fald af ansøgere til it-uddannelserne, så er faldet mindre hos de samlede videregående uddannelser. Det samlede tal lyder på 93.388, hvilket svarer til en procent færre end i 2020.

Dansk Erhverv og IT-Branchen henviser til en ny rappport fra Iris Group, HBS Economics og IDA, der peger på, at Danmark kommer til at mangle op mod 22.000 it-specialister i 2030.

Samtidig viser nye tal, at branchen i øjeblikket står og mangler 7.600 it-folk, og det er noget, der bekymrer Mette Lundberg, direktør for politik og kommunikation hos IT-Branchen.

"Hele arbejdsmarkedet skriger efter it-specialister. Næsten halvdelen af de danske it-virksomheder har helt måtte opgive at besætte stillinger, fordi der simpelthen ikke er folk nok på markedet," siger hun og tilføjer:

"Det koster vækst ikke bare i it-branchen, men i hele det erhvervsliv, der har så hårdt brug for at komme videre. Det betyder også, at vejen tilbage til fuld vækst i dansk erhvervsliv bliver længere."

IT-Universitet bliver stadig mere populær

Blandt de 25 mest ansøgte uddannelser findes datamatiker, men her er antallet af ansøgere faldet fra 1.557 i 2020 til 1.389 ansøgere i 2021.

Hos IT-Universitet er der dog en fremgang at spore hos antallet af ansøgere. Sammenlagt sendte 804 en ansøgning afsted med ITU som førsteprioritet. Det er 47 flere end sidste år. Det er en udvikling, om både Dansk Erhverv og IT-Branchen er begejstrerede for.

Ansøgerne til landets videregående uddannelser får svar på deres ansøgninger 28. juli. Her vil det stå klart, hvor mange der ender med at komme ind på de it-relaterede uddannelser.

Sidste år steg optaget på STEM-uddannelserne med 9 procent fra 2019 til 2020, viser tal fra forsknings- og uddannelsesministeriet.

Optaget indenfor de it-relaterede uddannelser på STEM-området steg samtidig med 13 procent.Premium
Stor regnskabsuge i vente: Dette skal du holde øje med, når it-giganterne aflægger regnskaber
Der er en stor regnskabsuge i vente. I de kommende dage vil Microsoft, Apple, Alphabet, Amazom og Facebook løfter sløre for deres regnskaber og forventninger til efteråret.
Computerworld
Gigantisk kollektivt nedbrud rammer flere internationale hjemmesider
Igen var flere internationale hjemmesider ude af drift. En fejl ramte over 50 af de største internationale websites tordag aften. Se alle detaljer on nedbruddet her.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Få en drejebog til at gennemgå og prioritere jeres sikkerhedskontroller – og et overblik over den nye version af CIS-20
Markedet flyder over med sikkerhedsprodukter, og kompleksiteten gør sikkerhedsopgaven uoverskuelig. Få et værktøj, der hjælper jer med at gøre det nødvendige – hverken mere eller mindre. Læs her hvordan, du får prioriteret jeres sikkerhedskontroller.