Artikel top billede

Jack Ma og Kinas tech-milliardærer taber gigantiske summer på rekordtid

Kinas tech-milliardærer taber penge i et hastigt tempo som følge af regeringens hårde regulering af sektoren. På en enkelt måned har de 20 rigeste tabt 555 milliarder kroner. Se hvor meget stifterne af Alibaba, Pinduoduo og Tencent har tabt.

Den kinesiske regering strammer den regulatoriske skrue om landets tech-virksomheder.

Det har nu fået den konsekvens, at tech-milliardærerne kan se deres formuer falde med enorme summer.

Ifølge Financial Times, så har de 20 rigeste i den kinesiske tech-sektor tabt hele 87 milliarder dollar, svarende til 555 milliarder kroner, siden begyndelsen af juli i år.

Værst ser det ud for stifterne bag Alibaba, Tencent og Pinduoduo.

Colin Huang, der har skabt appen Pinduoduo, hvor kinesere kan foretage gruppeindkøb, har tabt 15,6 milliarder dollar, hvilket svarer til en tredjedel af hans formue.

Pony Ma, stifteren af Tencent, der har udviklet den kinesiske multiapp WeChat, har tabt mere end 12 milliarder dollar, eller hvad der svarer til 22 procent af den personlige formue.

Jack Mas fald fra tinderne

Jack Ma, der har været med til at stifte Alibaba samt fintech-selskabet Ant Group, har kunne se sin formue falde drastisk, selvom han stadig indtager pladsen som kinas andenrigeste mand.

Han har tabt over 16 milliarder kroner siden juli på grund af Alibabas dalende aktiekurs.

Dertil har han tabt 82 milliarder kroner af sin personlige formue siden regeringen aflyste den storstilede børsnotering af Ant Group sidste år.

Børsnoteringen skulle ske 5. november 2020 og var på vej til at slå alle eksisterende rekorder. Men udmiddelbart inden trak de kinesiske myndigheder i bremsen.

Børsnotering skulle værdiansætte selskabet til svimlende 315 milliarder dollar.

Mandagagen forinden blev Alibaba-stifteren Jack Ma og Ant Groups ledelse indkaldt til et hastemøde med den kinesiske centralbank og finanstilsyn, hvor meddelelsen blev overbragt.

Aflysningen drejede sig om regulatoriske ændringer i banksektoren, der gør, at selskabets børsprospekt ikke længere overhovedt betingelserne for en børsnotering.

Ant Group er Alibabas finansielle ben, der blandt andet står bag betalingstjenesten Alipay.

Få dage forinden havde Jack Ma dog været ude og kritisere de kinesiske myndigheders regulering af tech-sektoren. Efter den aflyste børsnotering forsvandt Jack Ma fra offentligeheden i flere måneder.