Artikel top billede

Blev lanceret 26 dage efter IBM's PC: Nu fylder Computerworld Danmark 40 år

I august 1981 lancerede IBM den første pc med navnet Model 5150. Det var et kraftværk drevet af en 4,77 MHz Intel 8088-processor med Microsofts DOS.

Maskinen, pc'en, var langt fra den første computer, men IBM’s hastigt sammenflikkede udgave skulle blive begyndelsen på noget nyt og stort.

Det samme synes vi også skete 8. september 1981. For blot 26 dage efter IBM's lancering, udkom den danske udgave af Computerworld for første gang.

Hovedhistorien handlede om Regnecentralen og resten af avisen var dedikeret til nyheder om professionel brug af it.

Det er vi sådan set stadig.

For i 40 år har Computerworld været en stærk medspiller til it-erhvervet.

40 års vild udvikling inden for teknologi, salg og brugere

Det var vi gennem gennem 1980'ernes vilde udvikling, gennem 1990'ernes konsolidering og internettets eksplosion. Gennem 00'ernes bristede dot-com-boble, techhgiganternes vækst, cloud-rejsen og senest gennem den store kinesiske entré på it-scenen og den nye kolde krig, der bliver udkæmpet med cybervåben,

Det virkelige arbejde er foregået i laboratoriet, på universiteterne, hos koderne, forretningsudviklerne, sælgerne og hos de stadig mere velforberedte kunder og brugere.

Men jeg og mine forgængere har været privilegerede tilskuere, kritiske analytikere og fremadskuende kommentatorer til og af it-erhvervets eksplosive udvikling.

Når begejstringen bliver for stor er der behov for et kritisk syn

Undervejs har vi, som så mange andre, ladet os fascinere lige lovligt meget af ting, der viste sig at have en begrænset fremtid: Second Life, WAP-teknologi og IT Factory.

Men Computerworld Danmark har også været med til at sætte kritisk fokus på teknologien og branchen - både når relationerne mellem leverandører og offentlige kunder er blevet for tætte, og når teknologi-begejstringen har overskygget behovet for eftertanke, demokratisk debat og kontrol.

Det gør vi, fordi Computerworld Danmark bygger på den vision, som Computerworlds oprindelige stifter, Patrick "Pat" McGovern, formulerede. Han insisterede altid på, at teknologien korrekt anvendt er en positiv forandringskraft for menneskeheden.

Men den korrekte anvendelse kommer ikke af sig selv. Den kræver et forum, hvor både forhåbninger, fejltagelser og fejringer af succeser kan trives.

Det forum har vi søgt at skabe de seneste 40 år på Computerworld.

Derfor vil de næste par uger fejre Computerworld Danmarks fødselsdag her i spalterne. Ikke med historier om os på Computerworld, men med nedslag i seneste 40 år i it-branchen.

Så tak fordi du læser med. Vi ville ikke være Computerworld uden dig som læser.

Lars Jacobsen, chefredaktør

PS: Nedenfor kan du se forsiden af Computerworld fra 8. september 1981.