Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Nyt opgør på vej: Skat kræver yderligere 900 millioner kroner af tidligere TDC-ejere

Skat er på trapperne med ny sag mod de fem kapitalfonde, der tidligere ejede TDC. Skat kræver yderligere 900 millioner kroner af de fem fonde, som Skat mener har ført milliarder af kroner i skattely.

Skat åbner endnu en sag mod de fem kapitalfonde, der frem til 2012 ejede TDC.

Skat forlanger ifølge Finans 900 millioner kroner af de fem kapitalfonde Blackstone, Permira, KKR, Providence og Apax.

De ejede under selskabet Nordic Telephone Company 87,9 procent af TDC fra 2005 til 2012.

De fem kapitalfonde førte i årene som TDC-ejer 59 milliarder kroner ud af Danmark i form af udbytte og rentebetalinger uden at betale skat af udbytterne.

Det mener Skat alene er sket som skattespekulation.

Skat kræver nu derfor 900 millioner kroner betalt til den danske statskasse som skat af renter på 3,2 milliarder kroner.

Ifølge Finans har de fem kapitalfonde allerede indbetalt beløbet for at undgå, at der løber renter på, hvis de skulle tabe sagen.

Kravet på 900 millioner kroner kommer i kølvandet på Skats første sag mod Nordic Telephone Company, som for få måneder siden i Østre Landsret blev dømt til at betale 251 millioner kroner i skyldig skat.

Blod på tanden

Skat har genoplivet sagerne, efter en række domme fra EU-Domstolen i 2019 har givet Skatteministeriet blod på tanden igen i spørgsmålet om, hvorvidt multinationale selskaber skal beskattes i Danmark, hvis de via Danmark kanaliserer penge videre til et andet land.

Afgørelsen i Østre Landsret ventes derfor at få stor betydning for kommende sager i fremtiden om selskaber, der på samme måde har kanaliseret udbytte videre til moderselskaber i andre EU-lande uden at betale skat i Danmark.

Sagerne kaldes for ‘beneficial owner’-sagerne, da Skatteministeriet har fastholdt, at de pågældende moderselskaber ikke kan opfattes som retmæssige ejere - altså beneficial owners - af de danske selskaber.

De rette ejere findes i stedet i lande uden EU.

Det betyder, at der skal betales udbytteskat i Danmark, mener Skat.