Artikel top billede

Bog: Facebooks møgsager er logisk konsekvens af elendig ledelse og rådne algoritmer

I den nye og meget roste An Ugly Truth: Inside Facebook's Battle for Domination kortlægger de to New York Times-journalister Sheera Frenkel og Cecilia Kang en række centrale forløb hos den sociale mediegigant og forklarer, hvorfor problemerne bliver ved at hobe sig op.

Facebooks noble og uselviske vision om at forbinde mennesker med hinanden har gennem de seneste år fået en del skud for boven.

For, ja: Platformen har forbundet verden og menneskeheden i meget vidt omfang – på godt og ondt. Faktisk er platformen blevet en faktor i den offentlige debat og det moderne mediebillede med nærmest skræmmende stor indflydelse.

Facebook anvendes også uden skrupler af ekstremister, brokrøve og skøre kugler til at sprede konspirationsteorier og falske historier i en grad, så det udfordrer demokratiets og samfundets sammenhængskraft.

Samtidig taler mange Facebook-brugere så ufatteligt grimt til og om hinanden, at stadig flere unge mennesker helt undgår platformen – og i hvert fald nødig stikker næsen frem og deltager i samtalen.

Endelig står det efterhånden klart, at brugerne betaler for anvendelsen af den gratis platform med deres privatliv og med enorme mængder tid og opmærksomhed. Og så har vi slet ikke været omkring den hæmningsløse høst og (mis)brug af brugerdata samt lejlighedsvist samarbejde med tvivlsomme politiske aktører og andet godtfolk.

Kort sagt: Facebooks PR-folk og lobbyister har nok at se til. Men deres kunde har også dybe lommer.

For Facebook skovler penge ind, og medstifter og CEO Mark Zuckerberg er på få år blevet et af klodens mest velhavende og indflydelsesrige mennesker.

Fra tid til anden fremføres det synspunkt, at møgsagerne alt overvejende ikke er Facebooks egen skyld. Men at de primært skyldes, at deres brugere er mennesker, der opfører sig som, ja, mennesker. Vi er ikke til at styre på syv tønder land og handler for øvrigt ofte temmelig usmart.

I juli udkom An Ugly Truth: Inside Facebook's Battle for Domination, og her advokerer de to New York Times-journalister Sheera Frenkel og Cecilia Kang for, at sandheden er en lidt anden.

Nemlig at de mange sager er en logisk konsekvens af, at topledelsen – særligt Zuckerberg og Sheryl Sandberg – i urimelig grad har accepteret, forklaret og forsvaret en lang række fejl og uhensigtsmæssigheder i platformen og dens algoritmer.

I An Ugly Truth: Inside Facebook's Battle for Domination sandsynliggør Frenkel og Kang således, at de seneste fem års mange møgsager og problemer slet ikke er en beklagelig undtagelse i historien om nutidens dominerende sociale medieplatform.

Så afhængighedsskabende som overhovedet muligt

Men at det tværtimod er en logisk følge af den måde, Facebook er bygget og ledes på. Samt af, at man målrettet har satset på at gøre platformen så afhængighedsskabende som overhovedet muligt.

Derfor gør topledelsens stædighed og manglende lydhørhed overfor kritikken det kun naturligt, at Facebook rodes ind i den ene stinker af en sag efter den næste.

Det gør bogen til relevant læsning midt i den aktuelle debat om, hvorvidt og hvordan de vestlige demokratier skal håndtere det rod, de stadig mere magtfulde sociale medieplatforme har været med til at skabe. Eller om samfundene faktisk kan handle på en måde, der ikke bare gør det hele endnu værre.

Under alle omstændigheder er bogen, som det konstateres i Washington Post: ”Fascinating…. Adds a trove of rich detail that will be important in the ongoing assessment of social media’s impact on society and democracy.”

Titel: An Ugly Truth: Inside Facebook's Battle for Domination / Forfattere: Sheera Frenkel og Cecilia Kang